Keskustelut Metsänhoito Boorin levitys

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Boorin levitys

    Tein sopimuksen yrittäjän kanssa 4 ha.n kuviosta. Sain myös Kemeran, ehtona kuvion raivaus ennen levitystä. Nyt hankikannolla aloittelin raivausta, mutta aloin miettiä työn järkevyyttä.

    Nimittäin raivattava puusto on suurimmalta osin helkkarinmoisia pajupehkoja, lähes 10 cm tyveltä. Jos sen kaataa syntyy aikamoinen patja maanpinnalle.

    Tulee ajatus, että boorista iso osa kuivuu näihin runkoihin ja myös levittäjän liikkuminen vaikeutuu.

    No soitan huomenna metsäkeskukseen asian tiimoilta, mutta olisi mielenkiintoista lukea muiden ajatuksia tästä.

  • akkli

    Alkuperäinen kysymys oli mm.miten menetellä valtavan pajukon kanssa.Herää kysymys onko boorin puute?vai on pajukko vallannut taimikon /metsän ja aiheuttanut ( kuuselle) monilatvaisuuden.Teetä ihmeessä ravinne/neulasanalyysi.Kuinka korkeaa taimikko on?onko täystiheä?

    MaalaisSeppo

    Eikös terveyslannoituskemera edellytä neulasanalyysiä?

    Pelkän boorilannoitteen epäkohtana on, ettei siinä ole muita hivenaineita. Rakeisessa Jaran booriravinteessa oli ennen. Sitä käytin 2013 peltokuusikkoon.

    Arnold Layne

    Jos on aikaa, niin reikäperkaus ennen booria. Boorin levityksen jälkeen raivaus.

    Jos ei aikaa, niin raivaus ja sen jälkeen boorit. Pajukot kun maasta on tulleet, niin maahan ovat menevä ja niihin jäänyt boori siinä samalla.

    Berza

    Joo, kyllä lopulta maaperään joutuu.

    Kuusen latvusto pajukon yläpuolella.

    Kemera myönnetty boorista.

    Ola_Pallonivel

    Aloittaja voisi vielä kertoa, millä boori on tarkoitus levittää?

    Berza

    Nestemäinen , reppuruiskulla . M G.n kanssa sopimus.

    Pete

    Epätietoisuutta ja mutua näyttää olevan paljon.

    Boori on hivenravinne, oikeastaan mikroravinne, joka on terveelle kasvulle välttämätön mutta toisaalta vuotuinen tarve on hyvin pieni. Jos boori levitetään liuosmuodossa kuviolle niin on aivan sama vaikka siellä olisi se kaadettu pajuvesakko ja vaikka suurin osa liuksesta jäisi sen oksille alkuvaiheessa. Boori ei sieltä mihinkään haihdu vaan päätyy maaperään sateiden ja myöhemmin ehkäpä pajukon lahoamisen myötä. Aivan takuu varmasti maahan tulee kuitenkin riittävästi booria niin että akuutti kasvuhäiriö korjaantuu.

    Asiaa on tutkittukin ja tulosten mukaan booria kannattaa laittaa 2kg-3kg/ha kohteille joilla on näkyviä kasvuhäiriöitä. Ja huom!, tuo 2-3kg tarkoittaa alkuainebooria. Tutkimusten mukaan 2-3kg nostaa booritason riittävän korkealle tasolle jopa vuosikymmeniksi. Ilmeisesti joissain oikein vaikeissa tilanteissa lannoitus on jouduttu uusimaan jo 10v kuluttua. Näissäkin jää avoimeksi se, että onko se ensimmäinen helikopterilla tehty levitys osunut aivan kohdalleen.

    Yara Vita Bortrac sisältää booria 150g per litra. Jos käytetän Bortracia niin sitä tulee levittää  13 – 20litraa (+vesi tasaisen levityksen varmistamiseksi) hehtaarille jolla tuo 2-3kg booria/ha saavuettaan. Soluboorissa booria on 20,5%. Sitä tarvotaan siis 10-15kg/ha.

    Soluboorin levittäminen on hankalaa. Se on koostumukseltaan kuin perunajauhoa. Jauheen levittäminen tasaisesti on hyvin vaikeaa. Se täytyy sekoittaa esim. sahanpuruun huolellisesti, mutta kevyen purun levittäminen on taas hankalaa sekin. Soluboori pölyää helposti esim. ilmaan heitettäessä ja sitä pölyä ei kannata hengittää. Soluboori liukenee kylmään veteen heikosti, siitä on vaikea tehdä väkevää liosta. Rakeistettu soluboori sisältää booria 15% (painoprosentti) ja rakeistuksesta huolimatta sekin pölyää voimakkaasti, ei ole miten miellyttävää levitettävää.

    Liuoksen (=Bortrac) levittäminen on huomattavasti helpompaa varsinkin jos käytössä on laadukas reppuruisku jossa on säätösuutin jolla suihkun pystyy säätämään pistemäiseksi. Pistemäisellä suihkulla välttää tuulikulkeuman ja saa reippaasti levitysleveyttä. HUOM! Booriliuosta ei tarvitse levittää joka neliölle tasaisesti vaan riittää aivan hyvin että se ”huiskitaan” isompina pisaroina kuviolle. Liuosta ei siis tarvtse levittä ”sumuna”, siitä ei ole mitään etua.

    Jos kohde olisi omani, niin väkisinkin mieleen tulisi pajujen kantokäsittely parin tunnin kuluessa kaadosta boori+glyfosaatti liuoksella. Siinä saisi kaksi asiaa hoidettua samalla kertaa. Toki pelkkää booria joutunee kuitenkin myös levittämään tasaisen tuloksen aikaansaamiseksi.

    Neulasanalyysejä näistä ei yleensä kannata ottaa ja oikeastaan mitään muuta järkevää lisättävää näissä ei ole. Turvemaat toki erikseen, ja turvemaapellot, niillä saatetaan tarvita fosforia ja kaliumia. Kannattaa huomioida että neulasanalyysin tulos ei ole mikään absoluuttinen totuus.

    Per Ä Reikäs

    Pajuhan se oikeastaan pitäs ensin kaataa ja sen uudelleen vesottuaan glykosaatilla ruiskuttaa näiden jälkeen vasta booria?

    Kurki

    Jos summassa laittaa, niin siihen Botrtac-liuokseen voisi myös laittaa mukaan hivenlannoitteet kupari ja sinkki.

    Vastahan täällä jossain ketjussa tuli ilmi, että neulasanalyysin mukaan latvahäiriöiden syy olikin kuparin ja sinkin puutos ei boorin.

    Per Ä Reikäs

    Tämäkin homma hoidetaan yhdessä ja kaikki eri tavoin,hyvää ja valmista tulee taas näin,kaikkien neuvoja noudattaen.

    Lanta lentää varpus parven lailla.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)