Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

  • Tämä aihe sisältää 439 vastausta, 42 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • jees h-valta

    Vastaan sillä aikaa omakohtaisena kun Visakallo varmaan kohta omansa kertoo. Aloitan perästä: Taimikon raivaus raivaussahalla on tunteja ja rahaa kuluttavia kun taas e-puuharvennus on rahan vastaanottoa. Runkoja noin reilusti kolmentuhannen yläpuolelle. Parikymppisenä olen itse kauppoja saanut, jopa osalla allekkin sen iän. Kaikki nykyopit ovat vanhenemassa käsiin. Mutta vanhaahan tämä metsäväki on kaikissa portaissa.

    Puuki

    Noinhan s e on nähtävä ;  kaik. entinen on ollut huuhaata , nyt pitää ihan ite keksiä uusi keinoja, mm. männynistutusta koivikon katveeseen ja kuittivähennyksellä tienaamista ainakin melko laillisesti. Kun tuntuu siltä , että jollain hommalla tienaa hyvin niin mikä ettei kannattaisi,  ja heittää ohjeistukset ja n. 100 vuoden ajan tehty metsätutkimuskin jo historian romukoppaan.    Jk:kin on ihan paras menetelmä ; prosenttitulot kohoaa huippuunsa kun ei tee juuri mitään ja palstalla heiluu mahdollisimman vähän pystypuuta , antaa vain raippojen kasvaa minkä kasvaa ja kerää lopuksi prosentit talteen.  Ja puun myyntiä ehottomasti vain yhdelle taholle aina tottakai, jos vain kuittien kanssa vekslaaminen käy päinsä, se voi olla jollekin  kynnyskysymys. Joilla ei ole sitä ongelmaa niin ei kannata mitään muuta miettiäkään.

    Visakallo

    Olen jo kymmenkunta kertaa tällä palstalla selostanut kylvömänniköitteni kasvatusmenetelmän, joka on käytännössä ainoa mahdollisuus täällä hirvien talvilaidunalueella ja tällä hirvimäärällä. Joka ainoan kerran nimerkki suorittava porras selostanut sekaan omaa tarinaansa. Olen myös esitellyt ko. alueita 2017 kesäretkeläisille. Enää en jaksa vääntää suorittavan kanssa. Pääasia on, että erittäin haasteellisissa oloisuhteissa olen onnistunut uudistamaan ja kasvattamaan yli 50 hehtaaria kylvömänniköitä. Se riittää minulle.

    suorittava porras

    Kuvassa energiapuukasa ,joka on hakattu vuoden 2015 tienoolla ja kuvattu vuonna 2017. Vielä tänä kesänä  ainakin yksi rekkakuormallinen kasaa  lojuu tien varressa lahoamassa. Kannattaa siis varmistaa energiapuun menekki ennen , kun alkaa kasvattamaan metsäänsä pilalle liian tiheässä asennossa .

    Varsin vähän puhutaan kasvu -ja laatutappioista , joita hoitotoimien viivästyminen aiheuttaa . Puuston juuristo  ja latvus kehittyvät heikosti (tai jäävät kehittymättä) kun kasvutiheystiheys on liian suuri. Harvennuksen jälkeen seuraa aina lumi ja tuulituhoja. Oli karmeaa katsella , kun kuusikon päältä poistettiin etukasvuiseksi ehtineitä koivuja ja tuuli puhalteli samaan aikaan huonojuurisia kuusia kumoon korjuun kohteena olevalta palstalta .Riukuuntunut mänty on ainakin yhtä herkkä kellistymään kumoon pienenkin lumitaakan alla. Oikea-aikaisella taimikonhoidolla voidaan vaikuttaa paljon metsän tulevaisuuteen . Energiapuuharvennuksella vain pelastetaan se , mitä pelastettavissa on.

    Tolopainen

    E-puuharvennukset on laskutaidottomien puuhastelua.

    suorittava porras

    Harvennettu energiapuukorjuuna noin 5 vuotta sitten…

    Panu

    Itse ajattelin, että e-puuharvennuksen voisi tehdä selvästi aikaisemmin kuin ensiharvennuksen mutta ilmeisesti näin ei ole. Omat ensiharvennukset ovat ainakin olleet 20v molemmin puolin. Tuntuu vaan, että nykyään raivausta tulee vähän liikaa: 3 kertaa jo ennen ensiharvennusta kun se ennakkoraivaus yleensä vaaditaan.

    Visakallo

    Jos suorittava porras olisi metsänomistajana siellä missä minä olen, tämän kirjoitukset olisivat toisenlaisia. On erittäin väärin arvostella toisten tekemisiä silloin, jos ei osaa ottaa erilaisia olosuhteita huomioon.

    suorittava porras

    Tässä odottivat energiapuuhakkuuta…aikansa… lopulta palsta raivattiin ja hakattiin normaalisti ainespuuksi. Kannattiko odottelu?

    Visakallo

    Suorittavan alueella ei ole ollut kysyntää energiapuusta, kun taas täällä siitä kilpaillaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 439)