Nyt ei tarvita tukiaisia tai verohelpotuksia

Itätuonnin kuihtumisesta seuraa armotta puupula. Puu kyllä lähtee metsistä liikkeelle, kunhan hinta on kohdallaan.

(Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Itätuonnin kuihtumisesta seuraa armotta puupula. Ja kuten ennenkin, metsäteollisuus aloittaa kampanjoinnin puuntarjontaa tukevien temppujen käyttöön ottamiseksi, kuten tapahtui 2007, silloinkin syynä oli itäpuun saannin kangertelu.

Silloin ratkaisua haettiin puunmyyjille tarjotuista määräaikaisista verohelpotuksista. Nyt sama nuotti on muistunut metsäpäälliköiden mieliin.

Ainakaan metsänomistajien ei samaan halpaan kannata enää toista kertaa mennä. Kaikki hallinnolliset temput puuntarjonnan varmistamiseksi ovat todellisuudessa peiteltyjä keinoja kuitupuun hintakehityksen jarruttamiseksi veronmaksajien kustannuksella.

Puu kyllä lähtee metsistä liikkeelle, kunhan hinta on kohdallaan. Jättivoittoja hieroneilla selluyhtiöillä riittää kyllä maksukykyä kuitupuusta, eikä tukin viime aikoina kohonneetkaan kantohinnat taida ihan kipurajalla olla sahatavaran tämänhetkisiin hintoihin suhteutettuna.

Latvian satamissa koivukuitupuueristä tarjotaan jopa 100 euroa kuutiolta. Suomessa hankintahakkaajalle maksetaan tienvarteen tuoduista koivukuitupuista 32,5 – luovutusaikalisineen…

Kommentit (3)

  1. Juuri näin. Kun hinta on kohdallaan niin kaupat syntyy. Teollisuudella on nyt varaa maksaa , ei kannata myydä polkuhintaan. Parempia hintoja odotellessa

  2. Ihan riittävä toimenpide teollisuudelta olisi maksaa suomalaiselle metsänomistajalle lastauspaikalla kuitupuusta sama hinta, jonka ovat olleet valmiita rajalle maksamaan. Ei olisi saatavuuspulaa.

  3. Toivottavasti energian hinta myös nousee niin että se tulee rinnalle kilpailemaan kuidun kanssa. Terve kilpailu palvelee kaikkia maanomistajia.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat