Keskustelut Metsänhoito En istuta enää yhtään kuusta!

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 107)
  • En istuta enää yhtään kuusta!

    Merkitty: 

    Alkuvuoden aikana olen ajellut pitkin Suomea ja Ruotsia ja kun vielä muistaa mitä ilmaston muutoksesta puhutaan (saamme keskiseen Suomeen vähintään Puolan ilmaston nyt istutettavien kuusien elinaikana – jos siis yritetään päätehakkuuseen….), joten kyllä kuuset on nyt istutettu. Mänty ja koivu ovat raivauksessakin suosituimmat puut jätettäväksi – kuuset kumoon!

  • Visakallo Visakallo

    Kai niistä Jessen hakkuuseen tulevien haavikoiden mottimääristä kuitenkin joku arvio on olemassa? Osuuko 300-400 mottia / ha kuinka lähelle?

    jees h-valta

    Kuten aiemminkin olen maininnut ei haavikkoni ole pelkkää haapaa vaan sieltä tulee muutakin. Ei aivan kolmeasataa kuitenkaan tässä huonoimmassa erässä ole ha:lla. Ei nuo vanhat suosta raivatut pellot ole aivan ihannemaata haapaviljelylle.

    Apli

    Mä uskon että männyn istutus/kylvö tulee lisääntymään ja jopa koivua tullee lisää kuusen tilalle, esim UPM istuttaa nyt paljon koivua omille mailleen, itse ajatellut myös lisätä mäntyä.. Kova pula kuulemma laikutuskoneista ja kannonnosto sama homma, ilmeisesti taksat niin huonot ja polttoaineen hinnan nousu kurittaa niin yrittäjiä hommaan vaikea löytää..

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kanto on pitkäaikainen hiilivarasto. Nostoa voi suosia kuusenjuurikäävän esiintymisalueilla Etelä-Suomessa. Muuten hakkuutähteet voi kyllä korjata kuusikoiden päätehakkuissa pois.

    Puuki

    Hakkuutähteiden  poisto kuusikoissa näkyy heikentyneenä kasvuna päätehakkuullakin Ruåtsalaisen tutkimuksen mukaan.  Kantojen poisto  myöhemmin.  Voi olla että kasvua heikentää koneiden painaman maaperän tiivistyminen eikä niinkään latvusten ja oksien poisto.   Harvennuksilla on suurin vaikutus kasvuun kuusella ,  jos oksat viedään e-puuksi.

    ollikolli

    Siirryn myös kuusesta muihin puulajeihin. Keski-euroopan hyönteistuhot ovat meilläkin kohta arkipäivää. Koivua ja  mäntyä, hirvien kanssa olen varautunut taistelemaan taimikoissa. Olisi vaan aika hoitaa hirvieläinkannat riittävän alas, niin te muutkin uskaltaisitte istutaa kuusen sijaan jotain muutakin.

    Jätkä

    Kuusikon hakkuutähteiden keräys on yleensä kannattavaa energian käyttäjille, mutta normaalisti kohde on reheväkasvuinen metsätyyppi, jonka uudistamista helpottaa se, että lehtivihreä viedään pois. Tällöin uudet taimet eivät joudu niin kovin uhatuiksi pintakasvillisuuden takia.

    Siinä vaiheessa, kun uusi puusukupolvi tarvitsee kunnolla evästä, on maaperän kasvukyky jo korjaantunut vähintään alkuperäiselle tasolle. Kuitenkin jo MT:llä ravinteiden poistuminen vaikuttaa puiden kasvuun, eli ei ehkä kannattaisi hakkuutähteitä kerätä liian tarkkaan pois.

    jees h-valta

    Tänään juuri hätkähdin kun ensimmäisen kerran huomasin tutun mo:n kymmenisen vuotta sitten perustamassa kuusitaimikossa pystyyn kuivuneen. Ala on sentään kasvanut todella hyvin hiukan karuhkosta mäkirinteestä huolimatta. Kyllä pisti tosiaan miettimään miten meitin kuusikoiden alkaa käydä.

    Apli

    Omissa tutkimuksissa, keski-suomessa, missä rehevien maiden kuusikoista on välillä nostettu kannot välillä ei en ole juurikaan havainnu kasvutappioita vaikka kannot onkin nostettu.. Johtunee ainakin osittain siitä että kuusikotkin sekametsiä joista koivun ja männyn kannot jääneet metsään ja koskaan ei ihan kaikkia kuusen kantojakaan ole nostettu. Hakkuutähteet aina kerätty, niistä saatava hinta on jatkuvasti noussut mikä lämmittää mieltä, toki aika isoja eroja ostajien välillä.

    mehänpoika

    Hirvi syö uudistusaloille istutettuja männyn ja koivun taimia. Siksi tuntuu hullulta puuhalta istuttaa niitä. Kylvökset tai luonnon taimetkin hupenevat muutamissa vuosissa hirvien hampaissa.

    Metsät jatkavat kuusettumista. Siinä kärsii metsien monimuotoisuus ja monenlaiset kuusikoiden tuhot ovat alkaneet lisääntyä. Hirvipolitiikan toteutus on ollut vaikuttamassa hiilensidonnan vähenemiseen ja siten ilmastomuutoksen nopeutumiseen.

    Tarvittaisiin muutosta hirvieläinpolitiikkaan. Ensimmäiseksi tulisi luopua vuosittain anottavista hirvien pyyntiluvista ja metsästystä muutenkin vapauttaa metsänomistajien toiveiden mukaiseksi.

    Hirvipolitiikan aiheuttama hirville vähemmän kelpaavien kuusentaimien istutus pitäisi saada vähenemään. Ilmastosyyt ovat tulleet hyvin painaviksi metsänomistajan tappioiden lisäksi.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 107)