Tuontipuusta maksettu lähes 90 euroa kuutiolta

Suomeen tuodun raakapuun hinta kohosi syksyn aikana 40 prosenttia alkuvuodesta. Suomesta viety puu ei kallistunut läheskään yhtä paljon.

Venäjä oli edelleen puuntuontitilaston kärjessä, vaikka tuonti loppuikin maaliskuun jälkeen. (Kuva Sami Karppinen)

Tammi-lokakuussa Suomeen tuotiin raakapuuta 3,9 miljoonaa kuutiometriä. Tästä kolmannes tuli alkuvuodesta Venäjältä, itäpuun tuonti loppui maaliskuun jälkeen. Sen jälkeen runsaimmat tuontilähteet olivat Viro ja Latvia. Ruotsista tuotiin puuta vajaat puoli miljoonaa kuutiometriä.

Edellisvuonna raakapuuta tuotiin yhteensä 12,7 miljoonaa kuutiometriä, joten viime vuonna supistui murto-osaan siitä. Tuontimääriä Baltian maista ja Ruotsista ei ole kyetty lisäämään.

Viime vuoden tammi-lokakuussa Suomesta vietiin puuta reilut 1,5 miljoonaa kuutiometriä. Luonnonvarakeskuksen tilastoista ei selviä viennin kohdemaita, mutta suurimpia lienevät Ruotsi ja muut Itämeren rantavaltiot.

Raakapuun vienti kasvoi edellisvuodesta. Vuonna 2021 raakapuuta vietiin yhteensä 1,4 miljoonaa kuutiometriä.

Baltian puu kalleinta

Luonnonvarakeskus Luken tilaston mukaan tuontipuun hinta Suomen rajalle toimitettuna oli viime vuonna keskimäärin 64 euroa.

Loppuvuotta kohti hinta kuitenkin nousi rajusti. Elo-lokakuussa tuontipuun hinta oli lähes 90 euroa kuutiometriltä. Otaksuttavasti valtaosa tuontipuusta oli kuitu- tai energiapuuta.

Edellisvuonna tuontipuusta maksettiin saman tilaston mukaan vajaat 40 euroa kuutiolta.

Maakohtaiset erot tuontipuun hinnoissa ovat merkittäviä. Halvinta oli alkuvuodesta Venäjältä tuotu puu, jonka rajahinta jäi alle 40 euron kuutiolta. Toiseksi halvinta oli Ruotsista tuotu raakapuu, joka maksoi rajalla oli reilut 50 euroa.

Baltiasta tuotu puu maksoi 70–80 euroa kuutiolta. Kalleinta oli latvialaisilta ostettu puu, jonka keskihintakin kohosi loppuvuodesta noin 95 kuutioon. Tuonti keskittyy kuitupuuhun.

Kalleinta oli Uruguaysta tuotu kuitupuu. Uruguaysta tuotiin viime vuonna otaksuttavasti kaksi 37 000 kuutiometrin laivalastillista eukalyptuskuitupuuta Suomeen elo- ja lokakuussa. Puun hinta Suomeen tuotuna oli yli 160 euroa kuutiolta.

Vientipuusta saatiin vähemmän

Tilastojen perusteella raakapuun tuonti- ja vientikauppa olivat keskimäärin viime vuoden tammi-elokuussa voitollista. Vientipuun rajahinta (72,2 euroa kuutiolta) oli noin kympin korkeampi kuin tuontipuun (64,2 euroa kuutiolta).

Asetelma muuttuu, kun alkuvuodesta tuodun, ja yksikköhinnaltaan edullisen Venäjän puun vaikutus poistetaan. Tällä hetkellä tuodusta puusta maksetaan selvästi enemmän kuin viedystä raakapuukuutiosta saadaan.

Elo-lokakuussa tuodun puun keskihinta Suomen rajalla oli 88,57 ja maasta viedyn puun 76,6 euroa kuutiolta.

 

Tuonti maittain  miljoonaa kuutiota yksikköhinta euroa/kuutio
Venäjä  1,2 38,3
Viro 0,95 71,7
Latvia 0,89 81,9
Ruotsi 0,47 53,5

Oikaisu! (3.2.2022) Artikkelista on poistettu kohta, jossa väitettiin Suomen Ilmastopaneelin esittäneen Suomen Kuvalehden artikkelissa puun tuontia Uruguaysta keinoksi Suomen omien hakkuiden rajoittamiseen ja hiilinielujen vahvistamiseen. Tämä ei pidä paikkansa. SK:n artikkelissa oli tältä osin virhe, joka sittemmin korjattu.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa