Etusivu Keskustelut Metsänhoito 1200 – 1400 kuusentainta per ha?

Tämä aihe sisältää 156 vastausta, 27 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Puuki 7 kuukautta, 1 viikko sitten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 156)
 • 1200 – 1400 kuusentainta per ha?

  Onko kenelläkään kokemuksia, mitä siitä seuraa, jos istuttaa 1200 – 1400 kuusentainta hehtaarille Etelä-Suomessa, OMT pohjijlle? Taimikonhoidot normaalisti, kenties EH:n väliin jättö.

 • Visakallo Visakallo

  Tuo on aivan riittävä määrä taimia, jos ei tule mitään haaverreita ja heinäys, varhaisperkaus ja taimikonhoito tehdään kunnolla.

  jees h-valta

  Saahan sillä joulukuusia ainakin riittävästi. Tuuheita palleroitahan niistä ja mitäpä me emme tekisi hiukan säästääksemme. Sehän kuitenkin se laadun puoli kostautuu vasta joskus kolmannelle polvelle.

  Visakallo Visakallo

  Mitähän Jesse on oikein ottanut, kun puhuu ihan omiaan.

  sikari

  Riittävä määrä hyvällä taimiaineksella. Eikä tule Jesselle yhtään joulu puuta, jos ei halla tai ravinnehäiriö vaivaa.

  jees h-valta

  Niinpä, miksikähän on se metsäneuvonta aikanaan aivan muuta alkanut suosittaa. Onko Visakallolla niin että vain aukkohakkuukielto on koohotusta mutta taas aivan selvä saman ”sylttytehtaan”ikiaikainen suositus onkin ”säästösyistä” mahdollista muokata oman mielensä mukaisesti uuteen uskoon. Ja täysin hyväksyttävää. Muokkaus-tominnan häiriö sanoisin jos olisi atk-termeillä mitattava asia. Mitä harvemmassa kuusi kasvaa sen oksaisempaa tuotetta tulee. Muodista emme toki tulevaisuudessa tiedä, kun sadan vuoden päähän on vaikea ennustaa, silloinhan saattaa kovahintaisinta olla kirjanpainajan pystykuivaksi uurrittama hel…in oksainen kuusentursakaskelo. Jopa saattaa olla olosuhteistakin johtuva muoti.

  Visakallo Visakallo

  Kuusen istutuksessa kpl-määrä/ ha on pudonnut menetelmien kehittymisen myötä. Kunnon mätästys ja hyvää alkuperää olevat pottitaimet ovat sellainen yhdistelmä, että siinä kasvetaan pituutta eikä leveyttä. Kyllä minäkin muistan vielä sen ajan, kun kuusen avojuuritaimia lyötiin kuokalla muokkaamattomaan maahan yli parituhatta hehtaarille. Nyt ehdoton maksimi on 1800. Silloin kun kaikki tehdään hyvin, eikä tule tuhoja, nuo aloittajan ehdottamat määrät riittävät oikein hyvin. Luonnontaimia tulee muokattuun maahan lisäksi lähes aina. Jesse puhelee näistä kuusiasioista vastoin parempaa tietoaan. Kutsu olisi voimassa tulla tutustumaan myös kuusen kasvatukseen. Ei olisi mökkimatkasta paljoa sivussa.

  pihkatappi pihkatappi

  Kun istuttaa maksimissaan 1400 kuusta mätästetyllä omt pohjalla, voi olla ettei istuta muuta kuin tukkipuuksi kasvavia puita. Ei ole omaa kokemusta, mutta luotan visakalloon ja on tuosta jotain tutkimustakin. Ja kun omt kuusikon enskat suositeltiin ennen tekemään tiheyteen 1200-1400, viittaisi sekin siihen että sillä asennolla on tilaa kehittyä tukkipuuksi. Oksikkuus on se mistä voi tietysti väitellä, mutta montako kuusen tyveä on raakattu liian paksujen oksien takia.

  pihkatappi pihkatappi

  Viime kesänä tehtiin isännän itse mätästämälle aukolle kuusen istutus ja siinä oli 1400 mätästä hehtaarilla ja kyllä se tuntui äkkiä harvalta, mutta tunteiden ei pidä antaa vaikuttaa.

  Jätkä

  Terve oksa havupuussa saa olla jopa 70 millinen mitattuna runkoon nähden poikittain, eli kapeammalta puolen. Sitä isommat oksat ovat kyllä jo valtavia, ellei aleta mittailemaan ns. ”Mutterioksia”.

  Puuki

  Riittää norm. olosuhteissa n. 1300 kpl/ha.  Mätästäjä teki aluksi kääntömättäitä n. 2 m välein . Kävin sanomassa kuskille, että turhaan teet liian tiheään, kun vähempikin riittää hyvin. Kuusta voi tosin istuttaa vähän tiheämpäänkin (kannattavuuden kärsimättä), jos vaikka myy osan puista joulukuusiksi.                                                                                                                                                      Kuusen pituuskasvu ei vielä kärsi harvuudesta , jos taimitiheys ei mene sitten esim. reilusti alle 1000 kpl/ha.  Luonnontaimia tulee yleensä lisäksi, ja jos ei tulekaan, niin kuuset kasvaa aikaisemmin ensiharvennuskokoon vähän harvemmassa asennossa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 156)