Keskustelut Metsänomistus Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 204)
  • Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

    Tiina Lietze’n käsittelee kolumnissaan, Metsälehdessä17.6.2021, aihetta ansiokkaasti. Itse olen aiemmin kirjoittanu samasta aiheesta/ongelmasta omalla palstallamme. Ensinnäkin, esim. Suomen Latu kannustaa joka yhteydessä hyödyntämään Suomen erinomaisia jokamiehenoikeuksia, mutta ei missään vaiheessa (tai ainakin hyvin huomaamattomasti) tuo esille jokamiehen velvollisuuksia tai maanomistajan perustuslaillisen omaisuudensuojan/yksityisyydensuojan aiheuttamia rajoitteita. Puhumattakaan koirakurista tai liikkumisesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa. Niin, mikä on maastoa ja mikä on tie. Lakimies sanoi, että se on tie, jonka yhteydessä on ojat, ojaton ajoura on maastoa! Nooh… sitten nuo Tiinan viittaukset Ympäristöhaallinnon sivujen ohjeisiin ovatkin jo melkoista jokamihenoikeuksien venyttämistä ja maanomistajan oikuksien polkemista. Kuka kansanedustaja uskaltaa nostaa maanomistajien oikeudet näiden venytettyjen jokamiehenoikeuksien ”edelle” ? Paluu 1960-luvulle tässä asiassa saattaisi olla kohdallaan… tai ehkä jotenkin muuten, mutta ei näin.

  • Metsuri motokuski

    Itse ajoin nuorempana enduroa kilpaa sm tasolla. Kyllä meillä oli tiedossa kaikilla että maastossa ajo ilman maanomistajan lupaa oli kiellettyä. Harjoitella piti ja ajettiin vaan. Välillä tuli lähdöt ja myöhemmin juttelin monen maanomistajan kanssa työhommissa että oli tullut ajettua hänen maillaan. Monesti vain naureskeltiin ja asioista sovittiin. Se että ajoneuvo on rekisterissä ei tietenkään lupaa anna.

    Jätkä

    Ajaminen moottoriajoneuvolla maastossa on ilman maanomistajan lupaa , KIELLETTY.

    Itse katsoisin tieksi sellaisen ajoväylän, joka on tasoitettu niin, että sitä pitkin pääsee tavanomaisella henkilöautolla, myös kesäaikaan. Jos vielä on ojaa kaivettu edes toiselle puolelle, on se selkeä merkki jonkin tasoisesta tiestä. Ilman lupaa kuitenkin vähintään empisin ajella sellaisella väylällä ilman asiallista asiaa.

    Esim metsäkoneen ajoura ei ole tie, eikä sitä pitkin ole luvallista ajella ilman maanomistajan lupaa. Ei metsäkoneella saa silti ajella toisen mailla ja mannuilla ilman lupaa. (Paitsi Jeessin taimikoissa saa MG:n kalustolla porhallella pitkin ja poikin kyselemättä lupia ja tarvetta)

    Maastoliikenne ei ole vähäisimmässäkään määrin jokamiehenoikeutta, ja jokainen saa itse omilla rahoillaan tehdyn tiensä sulkea ja puomittaa niin kuin tahtoo.

    jees h-valta

    Ja taas on lähtenyt jollain laukalle jo ennen juhannusraveja.

    Jätkä

    Jeessillä vaan porua on riittänyt, itku purskahtaa aina sen jälkeen, kun Firman kaluston perävalot ovat lakanneet näkymästä.

    Virkkunen

    Metsuri motokuski… ”Miten tämä on jokamiehenoikeuden ongelma ? Kannattaa perehtyä jokamiehenoikeuteen ennen kuin asettaa ihmisten tekemät luvattomat tekemiset jokamiehen oikeuden syyksi.” Käsittääkseni kyse onkin ns. Jokamiehenoikeuksien tulkinnasta ja ”venyttämisestä” omaksi edukseen, kuten Tiina Lietze’n käsittelee asiaa ansiokkaassa kolumnissaan. Onko olemassa lakia Jokamiehenoikeuksista? Mielestäni tämä on jokamiehenoikeuden ja sen tulkinnan ongelma! Kysynpä vielä… miksi jokamies tunkeutuu toisen maalle, siis yksityisalueelle, jonne ei ole tervetullut. Suomen metsämaasta on iso osa ns. kasvottomien omistajien maata ja siellä on tilaa ja rauhaa… vai onko?  Vastaan kohdaltani… ”minulla on oikeus”!

    leku

    Jokamiehenoikeuksista ei ole lakia, vain ns. Maantapa, jota sovelletaan. Ainoat sanamuodot mitä lakiteksteistä löytyy ovat; onko alue otettu erityiseen käyttöön, sekä ei saa aiheuttaa maanomistajalle vähäistä suurempaa haittaa.   Mikä sitten on vähäinen haitta sen määrittää maanomistaja.  muuta ei löydy. Nm. Puoli vuotta poliisien kanssa asiaa selvitelty….

    isaskar keturi

    Pahoittelen vanhentunutta tietoa. 2011 maastoliikennelakia on tarkennettu 27§:ssä
    ”Syyttäjä ei saa nostaa syytettä 25 §:n 1 tai 2 kohdassa tarkoitetusta teosta, jolla on loukattu ainoastaan yksityisen etua tai oikeutta, ellei asianomistaja ilmoita sitä syytteeseen pantavaksi.”
    Eli tavanomaisesta maastossa moottoriajoneuvolla liikkumisesta tarvitaan rikosilmoitus.

    isaskar keturi

    Luonnonsuojelulaista löytyy maininta kieltotauluista, joilla ei saa rajoittaa perusteetta jokamiehen oikeuksia (36§) ja Rikoslaista löytyy maininta liittyen luonnonantimien keräämiseen (14§)

    Vintta

    Suuresti ihmettelen ihmisiä jotka tekevät sen romukuorman kotonaan  ajavat metsätien laitaan ja heittää romunsa toisten maille, ei vaan voi käsittää.. Kävin viemässä kaatikselle kuorman, oli kyllästettyä puuta nauloineen ja muuta paskaa maksohan se melkeen kymmenen euroa ja tietysti polttoaineet päälle sekä omaa aikaa meni noin tunti työpäivän jälkeen.  Kyllä jos joskus nään jonkun mettään romuja lemppaamassa niin aivan varmasti pyydän todistamaan että onko omilla maillaan ja jos ei ole tai ei pysty todistamaan niin kiire tulee romuineen..

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä olisi sellainen tilanne jossa poliisi ei tarvitse rikosilmoitusta? Tulee mieleen vain tilanne jossa rikos on tullut poliisin tietoon muuta kautta, eli se on kutsuttu paikalle, on tehty ilmianto tai se näkee rikoksen partioinnin yhteydessä. Harvemmin he kuitenkaan partioivat maastossa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 204)