Metsäopiskelijoiden sivistäjä sai palkinnon

Moni metsätalousinsinööri on oppinut metsätietonsa perusteet Liisa Kuutilta.

Ounasvaaran laella sijaitseva Juhannuskallio on luontokohde, jollaisiin tutustuminen kuuluu Liisa Kuutin metsäopetukseen.  (Kuva Juha Ollila)
Ounasvaaran laella sijaitseva Juhannuskallio on luontokohde, jollaisiin tutustuminen kuuluu Liisa Kuutin metsäopetukseen. (Kuva Juha Ollila)

Lehtori Liisa Kuutti vastaa puhelimeen – kuinkas muuten kuin kokeita korjatessa. Metsäalan ammattikorkeakouluopiskelijoiden järjestö MEOL valitsi hänet marraskuussa vuoden metsäopettajaksi ja kiitti samalla metsäasioiden perusopetusta.

Kuutin vetämillä kursseilla tulevat metsäammattilaiset oppivat tunnistamaan kasvilajeja ja sitä kautta metsä- ja suotyyppejä.

”Maastokäynnit ovat kasvien opiskelussa olennaisia. Kasvi pitää tunnistaa aina eikä vain silloin, kun se kauniisti kukkii”, Kuutti kertoo.

Kun tavoitteena on oppia erottamaan toisistaan muun muassa monta rahkasammallajia, opettelu vaatii työtä.

”Jos annan sadan kasvin listan, useimmat tunnistavat niistä parikymmentä”, Kuutti kuvaa opiskelijoiden lähtötasoa.

Monipuoliset opetusmenetelmät

Kuutti opettaa metsätaloutta Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä. Metsäopetuksessa on oma pohjoisen näkökulmansa.

”Puun kasvu on hidasta karuissa oloissa. Täällä on paljon soita, joten meidän on opetettava, miten puu kasvaa suolla.”

Hän tuli Rovaniemelle 1990-luvun alussa suorittamaan opettajaharjoittelua. Harjoitteluaikana vapautui sopivasti opettajan paikka. Sen saaminen oli laman portilla onnenpotku.

”Opettajien määrä on vuosien varrella vähentynyt. Jäljellä jääneet tekevät entistä enemmän töitä”, yli 25 vuoden ajan metsäinsinöörejä kouluttanut Kuutti sanoo.

Resurssien tiukentuminen mainittiin myös opiskelijoiden antaman tunnustuksen yhteydessä. Kiireestä ja työkuormasta huolimatta vuoden metsäopettajan opetus on opiskelijoiden mielestä innostavaa ja mielenkiintoista ja siinä käytetään monipuolisesti erilaisia opetusmenetelmiä.

”Tänä päivänä opiskelijat ovat kovin erilaisia. Toiset oppivat tiedot kirjasta, toiset tarvitsevat enemmän ohjausta. Yhtä kaikille toimivaa opetusmenetelmää ei ole. Kun asioita opiskellaan eri tavalla, niin jokainen saa jotakin”, Kuutti kertoo.

Hänen mukaansa nyt ensimmäistä kertaa jaettu metsäopettajapalkinto voi myös olla merkki opiskelijoiden metsäopetukseen kohdistamasta huolesta. Opettajia vähennetään ja itseopiskelu korostuu.

”Ei parempaa kiitosta opiskelijoilta tule kuin tällainen valinta.”

Täsmennetty Vuoden opettaja -palkinnon myöntäjä 16. tammikuuta klo 11.46.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 24/2016.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito