Keskustelut Metsänhoito 418 m3/ha – totta vai tarua?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)
 • 418 m3/ha – totta vai tarua?

  Merkitty: 

  Katselin Upm -metsäsovellusta, kuvio 2,4 ha ja 1004 m3. Onko joku oikeasti hakannut tämmöistä kuusikkoa? Tuntuu kovasti yläkanttiin, en usko ko. laserkeilausaineiston tuloksiin. 300 kiintoakin ois kova juttu. Vaikka onhan puut isoja, jotain 30 cm rinnankorkeudelta…

 • sikari

  Jos puita 450 -500 kpl /ha, niin silloin ne motit tulee.

  Jätkä

  Kun puustoa hoidetaan hyvin ja annetaan sen kasvaa, kun kasvuvauhti on kova, niin kyllähän varsinkin kuusikko lehtomaisella kankaalla kasvaa helposti yli 400 kuutioiseksi päätehakkuukunnossa.

  Kun vuosilusto on jopa yli kolme milliä, eli vudessa puu vahvistuu 6 + mm, niin  kuinkas paksu se onkaan jo 70 – vuotiaana. Kun pituutta on kolmekymmentä metriä ja runkoja yli 400 kpl / ha, on 418 kuutiota aivan varmasti jo täynnä.

  Joskus on hakattu avohakkuuta hehtaaritolkulla, josta on lähtenyt 600 kuution suuruusluokkaa läpi jokaiselta hehtaarilta.

  Jean S

  Ihan täysin mahdollista eteläsuomalaisessa kuusikossa. Siellä yhdessä keskustelussa aiemmin paheksutulla kiinteistönjalostuskohteella kaadeltiin juuri hiljattain tupametsästä vähän kuusia vähemmäksi, suurimmat oli melkein 7 m3 puita ja keskikoko oli päälle 3m3/runko, niin ei siinä ihan hirveän montaa puuta hehtaarille tarvita.

  Erityisesti jos sulla on rinne, jossa puusto on tavallista pitempää rinteen alaosissa, niin ihan mahdollista. Onko jollain tietoa, paljonko Muuramen Kuusimäessä on ollut parhaimmillaan puuta? 40m pituus tekee siellä paljon kuutioita..

  Menninkäinen

  Taruahan tuo ei ole kuin kuuseen kielteisesti suhtautuvilla. Kuusen kasvattajilla realismia.

  Pihkakintas

  Meillä oli jotain tota luokkaa. Osittain lehtomaista kangasta, loiva rinne ilta aurinkoon päin, yläpuolella nuorta mä ku. Ei ojia, maa oli aina märän oloinen, mutta puusto kulutti kaiken ylhäältä valuvan veden. Ei lahoa. Iäksi arvioitu 105 v. Veden puute helposti rajoittaa järeän kuusikon kasvua. N 15v sitten uudistettiin kuuselle, navero ojilla.

  Visakallo

  Vanha kuusen loppukasvatusohje 600 runkoa / ha on ihan käyttökelpoinen nykyäänkin. Alakerta pysyy puhtaana roskapuusta. Kuuset mahtuvat hyvin kasvamaan motin puiksi jos niin halutaan.  Tukkia tulee yli 90%, eikä tule ongelmaa ylijäreydenkään kanssa. Semmoisen leimikon kun laittaa tarjolle, niin tarjouksia kyllä tulee.

  Metsänmies

  Ei tuo 418 m3 hehtaarilta ole mikään ihme. Ainakin täältä pohjois-Savosta löytyy vaikka kuinka paljon kuusikoita. joista avohakkuulla saa enemmänkin. Tuttu motokuski soittelee joskus, kun on päässyt huippuleimikolle. Yli 600 mottia hehtaarilta taitaa olla ennätys. Aikoinaan, kun oli vielä pystymittausta, olin itsekin niitä tekemässä. Yli 500 mottia mitattiin parhaista leimikoista. Riittää, kun hoitaa metsänsä kunnolla, tekee harvennukset ajallaan ja antaa puuston kasvaa  tarpeeksi kauan. Hoidetusta lehtomaisen kankaan kuusikosta saa 60 vuotiaana parhaillaan yli 400 mottia/ha, 80 vuotiaana 600 mottia/ha.

  eero heikki

  Pohjois-savossa kävin motolle ylisuuria kaatamassa,niin 3 ha päätehakkuulta tuli muutamaa mottia vailla 1800 kiintoo !

  A.Jalkanen

  Parhaissa oloissa Suomessakin noin tuhat mottia hehtaarilla mahdollinen, mutta harvinainen.

  Jätkä

  Jos lähdettäisiin linnuntietä meiltä, niin ehkä kolmen kilometrin lentämisen jälkeen tulisi näkyviin mitattu puustokoeala, jossa on todettu mittaushetkellä suuruusluokkaa 1450 kiintoa / ha. En ole käynyt muutamaan vuoteen siinä, mutta jos se on edelleenkin hakkaamatta, niin uskon, että siinä alkaa luonnonpoistumaa olemaan sen verran, että lisäkasvu ei riitä sitä korvaamaa. Koeala on yksityimetsässä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)