Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 2,133)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Puuki

    Liian säännelty kauppapolitiikka ym. säännöt ei toimi kunnolla, jos säännöt ulottuu esim. juuri metsätalouteen koska EU:n eri mailla on ihan erilaiset lähtökohdat. Metsäiset maat on pitkälti riippuvaisia metsien talouskäytöstä ; ei sovi puutarhametsä-maiden käytännöt silloin.

    Jos mentäisiin oikeasti ilmasto edellä ”yhteisesti” , niin ensin pitäisi esim. hiilivoimalat sulkea ja aukeat alueet metsittää ja uudisrakentamista vähentää  kaupunkipaikoissa.  Öljyperäisten tuotteiden valmistus (muovit , tekstiilit) pitäisi lopettaa ja korvata ne luonnonmukaisemmilla tuotteilla , mm. selluperäisillä… jne.

     

    mehtäukko

    Metsittää pitäisi. Suomessa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn ”tunnin ratoja”, joiden hyödyllisyys on luokkaa järjettömän asteella. Toteutuessaan niihin hakataan tuhansien hehtaarien hotuja, asumukset jyrätään alle ja halotaan tilukset.

    Tolopainen

    Esim. Unkarissa on laajoja alueita, joissa kasvaa vain pensaita ja risukkoa. Pitäisi velvoittaa istuttamaan metsiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Totta, Petkeles. Ajattelin aloituksessani EU:ta yhteisten asioiden hoitajana, mutta onhan se myös markkina-alue. Yhteisiä asioita on vietävä eteenpäin niin, ettei yksittäiselle jäsenmaalle koidu kohtuutonta haittaa. Kelpaako Suomen metsäteollisuuden tuote markkinoille, se olisi jätettävä kuluttajien päätettäväksi.

    EU:n ei pitäisi ’mikromanageerata’ vaan asettaa tavoitteet ja jättää jäsenmaiden harkintaan miten ne haluavat ja kykenevät ne saavuttamaan. Esimerkiksi hiilineutraaliustavoite: vähennetäänkö päästöjä vai lisätäänkö hiilinieluja. Jos EU varastaa vertailutasolaskentaansa osan hiilinielustamme, kannustaako se säilyttämään tai lisäämään sitä? 30 prosentin suojelutavoite: tämän pitää toteutua jokaisessa maassa erikseen ja tuntuu aika haasteelliselta monessa ei-metsäisessä maassa. Kuten Heikki Granholm totesi haastattelussa, Suomi ei voi auttaa vaikkapa Välimeren alueen luontotyyppien suojelussa vaikka rauhoitettaisiin maamme kokonaan.

    Planter Planter
    Tolopainen

    Miten noita Etelä-Euroopan Välimeren rantametsiä voisi suojella, ne palaa säännöllisin väliajoin, kun on kuumaa ja kuivuutta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Verkkouutisten jutusta: ”Taksonomiaesityksessä esimerkiksi biopolttoaineet ajetaan nykyistä ahtaammalle ja hakkuita säädellään nykyistä tiukemmin.” Ville Niinistön mielestä näiden avulla muutetaan metsätalous luontoystävällisemmäksi. Alkuperäinen twiittaaja Lina Burnelius vinoilee vielä päälle metsäsertifioinnista: ”Yep, the saga of the so-called ’Sustainable Nordic Forestry Model’ continues..!”

    Tämä on populismia, ei kunnon keskustelua. Tyyppiesimerkki siitä miksi Twitteriin ei kannata koskea tikullakaan.

    Tolopainen

    Vihreät kannattavat EU:ta vain sen takia, että näkevät sen reittinä kiristää kansallisvatioita sellaisella ympäristöpolitiikka, joka ei muuten olisi mahdollista. Vihreät ja sosialistit ovat löytäneet toisensa EU:ssa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kimmo Kuortti em. tviiteissä:

    Please don’t let then distroy my sense of belonging, our ancestral nature with the brutal clear cuttings and ploughing. Most of us are not anti-forestry – we strive for a peaceful coexistence of livelihoods in the fragile natural and social environment of the North.

    Käännös (Google kääntäjä & AJ):

    Älkää tuhotko yhteyttäni esi-isiemme luontoon julmilla avohakkuilla ja kynnöksillä. Suurin osa meistä ei ole metsätalouden vastaisia – pyrimme toimeentulojen rauhanomaiseen rinnakkaiseloon pohjoisen hauraassa luonnonympäristössä.

    Toisin sanoen, metsätalous kelpaisi kyllä jos se olisi yksittäisten puiden keräilytaloutta. Tämä lienee yksi olennainen piirre ns. luonnonläheisessä metsänhoidossa (”close to nature”). Pohjoisen havumetsän luonnonkiertoon kuuluu myös avoimia vaiheita. Maanmuokkausta tekevät metsäpalot ja tuulenkaadot.

    mehtäukko

    Viherterroreilla itsellään on kovat tunnontuskat, kun ovat täysin kykenemättömiä ja saamattomia mihinkään positiiviseen ilmastovaikutukseen. Mo :lle se ”sattui kuin Manulle illallinen”,- pyytämättä. Tätä on sen roskajoukkion vaikea sulattaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 2,133)