Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 420)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Nuakka

    Energiapuukorjuu on hyvä lisä työkalupakissa meille rehevien maiden kanssa painiville metsänomistajille. Kun pahimmillaan tarvitaan pari heinäystä,2-3 taimikonhoitoa ja ennakkoraivaus ennen enskaa, on aika helppo joillakin kuvioilla yhdistää viimeinen menoerä ja ensimmäinen tuloerä yhdeksi vähän suuremmaksi tuloeräksi. Eräs parhaista e-puukohteista  oli reikäperattu kuusentaimikko josta korjattiin vain hieman etukasvuinen koivikko pois giljotiinikouralla hankintana. Hakkaaja sai oikean tuntipalkan, isäntä sai ajosta ja puusta tilin joka olisi jäänyt saamatta jos homma olisi tehty raivaussahalla. Kävin katsomassa palstan nyt 10v myöhemmin, ensiharvennus oli ajankohtainen ja järeyttä oli mukavasti. Ja tuolloin kokopuusta sai yli kympin vähemmän kuin nyt.

    Jätkä

    Kun energiapuun kantohinta Keski-Suomessa näkyy olevan keskim. 5,51 €/ kiinto ja hinnat tulossa alaspäin, ei liene paljoa syytä paukutella henskeleitä.

    Kun vielä Suorittaja suorittaa metsän törkeään kuntoon, taitaa menetykset olla isommat kuin myyntitili.

    Viisainta olisi yrittää tehdä taimikonhoidot kuntoon ja Enskan aikoihin harventaa se 2000:sta rungosta vaikka 1100 runkoon, niin ainakin kantohinta olisi ihan jotain muuta.

    suorittava porras suorittava porras

    Olisi muuten mielenkiintoista tietää ,kuinka suuri osa hakkuurästeistä johtuu markkinointivaikeuksista ja kysynnän puutteesta. Ei varmaan paljon naurata ,jos ”hellästi vaalittu” energiapuukohde ei kelpaakaan ostajalle. Pienet erilliset kuviot kaukana kulkuväylistä ja käyttökohteista jäävät varmasti omistajansa harmiksi. Jos vielä ododellaan erikoiskoneita työtä toteuttamaan ,voi tulla aika pitkäksi.

    Visakallo Visakallo

    Eiköhän nuo ”pienet erilliset kuviot kaukana kulkuväylistä ja käyttökohteista” tahdo olla yleensäkin heikoilla, kun puita tarjotaan pystykaupalla ostettavaksi.

    Rane

    ”Poterot ovat edelleen aika syviä, vaikka maailmassa on aika paljon tapahtunut kolmessa vuodessa.”

    Poterohan on huono jos se on matala?

    suorittava porras suorittava porras

    Visalle totean ,että kannot ja energiapuu ovat niitä ,joiden korjuuta ensiksi vältetään liiallisten etäisyyksien vuoksi . Hyvä enska puolestaan kelpaa mainiosti isomman puukaupan oheen . Huono ei. Voi jäädä se kokonaisuuskin toteutumatta ilman sitä hyvää enskakuviota liian alhaisen kokonaiskertymän takia. Pienillä tiloilla kuviokohtaiset kerymät ovat niukkoja ,joten kaikki mahdollinen kannattaa kerätä yhteen korjuupakettiin ja huolehtia siitä , että jokaisen korjuu onnistuu samalla käynnillä.

    Apli

    Jos ajatellaan kokonaisuutta metsän kasvatuksessa ja puukaupassa niin olen samaa mieltä Nuakkan kanssa, hyvä että energiapuu on työkalupakissa mukana ja sitä on mahdollista käyttää ja euro on se oikea konsultti tässäkin asiassa. Nyt kun turve on mitä on ja venäjältä tuskin tulee puuta vähään aikaan, ja isot investoinnit valmistuu suomessa ja ruotsissa on meillä metsänomistajilla kissan päivät edessä, kuitupuun ja samalla energiapuun sekä metsän hinta nousee varmasti, tukki onkin sitten hankalampi homma, pidän sen nykytasoa jo korkeana jos olisi tukkileimikoita tulossa myyntiin myisin heti nyky hinnoilla, sahoille on ennustettu isoja lomautuksia syksylle ja ensi vuodelle, mikä osaltaan nostaa kuidun ja energiapuun hintaa edelleen..

    Visakallo Visakallo

    Melkoisia ovat olleet puumarkkinoiden liikkeet nyt viimeisen vuoden aikana jona olen tehnyt kolme erityyppistä puukauppaa. Viime kesän kuusikon päähakkuun tukin hinta oli kympin korkeampi kuin nyt, mutta kuidun hinta lähes kympin halvempi kuin aivan äskettäin tehdyssä ensiharvennuskaupassa! Koivikon harvennuskaupassa puolestaan tukin hinta pomppasi havutukin hintoihin.

    Tolopainen

    Hiilinieluja menee myyntiin nykyhinnoilla. Päätehakkuita ei ainakaan kannata viivästyttää ja odottaa tukkiosuuden kasvamista. Vai miten nykytilanne on nähtävä.

    Rukopiikki

    Metsän hinnan nousu vain haittaa sellaista joka ei ole metsäomaisuudestaan luopumassa. Kun metsämaan hinta nousee, niin sijoitetulle pääomalle on vaikea saada enää riittävästi tuottoa. Ja sitten vielä perintö ja lahjaverovaikutus.

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 420)