Metsuripulaan apu täsmäkoulutuksella

Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitos kouluttaa tammikuusta alkaen alanvaihtajia metsureiksi.

Myös palkkametsureille löytyy nyt varmasti töitä. Asenne ratkaisee metsässä pärjäämisen, muistuttavat Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksen lehtori Päivi Kaipomäki ja metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen metsänhoitoesimies Samuli Hirvi. (Kuva Sami Karppinen)
Myös palkkametsureille löytyy nyt varmasti töitä. Asenne ratkaisee metsässä pärjäämisen, muistuttavat Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksen lehtori Päivi Kaipomäki ja metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen metsänhoitoesimies Samuli Hirvi. (Kuva Sami Karppinen)

Metsuripula koettelee metsäalan yrityksiä yhä konkreettisemmin. Metsäalalle suuntautuvat nuoret hakeutuvat mielellään konehommiin, eikä ulkomainen metsuritarjonta riitä tyydyttämään kotimaista tarvetta. Pahin pula on raivaussahatöiden tekijöistä.

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi päätti selvittää, löytyisikö tilanteeseen helpotusta aikuisista alanvaihtajista.

”Koko toimialueellamme on tarvetta lisätyövoimalle. Meillä on tällä hetkellä töissä palkattuna noin 35 metsuria ja lisäksi saman verran yrittäjämetsureita”, kuvailee metsänhoitoesimies Samuli Hirvi Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta.

Yhdeksän kuukauden koulutus

Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksessa (Poke) räätälöitiin nopeasti täsmäkoulutus metsänhoitoyhdistyksen tarpeisiin. Tammikuussa alkavaan koulutukseen on hakenut mukaan jo kymmenkunta henkilöä. Tärkeimmät pääsyvaatimukset ovat riittävä fyysinen kunto ja halu tehdä töitä.

”Jonkinlainen aiempi kosketus metsään yhdistää hakijoita. Monet heistä ovat tehneet jo pidemmän työuran muualla ja hakevat nyt vaihtelua tai lisätyötä muun työn rinnalle”, kertoo lehtori Päivi Kaipomäki Pokesta.

Teoriaopiskelu koostuu kahdesta opintokokonaisuudesta, jotka ovat ”metsän hoito ja hyödyntäminen” sekä ”metsänhoitopalvelut”.

”Keväällä opiskelijat lähtevät yhdistyksen työmaille käytännön töihin oppisopimuksella. Koulutusjakso kestää kokonaisuudessaan syyskuun loppuun”, Kaipomäki kuvailee.

Koulutus ei valmista metsurin tutkintoon, mutta tarjoaa riittävät eväät metsurin työhön pitäen sisällään myös luonnonhoitotutkinnon.

Urakkapalkalla töihin

Metsänhoitoyhdistys maksaa oppisopimusjaksolta alan käytännön mukaisesti normaalia urakkapalkkaa.

”Kaikilla metsureilla on urakkapalkkaus käytössä”, sanoo Hirvi.

Hirven mukaan metsurin kuukausiansio vaihtelee työtehon ja tehtyjen työmäärien mukaan, mutta on kilpailukykyinen vastaavan koulutustason muiden alojen töiden kanssa.

”Ahkera metsuri voi päästä jopa yli 3 000 euron kuukausiansioon parhaina kuukausina. Kovaa työtä se tietysti vaatii, metsurin työ ei ole kevyttä. Alan parhaita puolia on kuitenkin oma vapaus, jota esimerkiksi tehdastyö ei välttämättä tarjoa.”

Hirvi vakuuttaa, että kaikille koulutuksen läpäisseille ja työhön soveltuville pyritään löytämään töitä sulan maan kaudeksi.

”Lumisimman talvikauden ajaksi järkeviä työmaita ei välttämättä ole, joten ympärivuotista työtä emme voi taata.”

Metsurikoulutuksesta kiinnostuneet voivat tiedustella opiskelusta Pokelta. Mukaan voi olla mahdollista päästä vielä vuoden 2023 alussa.

Metsurikoulutus alanvaihtajille

  • käynnistyy Mhy Keski-Suomen aloitteesta
  • järjestäjä Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitos (Poke)
  • kestää 9 kuukautta
  • ei valmista tutkintoon
  • käytännön harjoittelu mhy:n työmailla
  • metsureita tarvitaan lisää etenkin raivaussahatöihin

Kommentit (1)

  1. Onko tämä ns propagandamainen juttu? Jokin aika sitten oli metsälehdessä juttu tytöstä jossa todettin, oli ns koulutuksessa että raivaushommassa ei sadetta pelkää… sen jälkeen ei ole kuulunut mitään? Taitaa tälle rojektille käydä samalla tavoin että paljon puhetta ja paljon tekoja mutta vähän villoja…. tuli aikoinaan tapahtunut lampaiden teurastusmieleen mutta sehän ei liity tähän… lihat syötiin mutta pääseekö kurssille osallistujat ja metsänomistajat ja mhy tyytyväiselle mielelle… siinä sitä onkin keinulautaa kun päälle lisätään yhteiskunta ja ulkomaansuhteet… en kadehdi.

Metsänhoito Metsänhoito