”Hyvä arkku on vainajaa kunnioittava ja vainajan näköinen – sellainen, joka kuvastaa niitä arvoja, joita tällä oli eläessään”, sanoo Niki Aholin, toinen Hukkapuu Oy:n perustajista.
Ympäristötietoisuuden kasvaessa yhä useampi kaipaa Aholinin mukaan ekologisuutta myös hauta-arkuilta ja tuhkauurnilta. Hukkapuu pyrkii vastaamaan tähän toiveeseen: sen arkut ja uurnat on valmistettu kierrätyspuusta.
Ajatus kierrätyspuusta valmistetuista hautaustuotteista syntyi, kun Aholin ja hänen puolisonsa, Hukkapuun toinen perustaja Emmi Vironen miettivät, minkä kertakäyttöisen puutuotteen valmistuksessa voisi käyttää kierrätyspuuta.
”Kierrätyspuuta syntyy valtava määrä. Se menee pääosin polttoon, vaikka joukossa on paljon hyvälaatuistakin puuta”, Aholin kertoo.
Aholin oli tutkinut kierrätyspuun hyödyntämistä opiskellessaan puutekniikan insinööriksi. Tradenomiksi valmistuneella Virosella oli liiketoiminnan osaamista, joten viime syksynä pariskunta päätti perustaa Hukkapuu Oy:n.
Hautausalasta pariskunnalla ei ollut kokemusta, mutta kuolema on molemmille tuttua aiemmalta työuralta. Aholin on työskennellyt sairaanhoitajana, Vironen lähihoitajana.

Lajittelu työllistää
Hukkapuun toimitilat sijaitsevat Mikkelissä. Käyttämänsä kierrätyspuun yritys ostaa Lassila & Tikanojalta. Tällä hetkellä kierrätyspuu koostuu pitkälti kotimaisesta männystä ja kuusesta valmistetuista kuormalavoista.
Kierrätyspuun käyttäminen on luvanvaraista. Aholin ja Vironen ovat hakeneet luvan puhtaan ja käsittelemättömän kierrätyspuun käyttöön, maalattua, lakattua tai painekyllästettyä puuta pariskunta ei halua.
Arkkujen ja uurnien valmistuksessa työllistävin vaihe on kierrätyspuun lajittelu. Osa kierrätyspuusta on rikkoutunutta, osa käytössä likaantunutta. Lisäksi eri paksuuksia, leveyksiä ja pituuksia on paljon.
Haasteensa kierrätyspuun käyttöön tuo myös se, että siinä on paljon metallisia kiinnikkeitä, kuten nauloja. Kierrätyspuun sahauksessa pitää käyttää metalliosumia kestäviä erikoisteriä. Lastuavia menetelmiä, kuten sorvausta, ei voi käyttää.
”Olen päättänyt, että naulat ja naulanreiät saavat näkyä. Myös kolhuja saa olla. Kunnioitan näin käyttämääni materiaalia. Arkkujen ja uurnien pinta ei ole täydellinen, mutta ei ole meidän ihmistenkään. Monessa näkyy eletty elämä”, Aholin sanoo.
Tasalaatuista, tasapaksua ja riittävän pitkää kierrätyspuusta saa liimaamalla ja sormijatkamalla.

Kangasta säästäen
Hukkapuun valikoimassa on tällä hetkellä kaksi arkkumallia ja yksi uurnamalli. Suunnitteilla on lisää malleja, ja yritys tekee myös tilaustuotteita.
Arkkujen ja uurnien ekologisuus ei rajoitu vain puuosiin, myös pintakäsittely ja verhoilu tehdään luontoa säästäen. Arkkuja ja uurnia saa hiotulla ja harjatulla pinnalla sekä petsattuna että maalattuna. Kangasta pyritään käyttämään säästeliäästi.
”Monet markkinoilla olevat arkut on verhoiltu sisältä ja ulkoa pellava- tai puuvillakankaalla. Meillä ei ole ollenkaan kangasverhoiltuja arkkuja. Arkkujen sisäosan olemme verhoilleet puukuidusta valmistetulla harsokankaalla”, Vironen kertoo.
Aholin ja Vironen ovat kiinnostuneita käyttämään verhoilussa myös kierrätyskankaita. Toistaiseksi sopivaa yhteistyökumppania ei ole löytynyt.
Hukkapuun arkut on tehty kokopuusta, joten ne painavat noin 40 kiloa – kymmenisen kiloa enemmän kuin vanerista ja lastulevystä valmistetut arkut. Aholinin mukaan lisäpainosta ei ole haittaa vainajaa kannettaessa, sillä paino jakaantuu kuudelle henkilölle. Tuhkatessa kokopuisesta arkusta on vain hyötyä.
”Monet arkut eivät pala tuhkauksessa kunnolla, mutta meidän tuotteissamme ei ole sitä ongelmaa.”

Hinnalla merkitystä
Hukkapuun arkkuja ja uurnia saa parista hautaustoimistosta, minkä lisäksi niitä voi tilata suoraan Hukkapuun verkkosivuilta ja Ikilehto-verkkosivuston kautta. Arkkujen hinnat alkavat noin 500 eurosta.
Aholinin mukaan ihmiset kokevat usein, että kierrätysmateriaalista valmistettujen tuotteiden tulisi olla halvempia kuin neitseellisistä materiaaleista valmistettujen. Kierrätyspuun työstäminen on kuitenkin hankalampaa ja vie enemmän aikaa kuin neitseellisen puun työstäminen.
”Tuotteesta pitää saada pienellä työllä riittävän hyvää. Se on se haaste, jonka kanssa joudumme työskentelemään. Tuotteen hinnan pitää pysyä sellaisena, että kuluttaja haluaa tuotteen ja pystyy sen myös valitsemaan.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.