Sahatavaran jalostus valuu Viroon, venäläistä lankkua korvattu suomalaisella

Pieni Viro on Suomen sahatavaran viennille iso kohdemaa.

Suomalaista sahatavaraa jalostetaan Virossa myös Raitwoodin tehtaalla. (Kuvaaja: Raitwood)
Suomalaista sahatavaraa jalostetaan Virossa myös Raitwoodin tehtaalla. (Kuvaaja: Raitwood)

Kun vientiä Suomenlahden yli ei vielä vuosituhannen vaihteessa juuri ollut, niin vuonna 2022 sahatavaran vientimäärä oli jo yli 500 000 kuutiometriä. Se on kuutisen prosenttia sahatavaran kokonaisviennistä.

Suomen sahayritysten kannalta Viro ei ole kaukana. Rahti Etelä-Suomesta minne tahansa Viroon maksaa kymmenisen euroa kuutiolle, vähemmän kuin Kuopioon.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vauhdittanut vientiä. Ennen Ukrainan-sotaa Viro toi venäläistä tai valkovenäläistä sahatavaraa miljoona kuutiometriä. Sen korvaamisessa tuonti Suomesta on kasvanut ja Ruotsista vielä enemmän.

Tuomansa sahatavaran Viro jalostaa monipuolisesti ja myy. Maan metsä-, puunjalostus- ja huone-kalusektorilla on lähes 4 000 yritystä, jotka työllistävät 13 prosenttia kokonaistyövoimasta ja tuottavat yhdeksän prosenttia maan verokertymästä.

Viro on EU-maiden suurin puutalojen viejä. Sahatavaraa palaa myös takaisin Suomeen, oviksi ja ikkunoiksi jalostettuna. Höyläämöitä maassa on yllättävän paljon, sillä bisnes on kilpailtua.

Kaikki alkoi lähes tyhjästä

Raitwood on Viron suurimpia puunjalostusyrityksiä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ivar Dembovski kertoo, että mekaaninen puunjalostusteollisuus on kehittynyt nopeasti 1990-luvulta alkaen.

”Kaikki alkoi melkein tyhjästä. Itsenäisyyden palauttamisen aikaan vanhoja tehtaita ei juuri ollut, joten kaikki investoinnit olivat uusia ja parhaalla mahdollisella teknologialla.”

Uusinvestoinnit loivat pohjan menestykselle, joka on saanut tukea veroympäristöstä – yritykset eivät maksa yhteisöveroa, mutta sen sijaan niiden jakamia osinkoja verotetaan.

”Tämä kannusti investoimaan tuotot uudelleen ja korkeamman lisäarvon tuotteiden tuotantoon.”

Sahatavaran viennin kohdemaana Viro on seitsemäs viennin arvolla mitattuna.

Lähde: Tullitilasto

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa