Keskustelut Metsänomistus 30-vuotta ympäristöhallinnon mielivaltaa

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • 30-vuotta ympäristöhallinnon mielivaltaa

    Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30-vuotta Suomen ympäristöhallinnon perustamisesta.
    Saman ajan suomalaiset maanomistajat ovat joutuneet kärsimään ajoittain mielivaltaisen hallinnon seurauksista.
    Muistissa ovat mm. tikkametsät ilman tikkoja, natura-alueiden paksut rajausviivat, liito-orava-mutkat metsä- ja valtateissä, ym, ym.
    Minkälaiset ovat omat kokemuksesi näiltä kolmelta vuosikymmeneltä?

  • Timppa

    Tuota Onkisalon tapausta ajattelin myös. Täysin käsittämätön case. Estettiin ihmiä saamasta tie kotiinsa.

    Joskus huvittaakin touhun ristiriitaisuus. Äidin perikunnan maalle on suunniteltu vierekkäin kaksi tievarausta. Ei siinä mitään. Turhia ne ovat. Toista pitkin kiertäisi muutama sata autoa vuorokaudessa Jyväskylän. Toinen turmelisi metsälakikohteena olevan purolaakson ja kulkisi pohjattomien hetteikköjen yli. Tätäkin käyttäisi muutama sata autoa vuorokaudessa. Huvittavaa on, että niiden alle jäisi jotain moreenikumpareita, jotka kuulemma ovat niin arvokkaita, ettei niitä saisi hakata kuin erikoisluvalla. Ei kaiketi saisi muokatakaan. Mutta kaksi päätietä saisi tehdä. Tällaiset hölmöilyt kyllä vievät uskottavuutta suojelulta.

    Toisaalta kyllä jotkut tapaamani Ely-keskuksen virkailijat suhtautuvat metsänomistajiin positiivisesti. Eivätkä liiku enää salaa mene metsään vaan tarvittaessa ottavat yhteyttä. Toivottavasti uusi sukupolvi yleisemminkin suhtautuu asiallisesti.

    Puun takaa

    Olen Timpan kanssa samaa mieltä, että osa, – uskoakseni jopa suurin osa ELY-keskusten virkamiehistä toimii työssään aivan asiallisesti.
    Ongelmia syntyy suureen taloon mahtuvista, virkaansa asenteellisesti hoitavista henkilöistä. Jos joku paikkakunta tai naama ei heitä jostain syystä miellytä, asioiden hoito voi muuttua kohtuuttoman hankalaksi ja kalliiksi. Työkaluvalikoima on lähes rajaton, jos halutaan jarruttaa jotakin yksittäistä hanketta.
    Ihmetystä on herättänyt myös eri ELY-keskusten erilainen lupakäytäntö. On pitkälti tuurista kiinni, minkälaisen keskuksen alueella satut asumaan ja toimimaan.
    En ole päässyt tarkkaan selvyyteen, valvooko nykyisiä ELY-keskuksia oikein kukaan?
    Ilmeisesti ympäristöministeriöllä on tässä joku rooli, mutta sen uskottavuus suoriutua tehtävästään on valitettavasti melko ohut.

    Puun takaa

    Yhtenä esimerkkinä ympäristöhallinnon mielivaltaisuudesta voisi kertoa yksityisessä omistuksessa olevasta turvesuosta. Omistajan hakiessa alueelle nostolupaa, ELY-keskuksesta kerrottiin suon sisältävän mittaamattoman arvokkaita luontoarvoja, vaikka suo oli aikoinaan ojitettu, eikä siten ollut lunnontilainen.
    Omistajan tiedustellessa myöhemmin korvausta mahdollisesti menetettävästä turpeennosto-oikeudesta, sama suo muuttuikin lähes arvottomaksi joutomaaksi!
    Näinhän saatettiin menetellä aikoinaan Neuvostoliitossa, mutta ei kait sentään oikeusvaltio -Suomessa!

    putte

    http://kansalaisen.karttapaikka.fi/asetukset/asetukset.html?e=428794&n=6843143&scale=8000&tool=siirra&styles=normal&lang=fi&mode=rasta&showSRS=EPSG%3A3067&width=1000&height=1000&feature=ktjraja&tool=siirra&lang=fi&mode=rasta&map.x=481&map.y=545

    Sikäli kun muistan, ja viitteeksi tuohon Puun takaisen selvitykseen tässä on havainnekuva siitä Kivinemen alueesta, jonka läpi Onkiniemen tie piti tehdä, mutta reitti muuttui tikkojen, arvovallan tai jonkun muun syyn vuoksi.

    Peräkylän Tarzan

    Tuo Luhangan Onkisalon tieprojekti kesti yli 20-vuotta.
    Siinä kerkesi aika moni alueen asukkaista kuolemaan, ja moni lapsi kasvamaan aikuiseksi.
    Tapahtumaketjua ei tahdo uskoa todeksi.
    Jos vastaava olisi tapahtunut jollain muulla elämänalalla, olisi vastuulliset päätöksentekijät joutuneet eroamaan, mutta ympäristöhallinto on Suomessa tunnetusti koskematon.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)