Visakoivu on voimavara

Viime vuosituhannen lopulla istutetut visakoivikot puskevat laatupuuta. Visan kasvatus meillä osataan. Nyt olisi aika ideoida visapuulle käyttöä yhteistuumin ja luovalla otteella.

Visarungon poikkileikkauksen V-kuviot muodostavat ”visakukan”. (Kuvaaja: Risto Hagqvist)
Visarungon poikkileikkauksen V-kuviot muodostavat ”visakukan”. (Kuvaaja: Risto Hagqvist)

Pitkä työsarka takana – sadonkorjuu odottaa

Suomessa osataan kasvattaa visakoivua. Meiltä löytyvät maailman hienoimmat ja laadukkaimmat visakoivut. Ainutlaatuisen kauniit visayksilöt osataan myös kloonata, ja taimivaiheessa aloitetulla huolellisella pystykarsinnalla saadaan aikaan huippulaatuisia runkoja. Visaviljelmät tuottavatkin lähivuosikymmeninä moninkertaisen määrän laadukasta sorvivisaa, mikä mahdollistaisi visakoivun käytön tuntuvan lisäämisen.

Taustalla on Visaseuran pitkäjänteinen neuvontatyö, visankasvattajien panostukset, tutkimusta, kehittämistä ja laadukkaan viljelyaineiston tuotantoa. Visan kasvatuksen eteen on tehty paljon työtä, jonka hedelmät pitäisi nyt korjata talteen.  Visan tunnettuutta ja teollista käyttöä pitäisi lisätä yksituumaisesti ja määrätietoisesti.

Visapuu on ainutlaatuista ja visaesine on aina uniikki

Visapuun poikkileikkausta koristaa visakukka, ja visapöllin kuoren alta voi paljastua tavattoman koristeellinen pinta. Visakoivusta sorvattu viilu voi olla ärjyvän tulista tai kuvioltaan rauhallisempaa – tai jotain näiden väliltä. Visapuun voi myös käsitellä eri tavoin – lakata tai värjätä peittämättä visakuviota. Millainen materiaalien ja mahdollisuuksien kirjo! Jokainen visapuu on ainutlaatuinen ja jokainen visaesine on uniikki.

Visapuiset puukonperät, kuksat ja muut perinteiset esineet ovat kaikille tuttuja, useimmat niistä kerrassaan upeita käsityötaidon näytteitä. Monenlaista tuotantoa ja yrittäjyyttä on, mutta lisää tarvitaan, jotta tarjolle tuleva visapuu saataisiin täysimääräisesti tuottamaan tuloja kasvattajille ja lisäarvoa jalostajille.

Tätä uniikkia raaka-ainetta poltellaan nykyisin saunanpesässä. Vihaiset löylyt sillä varmaan saakin. Vihainen on varmasti isäntäkin, kun mielessä karvastelevat menetetyt työtunnit ja eurot. Myytynä visan arvo olisi ollut vähintäänkin kymmenkertainen.

Visapuu sorvautuu kauniisti moniin muotoihin, myös palloksi. (Kuvaaja: Ilkka Snellman)

Visasta inspiraatioita muotoilijoille

Tarvitaan uteliaita muotoilijoita, jotka innostuvat kokeilemaan visakoivun käyttöä uusilla tavoilla huonekaluissa ja sisustuksessa. Tarvitaan yrityksiä viemään eteenpäin tuotekehitystä. Tarvitaan toimijoita, jotka tekevät suomalaista visaa tunnetuksi.

Lahden Seudun kehittäminen LADEC Oy ja Pro Puu ry saivat brändäystyön hyvään alkuun ”Visan uusi tuleminen” -hankkeessa vuosina 2018–19. Tuloksena projektista oli verkkosivusto ja video, joihin voi tutustua alla olevista linkeistä. Brändityön jatkoksi olisi (ollut) välttämätöntä käynnistää teollinen, tuotekehitykseen keskittyvä hanke.

Visa on voimavara, jota ei tunnisteta

Myös Luonnonvarakeskuksessa on tehty töitä visakoivun tunnettuuden lisäämiseksi. On kehitetty visametsänhoitoa esittelevää oppimisympäristöä, Visapolkua ja suunniteltu alustavasti visapuun käyttöä esittelevää näyttelyä Metsämuseo Lustoon Metsämiesten Säätiön ja Puumiesten Ammattikasvatussäätiön tuella.

Monenlaista aktiviteettia siis on ollut ja on, mutta rahoituksen saaminen kehittämistyölle on haasteellista. Visakoivu koetaan kovin marginaaliseksi materiaaliksi, eikä sen todellista potentiaalia tunnisteta.

Kuorittuja visapöllejä, luonnon luomaa visataidetta. (Kuvaaja: Anneli Viherä-Aarnio)

Visakoivulla on kiehtova tarina

Yhdistämällä visaan liittyvä kansanperinne, käsityötaito, biologia ja yksilöllinen metsänhoito uudenlaiseen muotoiluun ja visamateriaalin käyttöön syntyisi tälle maagiselle puulle upea tarina, joka tukisi suomalaisen visan brändiä ja herättäisi myös ulkomaisten ostajien kiinnostuksen.

Visapuu on sitkeää ja kestävää – samalla sitkeydellä tulisi kehittää tarjolle tulevasta visaresurssista uutta lisäarvoa.

Kommentit (1)

  1. Olen elämäni aikana nähnyt kymmeniä hehtaareja visa koivuviljelmiä. Yksikään iistä ei ole ollut ns onnistunut, parempaan taloudelliseen tulokseen kaikissa kohteissa olisi päästy tavanomaisin menetelmin.

Luonto Luonto

Keskustelut