Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 420)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • jees h-valta

    Tolopalle tuonne aiempaan hänen kysymykseensä. Kyllä MG ostaa täällä joka leimikolta myös e-puun normaali-enskastakin. Eikä hinnanero tuollainen ole josta höpiset. Aivan hyvä, voisi sanoa että tulevaisuudessa tulee tavallaan yksi kuitulaji hakkuukertymään lisää eli nimeltään energiapuu. Viimeksi  osto jopa pahoitteli vielä huonoa hintaa mutta ei se minusta kyllä edes sitä ollut. Toki petrauksia odotellaan.

    Panu Panu

    Kun ensiharvennus on ajankohtainen niin olen jo tehnyt taimikonharvennuksen ja ennakkoraivauksen. E-puuhakkuussa toivoisin pääseväni näistä molemmista eroon. Silloin e-puuharvennus on minusta pakko tehdä aiemmin kuin normaali ensiharvennus, muuten syntyy pelkkää riukua.

    Metsuri motokuski

    Tuossa visakallo kirjoittikin sen tärkeimmän pointin. Jos e-puulle on kova kysyntä niin miksi ettei. Mutta jos ei ole, kuten meillä, niin ei missään tapauksessa. Usein on niin että myös se e-puu kohde tarvitsee ennakkoraivuun ennenkuin leimikko voidaan hakata. Joten eipä säästö ole mitenkään merkittävä riskeihin nähden josta suorittava kirjoittikin ja laitto kuvia.

    Planter Planter

    Energiapuuharvennusta tuli mietittyä, kun aikanaan kävin läpi kaikki mahdolliset hirvientorjuntamenetelmät.

    Se menisi kutakuinkin näin. Varhaisperkaus tehdään ajoissa ja jätetään noin 3500 tainta / ha.

    Hirvivaara on ohi, kun viimeisetkin jätettäväksi tarkoitetut puut ovat noin 5 metrin pituudessa. Silloin ovat pisimmät jo 7 metrissä ja on mietinnän paikka miten edetään.

    Kannattaako tehdä taimikon harvennus raivaussahalla, ottaen puolet taimista pois, tiheyteen 1800 / ha. Taimikko on jo aika järeää, josta johtuen kustannukset nousevat, lienevät yli 500€/ha. Tuloja ei ole.  Ensiharvennus ja mahdollinen ennakkoraivaus tehtäisiin 14–17 metrin pituudessa.

    Vai kannattaako odottaa muutama vuosi, että puuston pituus on 10-12 m ja tehdä energiapuuharvennus, jossa poistetaan 2500 / ha ja jätetään 1000. Tällöin energiapuun kertymä voisi olla luokkaa 50 m3 / ha.

    Kyseessä on siis hirvituhojen torjumismenetelmä, jossa taimikonhoito on tehty.

    Tolopainen

    Kiitos Jesse tuosta positiivisesta asenteesta, se aina piristää.

    Gla Gla

    Panu: ”Kun ensiharvennus on ajankohtainen niin olen jo tehnyt taimikonharvennuksen ja ennakkoraivauksen. E-puuhakkuussa toivoisin pääseväni näistä molemmista eroon.”

    Mitä omia kohteitani katselen, niin jos raivattavaa ylipäätään on, en uskaltaisi konetta raivaamattomaan metsään päästää. Vähintään ennakkoraivauksen leimikko yleensä vaatii, jotta on edellytykset hyvään lopputulokseen. Toisaalta taimikon harvennuksen haluan tehdä, jotta saan itse vaikuttaa siihen, millaista puustoa kuviolla kasvatan. Siinä vaiheessahan tuo valinta tehdään.

    kmo

    Energiapuun hintatilastoja kun katsoo, niin ei tuo ihan kultakaivokselta näytä; koko maan arvot alla, ja sanoisinko että suuruusluokka on samaa etelästä pohjoiseen. Vai millaisia hintoja näistä oikein maksetaan?

    Kantohinnat valitulla alueella, €/m³
    Tyyppi Arvo
    Kannot 3,17
    Latvusmassa 3,94
    Kokopuu 1,73
    Rankapuu 3,89
    Keskimäärin 3,77

    Visakallo Visakallo

    Metsuri motokuski: ”Usein on niin että myös se e-puu kohde tarvitsee ennakkoraivuun ennenkuin leimikko voidaan hakata.”

    Kuinka usein ennakkoraivausta oikeasti tarvitaan? Näiden 15 vuoden aikana ei yhtäkään energiapuuleimikkoa ole tullut ennakkoraivattua. Tällä hetkellä on  tarjouskierros menossa järjestyksessä 12. leimikkoon. Normaali varhaisperkaus ja sakeimpien paikkojen taimikonhoito on riittänyt. Motomiehiltä kuultuna: ”Energiapuuharvennusta on rentouttavaa tehdä!”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkennan vielä: Visakallon kylvömännikköön tehdään pääsääntöisesti vain varhaisperkaus, jonka jälkeen energiaharvennus, ja seuraava onkin jo ensiharvennus. Tiheys energiaharvennuksen jälkeen on luokkaa 2000 runkoa, ei 1000 runkoa kuten Planterin esimerkissä. Jos lähtötilanne on 3500-4000 runkoa, niistä poistetaan siis suunnilleen puolet?

    Visakallo Visakallo

    kmo:n esittämä taulukko näyttää kyllä melko alhaisia hintoja. Alueellinen ja kauppakohtainen hintahaitari on siten hyvin laaja. Lisäksi pitää huomioida yhteensä n. 1000 euron/ha etu kemerasta ja säästyneestä raivausahatyöstä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 420)