Keskustelut Metsänomistus Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
 • Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

  Tiina Lietze’n käsittelee kolumnissaan, Metsälehdessä17.6.2021, aihetta ansiokkaasti. Itse olen aiemmin kirjoittanu samasta aiheesta/ongelmasta omalla palstallamme. Ensinnäkin, esim. Suomen Latu kannustaa joka yhteydessä hyödyntämään Suomen erinomaisia jokamiehenoikeuksia, mutta ei missään vaiheessa (tai ainakin hyvin huomaamattomasti) tuo esille jokamiehen velvollisuuksia tai maanomistajan perustuslaillisen omaisuudensuojan/yksityisyydensuojan aiheuttamia rajoitteita. Puhumattakaan koirakurista tai liikkumisesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa. Niin, mikä on maastoa ja mikä on tie. Lakimies sanoi, että se on tie, jonka yhteydessä on ojat, ojaton ajoura on maastoa! Nooh… sitten nuo Tiinan viittaukset Ympäristöhaallinnon sivujen ohjeisiin ovatkin jo melkoista jokamihenoikeuksien venyttämistä ja maanomistajan oikuksien polkemista. Kuka kansanedustaja uskaltaa nostaa maanomistajien oikeudet näiden venytettyjen jokamiehenoikeuksien ”edelle” ? Paluu 1960-luvulle tässä asiassa saattaisi olla kohdallaan… tai ehkä jotenkin muuten, mutta ei näin.

 • Virkkunen

  Isaskar… tien määritelmä lienee juuri noin. Omalla maalle, omin kustannuksin tehty tie, ojien kanssa tai ilman, on sinun tie. Lakimiehen lausunto oli yritykseni selventää, mikä on maastoa ja mikä tietä. Lausunto oli poiminta jutusta Lapin maaston urien käytöstä ajoneuvoliikenteelle, lähinnä turistien ajelusta, city- ja oikeilla maastureilla, metsähallituksen, mutta myös yksityistenkin metsissä ilman maanomistajan lupaa. Kertaan näkemyksen… jos ei ole ojia uralla, se on oletettavasti maastoa ja siinä ajo moottorikäyttöisellä ajoneuvolla vaatii maanomistajan luvan. Eikä uraa saa tukkia pysäköimällä siihen, siis maastoon.

  isaskar keturi

  Aivan – ojattomat ajamalla tehdyt urat maastossa ovat aina maastoa. Mielenkiintoinen nyanssi, jota useimmat eivät ymmärrä, on se, että maastossa liikkuminen ajoneuvolla on yleisen syytteen alainen rikos, vaikka sitä voikin tehdä maanomistajan luvalla. Eli maanomistajan ei tarvitse tehdä siitä kannetta, vaan poliisin pitäisi se tutkia virkatehtävänä.

  mehtäukko

  Ei sora-ja hiekkakankailla tarvitse olla ojia! On vain lanaamalla tasoitettu 6-7 metrin levyinen hotu kankaalla, josta tänäkin keväänä ja kesänä rekat hilasi vajaa tuhat mottia puuta taipaleelle… Tie mikä tie.

  isaskar keturi

  Varmaan mehtäukkokin ymmärtää, että ”ajamalla tehdyt urat maastossa” ei tarkoita lanalla, pillarilla tms. ajettua uraa vaan ajoneuvolla ajamalla syntyneitä kaksiraiteisia uria.

  mehtäukko

  Virkkusen…”Kertaan näkemyksen… jos ei ole ojia uralla, se on oletettavasti maastoa ..” lakimiehen lausuntoon viittasin.

  Yhtä kaikki,omalla tiellä ja maastossa ilman lupaa ei pujottele kukaan.

  MaalaisSeppo

  Puomia alan pystyttää, kun helteet hepottaa. Sopivasti ennen marjaliikennettä. Syksyllä puomi pois hirvimiesten tieltä.

  Visakallo Visakallo

  Meilläpäin käyttävät nykyisin vanhoja traktorin tai työkoneen renkaita puomina. Siirtyvät tarvittaessa syrjään miesvoimin, mutta jäävät hernekepeiltä siirtämättä.

  Metsuri motokuski

  Jokamiehen oikeus ei ole antanut tähänkään mennessä ajaa moottoriajoneuvolla toisen metsässä saatika ulkoiluttaa koiraa vapaana ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Eikä jokamiehenoikeus anna oikeutta käyttää yksityistietä omaan kulkemiseen ajoneuvolla ilman lupaa.

  Miten tämä on jokamiehenoikeuden ongelma ? Kannattaa perehtyä jokamiehenoikeuteen ennen kuin asettaa ihmisten tekemät luvattomat tekemiset jokamiehen oikeuden syyksi.

  Rane

  ”Mielenkiintoinen nyanssi, jota useimmat eivät ymmärrä, on se, että maastossa liikkuminen ajoneuvolla on yleisen syytteen alainen rikos, vaikka sitä voikin tehdä maanomistajan luvalla. Eli maanomistajan ei tarvitse tehdä siitä kannetta, vaan poliisin pitäisi se tutkia virkatehtävänä.”

  Jaa.Kun puhuin poliisin kanssa täälläpäin metsissä yleistyneestä luvattomasta enduromoottoripyöräilystä niin hän kyllä väitti päinvastaista.Olisiko eri asia kun kyse on rekisterikilvettömistä ajoneuvoista.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei kai maastossa liikkuminen ole sallittua ilman lupaa millään moottoroidulla ajoneuvolla. Mutta poliisi tarvitsee ilmoituksen ennen kuin se voi tutkia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)