Vaaran paikka – konkelot yhä kohtalokkaita metsätöissä

Konkeloiden purkamisessa oma apu ei aina ole paras. Jos konkeloa kuitenkin omin voimin ryhdytään purkamaan, seuraavassa muutama vinkki.

Konkelossa oleva runko on usein jännityksessä. Sahaa huolellisesti, jotta saha ei juutu sahausrakoon.  (Kuvaaja: Mikko Riikilä)
Konkelossa oleva runko on usein jännityksessä. Sahaa huolellisesti, jotta saha ei juutu sahausrakoon. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Viime vuonna metsätöissä kuoli Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kaksi ihmistä. Molemmat uhrit olivat kokeneita metsänomistajia. Määrä oli poikkeuksellisen suuri, keskimäärin metsätöissä menehtyy ihminen joka toinen vuosi.

Molemmat kuolemantapaukset johtuivat epäonnistuneesta konkelon purkuyrityksestä. Konkelolla tarkoitetaan toisen puun varaan kaatunutta puuta.

Toinen tapauksista oli tyypillinen konkelotapaturma:

61-vuotias maatilan isäntä kuoli metsätöissä puunrungon aiheuttamaan iskuun 5.3.2023 Salossa. Onnettomuuden tapahtuessa isäntä oli todennäköisesti siirtymässä kaatosahauksen jälkeen kohti seuraavaa puuta, kun kaatumassa ollut runko iski voimalla isäntää selkään ja niskaan. (Lähde: Onnettomuustutkintakeskus 2024)

Turman alkusyynä oli metsänomistajan yritys laukaista konkelo kaatamalla toinen puu konkelopuun päälle eli lyöttämällä. Tällöin jälkimäiseksi kaadettu puu ponnahti odottamatta uhrin selkään.

Toinen, Laitilassa sattunut turma oli epätavallisempi:

Konkelon laukaisemiseksi isäntä teki viisi metriä pitkän puukepin… Tarkoituksena oli kiivetä viereisen kallion päälle ja työntää konkeloon jäänyttä puuta kepillä… Isäntä työnsi puun runkoa kepillä, jolloin puukepin pää luiskahti koivun pinnalta sivuun. Isäntä putosi kallion reunalta noin 3–4 metriä maahan. (Lähde: Onnettomuustutkintakeskus 2024)

Kaikkiaan Suomessa työtapaturmissa viime vuonna kuoli 23 ihmistä. Maa- ja metsätalouden töissä uhreja oli yhdeksän. Määrä on surullisen suuri suhteutettuna työntekijämäärään.

Metsässä kuollaan konkelon alle

Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan vuodesta 1985 alkaen hakkuutöissä on kuollut 31 ihmistä, heistä konkeloiden purussa 13.

Konkelotapaturmissa on kaksi tyyppitapausta: molemmat sellaisia, joita moni sahuri ensimmäiseksi miettii, kun kaadettava puu takertuu latvastaan toiseen puuhun.

Perinteikkäimmässä tapauksessa yritetään kaataa puu, johon konkelo nojaa. Kaatosahaus joudutaan tekemään konkelon alta ja kaadettava puu saattaa olla konkelon painamana pahasti jännityksessä. Tällöin konkelo voi rojahtaa sahurin niskaan.

Toinen tyyppitapaus on lyöttää konkeloa eli kaataa lähellä oleva puu konkelopuun päälle. Tällöin kaadettava puu saattaa ponnahtaa arvaamattomaan suuntaan, kuten toisessa viime vuoden tapaturmissa kävin.

Nämä ratkaisut kannattaa kuitenkin unohtaa.

Konkeloliinalla (sininen) sidottu kanki antaa voimaa konkelopuun pyöräyttämiseen. (Kuva: Mikko Riikilä)

Pysähdy ja mieti

Miten sitten kannattaa toimia? Metsässä mukana olevat työvälineet eivät aina ole parhaita konkelon purkamiseen. Eikä konkeloa ole mikään pakko purkaa heti.

Molemmat viime vuoden konkelotapaturmien uhrit olivat maatalon isäntiä ja molemmilla tiloilla oli traktorivinssi, jolla konkelon olisi saanut laukaistua turvallisesti. Kummassakaan tapauksessa vinssiä ei haettu avuksi.

Hankalaa konkeloa ei kannata yrittää laukaista väkisin. Jos käytössä on traktori, se kannattaa hakea apuun. Toisaalta konkelon voi jättää odottamaan ajomiestä, joka tulee korjaamaan puut metsästä.

Purkamatta jäävä konkelo on merkittävä kuitunauhaa säästelemättä, jotta metsässä kulkijat eivät huomaamattaan joudu vaaraan.

Vaijerivinssi auttaa hankalankin konkelon laukaisemisessa. Konevuokraamosta sellaisen saa kympillä päiväksi. (Kuva: Mikko Riikilä)

Vuokraa talja

Ilman traktoria konkelon voi laukaista turvallisesti vetämällä konkelopuuta tyveltä taaksepäin vaijeritaljalla.

Parhaiten vinssaus sujuu kahden ihmisen yhteistyönä. Toinen vipuaa taljaa ja toinen auttaa konkelon tyveä kangella nostaen.

Vaijeritaljan saa konevuokraamosta hiukan yli kymmenellä eurolla päiväksi.

Myös mönkijöihin lisävarusteena saatavien sähkövinssien vetovoima riittää useimpien konkeloiden laukaisemiseen. Vinssauksen ajaksi mönkijä on ankkuroitava esimerkiksi konkeloliinalla puuhun kiinni.

Kanki ja konkeloliina auttavat

Helpoimmista konkeloista selviää omin voimin. Konkeloliinalla voi sitoa rungon tyvelle kangen, jota vääntäen konkelopuun latva pyörähtää usein juuri sen verran, että konkelo irtoaa.

Konkeloliina maksaa noin kympin. Liinaa voi käyttää myös taljalla konkeloa vinssattaessa.

Jos konkelo on kiinni kannolla, pitopuuta ei sahata poikki, vaan se kavennetaan noin viisi senttiä leveäksi navaksi, jonka varassa runko pyörähtää.

Työnnä kankea takaapäin, jotta et tempaudu sen mukaan, kun konkelopuu lähtee liikkeelle.

Löyhässä olevan konkeloa voi pyöräyttää vänkärillä vääntäen. Sahaa vänkärin lavan mentävä rako puun runkoon hartioiden korkeudelle. (Kuva: Mikko Riikilä)

Jos konkelo näyttää olevan löyhästi toisessa puussa kiinni, voi runkoon hartioiden tasalle sahata raon, johon vänkärin lapa sopii ja runkoa voi pyöräyttää vänkärin varrella vääntäen.

Jos konkelopuu ei ole erityisen suuri, sen voi koettaa pudottaa kankeamalla tyveä taaksepäin. Se voi onnistua suotuisassa maastossa.

Sahaa huolellisesti

Yksinkertaisin tapa pudottaa konkelo on katkoa runkoa tyveltä alkaen pätkä pätkältä, jolloin konkelo yleensä lopulta putoaa. Tyveä katkottaessa sahalla ei pidä kurottaa hartiatason yläpuolelle. Silloin homma muuttuu vaaralliseksi.

Älä nosta sahaa hartioiden tasoa korkeammalle, kun katkot konkeloa tyveltä alkaen. (Kuva: Mikko Riikilä)

Tarkkana kannattaa myös olla, jos konkelopuun tyveä lyhennetään niin paljon, että runko roikkuu alla olevasta puusta pystysuorassa. Tällöin konkelo voi kaatua mihin suuntaan tahansa.

Nojallaan olevaa runkoa sahattaessa on otettava rungon jännitys huomioon, muuten sahan terälaippa juuttuu helposti sahausrakoon. Tee ensin avara vastasahaus, melkein kuin kaatokolo rungon yläpuolelle, ja sen jälkeen katkaisuleikkaus alapuolelle.

Älä ikinä

  • Kaada puuta, jota vasten konkelo nojaa. Tähän on kuollut moni kokenutkin sahuri.
  • Yritä purkaa konkeloa lyöttämällä, eli kaatamalla toista puuta konkelon päälle. On vaikea ennakoida, mihin kaadettava puu lopulta voi singahtaa. Moni on selvinnyt tuurilla ja pitkällä sairaslomalla – eivät läheskään kaikki.
  • Kiipeä kallistunutta runkoa myöten latvaan irrottamaan konkeloa. Sillä suorituksella kilpailisit lähinnä vuoden Darwin-palkinnosta, mikä tuskin lohduttaa perikuntaa.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat