Keskustelut Tekniikka Alkylaattibensaa mittarista

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 106)
 • Alkylaattibensaa mittarista

  Merkitty: 

  Kiinnostaisi tietää – olen hukannut yhteystiedon – miltä liikenneasemilta saa mittarikentän pumpusta pienkonebensaa ja mihin hintaan.

  Tyttären mies veljensä kanssa osti uudet sahat ja aikovat niitä vinguttaa oikein tosissaan. tykästyivät alkylaattiin, kun saivat sahan kylkiäisiksi sitä ja nyt 98 haisee niin pahalta, että suorastaan ….

 • Jätkä

  Itse en ennen pakokaasujen hajuun kiinnittänyt huomiota. Mutta kun olen siirtynyt alkylaattibensaan ja nyt joskus satunnaisesti tulee käytettyä tavallista bensaa, eron huomaa heti. Savutuksessa on kuitenkin kyse jostain muusta kuin  bensalaadusta.

   

  Ensisijaisesti kyse on öljyn laadusta ja määrästä, jos kone savuttaa, mutta jos bensa on todellakin vanhentunutta se haisee jo tankissa. Minusta se haisee vernissalle – ja onhan se eri näköistä kuin kunnon bensiini. Kyllä sellainen bensa takuulla savuttaa, jos sillä saa koneen käyntiin ja kuumaksi.

  Pojat tekivät mopoon koneremontin: Uudet kampikempura, laakerit, stefat, mämtä ja sylinteri. Pistettiin tankkiin 3 %:n seos ja tarkistettiin tuorevoitelun toiminta.

  Kylläpä tuuppasi savua lämpöisenäkin, kunnes irroitettiin tuorevoiteluletku.

  Seuraavaksi lisättiin puhdasta bensaa tankkiin ja pantiin letku paikoilleen. Savutus väheni, eikä lämmin kone enää savuta.

  Tolopainen

  Kokeilin kerran raivaussahassa alkylaattibensiiniä. Ei tullut sahaamisesta mitään, saha sammui heti tyhjäkäynnillä. Tuollainen heikosti höyrystyvä litku ei ole bensiinin veroista, miksi alkaisin maksaa polttoaineesta tuplahintaa,  työn hidastumiseen ei kannata panostaa. Ei noissa työkamppeissa mihinkään juhliin mennä, että haju ei haittaa.

  Hiluxmetsuri

  Alkylaattibensan palaessa ei tule syöpävaarallisia pakokaasuja. Säädöillä voi olla jotain vaikutusta, mutta pakokaasun koostumus kun on riippuvainen siitä mitä poltetaan, niin sama on lopputulos.

  Kerran olen alkuaikoina 98 bensalla kokeillut, mutta ei enää vuosikausiin.

  Täältä kulmilta saa tuota pienkonebensaa suoran mittarista 4T-versiona ja siitä olen sekoitellut synteettisellä mopoöljyllä sopivaa.

  Jätkä

  Ne olisivat ne ohjeet joskus aikalailla suuntaa antavia, kannattaisi ehkä lukea. Kun alkylaattibensiinin kohdalla neuvotaan säätämään sahaa tarvittaessa, niin se tarkoittaa lyhyellä kaavalla, että sahan kaasutinta pitää ehkä säätää alkylaattibensiiniin siirryttäessä.

  Yleensä ottaen vanhemmissa sahoissa piti aina hieman kiristää suuttimia, josta kyllä seurauksena oli, että tankillinen kesti kauemmin sahata.

  Ei yksin pakokaasujen haju ole merkittävä tekijä, vaan pakokaasuissa olevat terveyttä haittaavat jäänteet ja jopa tankatessa nenän kautta sisään vedettävät höyryt – lähinnä Bentseeni ovat terveydelle vaarallista kamaa.

  Timppa

  Olen käyttänyt vuosikausia akrylaattibensaa.  eipä ole kone tyhjäkäynnillä sammunut.  Onko sitten tämä bensa terveellisempää?  Niin ainakin väitetään.  En tiedä millaisia tutkimuksia ammattimetsureilla on tehty.

  MaalaisSeppo

  Normibensassa on bentseeniä, joka on syöpävaarallinen aine myös ihoaltistumisessa. Useinhan moottorisahatouhuissa bensaa joutuu hanskojen kautta iholle.

  Pienkonebensan käyttäjä välttyy mm bentseenialtistumiselta. Hintaero verojen jälkeen mittarista ostettuna normibensaan n. 30c/l. Edullista ainakin minusta.

  Jätkä

  Jos hintaero jää vain 30 senttiin, niin ottaen huomioon terveysvaikutteet ja sen että vaihtamalla Tilhin Ruotsalaiseen ammattisahaan, kulutus suorastaan romahtaa ja päivän suoritus kasvaa oleellisesti, on alkylaatin käyttö varsin perusteltua.

  arto arto

  Tuskin mikään palava aine terveydelle hyväksi, Ei minulla koskaan ole bensan kanssa ihokosketusta tapahtunut tankatessa. Varmaan muut aiheuttaa syöpää enempi kuin sahaus. 5 litran kanisteri 22e  normibensa 8.5e sisältää öljyn. Hintaero aika huima

  Lasse

  Meilläpäin Nesteen 2t 10litraa saa hintaan 30e.

  Monet vuodet minäkin olen ainakin neljässä sahassa alkylaattibensaa kättänyt eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia tyjäkäynnin suhteen eikä muitakaan ylimääräsiä käynti häiriöitä.

  Vanha juttu mutta kerranhan oli tutkimus metsureista ja  samoja aineita löyty metsurin verestä mitä normi bensakin sisältää, ja muistaakseni myös syöpää aiheuttavaa bentseeniä. Mutta riittävän kova jätkä niin ei siihen kaaju.

  Planter Planter

  Ennenvanhaan ei ollut mitään tietoa aineiden vaarallisuudesta. Silloin kastettiin remontin jälkeen rätti bensaan ja pudistettiin sillä kädet. Bensa kuivatti kädet, joten  kaverilla oli vielä tapana rasvata ne muuntajaöljyllä, tulivat poskenpehmeiksi. Myöhemmin muuntajaöljyn käyttö kiellettiin muuntajissakin, kun se sisälsi PCB:tä sitä kaikkein vaarallisinta ympäristömyrkkyä. Näin ennen.

  98:lla olen sahannut. Jos jokin kone menee oikein pitäksi aikaa käyttämättömänä säilytykseen, olen ajanut sisään pienkonebensan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 106)