Keskustelut Metsänhoito Boorin puutos

Esillä 2 vastausta, 11 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Boorin puutos

    Täällä Savossa on paljon vanhoja kaskiviljelyalueita joita myöhemmin raivattiin pelloiksi ja osa metsittyi pikkuhiljaa ensin lehtipuu-ja myöhemmin havupuumetsiksi. Vieläkin niillä alueilla huomaa boorin puutoksen vaivaamia kuusikoita vaikka pari edellistä puusukupolvea on varmaan hakattu samalta alueelta pois. Onko siihen puutoksen joku muu syy vai pelkästään kun on aikoinaan kaskettu ja viljelty? Peltoihin istutetut kuusikot paremmin käsitän että usein boorin puutos on vaivana. Omassa metsässäkin yksi alue joka boorilannoitettiin 10 vuotta sitten. Tussukkalatvat paikoin kielivät puutoksesta ja se alue ainakin vanhaa kaskialuetta kun siellä täällä kasattuja kiviröykkiöitä. Niin ja nuorempana maa työnsi kovasti leppää mitä ei muuten paljoa taimikoihin tule vaan lähes pelkästään koivua. Nyt siinä paikalla on jo tukkikuusikko joka aika paksua jo ja latvat terveet.

  • Kurki

    Merpelta kysyisin, mitä tasoa tuo boori Maaningan boorittomalla alueella on ? Teetätin jotain 10 vuotta sitten neulasanalyysin männyntaimista n. 5m pitkiä, joidenka latvassa oli kuivuneita vajaaksi kasvussa jääneita vuosikasvuja. Alue oli laajempi maakasa jotain 5 aaria ja nousee pariin metriin maanpinnasta. Maat oli kasattu routivista maista valtatien rakentamisen yhteydessä tien varteen. Kasa oli taimettunut lähimetsän männyn simenestä ja kasan reunoilla kasvu oli erinomaista ja taimet hyvänlaatuisia. Korkeammalla keskellä oli paljon näitä rotanhäntälatvaisia taimia. Alle suositusten olivat booritaso 1, 5mg/ ja magnesium 0,99mg/kg. Muut aika OK. Tein koelannoitukset boorilla ja magnesiumilla, mutta 3 vuoden päästä ei huomannut mitään muutosta tai elpymistä kummassakaan. Pitäisi käydä nyt uudelleen katsomassa.

    merpe

    Minulla ei ole mittaustietoja, mutta kun olen ammattini puolesta liikkunut ko alueella, niin se näkyy selvästi. Siitä oli myös puhetta, kun opiskelin metsäalaa Toivalassa!

Esillä 2 vastausta, 11 - 12 (kaikkiaan 12)