Keskustelut Metsänhoito 418 m3/ha – totta vai tarua?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)
 • 418 m3/ha – totta vai tarua?

  Merkitty: 

  Katselin Upm -metsäsovellusta, kuvio 2,4 ha ja 1004 m3. Onko joku oikeasti hakannut tämmöistä kuusikkoa? Tuntuu kovasti yläkanttiin, en usko ko. laserkeilausaineiston tuloksiin. 300 kiintoakin ois kova juttu. Vaikka onhan puut isoja, jotain 30 cm rinnankorkeudelta…

 • metsänkasvattaja

  tuohon  mottimäärään  pääsee  helposti  varsinkin  kuusikoissa  jos on  hyvin hoidettu  mutta  vaatii  puilta  kuitenkin  kohtuullista  keskikokoa  nykyään  hakkaavat  puuston  usein  keskenkasvuisena  jopa  500-600   litran  keskikoolla  jolloin  motteja  ei  kerry   pitäisi  olla   800-1000   l

  Jätkä

  Raivolan lehtikuuset on istutettu vesirakentamista varten. Se tarve toteutunee juurikin niillä liian tiheässä kasvatetuilla lehtikuusilla, jotka lienevät niin painavaa puuta, että uppuavat, kun ne lasketaan järveen. Suurta massankasvua tehnyt lehtikuusi on kevyttä ja siinä on harva solukko. Paljon parempaa puuta nopeasti kasvaa esim Rauduskoivu, Hybridihaapa ja nopeakasvuiset Poppelit ym.

  Euroopanlehtikuusen – jokin lajike, kasvaa kyllä hyvin, mutta runkomuoto on kehno. Siitä ei ainakaan kovin pitkiä tukkeja oikein saa, jos niitä aiotaan sahata, taikka pintalosoja tulee paljon.

  eero heikki eero heikki

  Ei vielä yli metriset tyvet ole mahdottomia,viime vuonnakin motolle kaadoin muutaman kymmenen yli metristä tyveä joukossa 125 cm läpimitaltaan.

  pihkatappi pihkatappi

  Keskenkasvuisenahan sitä lähes kaikki puustot hakataan.

  Jos puustopääoman arvo on vaikka 50000 eur/ha. Kasvu 10 mottia vuodessa 60 euroa motille. Puuston arvo kasvaa reilun 1% vuodessa. Jos tuossa joku puu alkaa jo lahoamaan, ollaan typeryyden ytimessä. Normaali järkinen ihminen ymmärtää että alle 3% tuotto jonkinlaisella tuhoriskillä on surkea ja siis vaikka kasvaisi 20 mottia vuodessa ja motille saisi 70 euroa, jäisi pääoman tuotto melko heikoksi. Auttava taloustaito olisi metsänomistajallekin eduksi.

  Aimo Jortikka

  Mulla on pihassa 50 luvulla istutettu douglaskuusi, rkl noin metrin ja pituus 32 metriä, eiköhän se tee melkein 10 mottia. Hyvin kasvaa mutta tuskin 100 metriseksi, niinkuin pisimmät on amerikan länsirannikolla.

  sitolkka

  Ei sataa metriä pitkää, mutta hyvällä paikalla 50 metriä menee varmasti rikki. Ja paksuuttahan se kasvaa vielä satoja vuosia, eli tulee useita metrejä paksu.

  eero heikki eero heikki

  Kyllä Jortikka saa puolet pudottaa puun kuutiomäärästä !

  Metsänmies

  Melkoinen puusto täytyy olla tuossa pihkatapin esimerkkimetsässä. Oletetaan, että puuta on 750 kuutiometriä hehtaarilla ja siitä tukkipuuta 90%( todennäköisesti vähemmän), antaa se tukkia 675 ja kuitua 75 kuutiota. Jos tukin hinta on 70€/ motti ja kuidun hinta 20€/ motti ,tulee siitä vasta 48750 €. Tu0llaiset joutaakin hakata. Mutta  hakataan aukeiksi myös metsiä, joissa on puuta 200 mottia, tukki osuus 50% ja kasvu 20 m3/ha. Onkos siinä järkeä.

  Kurki

  Kyllä Jortikka saa puolet pudottaa puun kuutiomäärästä !

  Minun laskujen mukaan n. 12 m3

  eero heikki eero heikki

  Jaa niin kun tarkemmin luvin niin rinnankorkeusläpimitta .

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)