Keskustelut Puukauppa Haapatukkia

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)
 • Haapatukkia

  Jesse ja muutkin. Fasessa ” puukauppa” ryhmässä joku kaipailee haapatukkia 100-400 m3 A tukkia

 • mehtäukko

  Samoilla linjoilla. Kahdesti ja rauduksen tiheydet. Mihin sitten kukin tähtääkään, niin…

  Jätkä

  Jeessille on – joko toimitettu tavallisia haavantaimia, taikka sitten hän on vain tehnyt tuonkin homman tapansa mukaan aivan päin persettä.

  Toisaalta – Eihän se mikään ihme ole, kun ei kukaan ole ollut neuvomassa (Mhy) – ja vaikka olisikin, niin siihen umpiluiseen kalloon ei mikään uppoa. Vituiksi meni tuokin homma Jeessillä, olisi kannattanut aikoinaan jonkin verran hankkia koulutusta hänenkin, vaikka lakaisukoneen kuljettaksi…

  jees h-valta

  Ei sillä Tapion taskisellakaan paljon vielä tarvii revitellä. Hommassa haapojen suhteen ei mikään ole mennyt mihkään vaan juuri ja juuri kahtakymppiä lähentelevä ensimmäinen pelto nyt vain oli huono kasvualusta ja hirvikantakin jätti omat jälkensä. Silloinhan oli tuplat nykyiseenkin verraten hirviä ja ongelma päivittäinen. Siihen nähden metsitys onnistui yli odotusten ja kattava hyvä metsä on päällä nyt. Mhy:kin on kymmenkunnan vuoden korvilla käynyt toteamassa että kasvuvauhdissa ollaan ja pieni juttukin oli silloin Mhy:n lehdessä. Minulla ei haavikoissa ole mitään paineita vaan ne saa kasvaa rauhassa ainakin muutaman vuoden vielä. Muutakin hakkuutettavaa piisaa ja ovat kiireellisempiä kuin haavikot. Olihan tässä kotva sitten myös alan spesiaaleilta (siis ei tältä meidän opelta) suositus ettei kannata kiirehtiä. Haapapuun aika tulee vielä ja yleensäkin lehtipuun. Minulle käy myös tavallisen metsähaavan taimet loistavasti jos niitä vain aletaan isommissa määrin taimitarhoilla kasvatella.

  Puuki

  Haavikot lisääntyy ihan itsestään luontaisesti, jos sen antaa tapahtua  , ei niitä tarvi erikseen istutella. Tulee aloitus halvemmaksi ja tukkipuuta voi myydä sitten suht. aikaisessa vaiheessa. Tien ja peltojen  läheisyydessä ei ole hirvetkään olleet haittana pienen haapakuvion kasvatuksessa.  Väärälle kasvupaikalle niitä ei varsinkaan istuttamalla kannata perustaa.

  jees h-valta

  Sille oli silloin perusteensa ja mistään ei tarkalleen tiennyt mikä siinä menestyy koska se oli ollut ennen peltona. Suosta aikanaan raivattu mutta aikaa jo silloin paljon ja monta kaurasatoakin jo tehty siinä välissä. Nopeakasvuinen alkukasvu lupaili hyvää ja onhan siellä kunnon metsä nyt. Haavikko pitää silloin istuttaa jos sitä ei aiemmin ole alalla ollut. Kuten kaikki muukin metsä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Terveyslannoitus voi olla paikallaan jos on ollut peltona. Haapa ei ole myöskään suokasvi joten ojat pitää olla kunnossa.

  Jätkä

  Enää ei mene montaakaan vuotta, kun Jeessille valkenee, että Tuo tuhat runkoa / ha – eikä harvennusta – on suunnattu kuidun kasvattamiseen. Nyt on jo hieman myöhäistä muuttaa kasvatusohjelmaa, kun puiden kasvuvauhti on tyrehtymässä.

  Eli se normaali sääntö lehtipuulle = puolet pois! Vaikka Jeessillähän todellinen istutustiheys onkin ollut 1200 r/ ha.

   

  Tikkula

  Asiasta mitään tietämättä, luulis että muutama sata mottia huonekalulaatuista haapaa maksaa jotain muuta ku 25€/m3. Jos pituutta jesun haavikossa se 20m, harvennus alle 500r/ha, kasvatus 15v, ni eiköhän ala olla liki kiinnon runkoja. Mistä luulis jo tukkiakin löytyvän. Mutta jos hyvää haapaa aikoo saada, vaatii kyllä istutuksen, vesa syntyiset alkavat olla keskeltä lahoja jo kuitu mitoissa.

  Jätkä

  Jeessin haavat ovat vasta kaksikymmensenttisiä, niiden keskikoko jää reippaasti alle 1/2 :n kuution. Kasvu on tyrehtynyt siihen, että runkoja on liikaa maan kasvuvoimaan nähden. Jos aikoo kasvattaa 40 senttisiä tyvitukkeja yli 1000 kpl hehtaarilla, on varattava aikaa kolminkertainen määrä Metsäliiton kuvakirjojen lukemiin verrattuna. EDIT

  jees h-valta

  Pituutta on se parikymmentä joo. Tuolle ensimmäiselle alalle ei kannata paukkuja uhrata vaan kerrasta kaikki pois. Seuraava onkin sitten harvennuskohde jossa noin puolet on koivua (luontaista) joukossa. Koivu pois ja laadukas haapa jatkoon. Sitä sillä kuviolla kyllä sitten jo on. Harvennussuositus on nyt tullut vasta Metsään.fi:n tietoihin tähän koko peltoheittokompleksiin. Kyllä se metsänhoidollisesti hoidetaan ja latvojen tilaa tarkkaillaan. Tuo 1000kpl/ha on päinvastoin hiukan ehkä alle koska sieltä tuhoutui myös taimia. Tulen lähiaikoina laittamaan kuvia millaista saattaa olla Satakunnassa haavan alkukasvatus ja hiukan samaa männynkin suhteen. Juuri otin kuvia tuossa lähikohteella kun sain taimetukset tämän kevään omalta osaltani tehtyä. Kolmetuhatta männyntainta uhmaa nyt Satakunnan hirvikatastrofia.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)