Keskustelut Metsänhoito Haketta savikkoon

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Haketta savikkoon

  Lukijakuvasta, jossa oli isomman metsätien kantavuutta parannettu kalliomurskeella, innostuin kommentoimaan myöskin tänne keskusteluun, liittyen savikkoisen mökkitien kantavuuden paratamiseen puuhakkeella.

  Elikkä siivoilin lämpölaitoksen pihalta lumien aurauksen myötä karannutta haketta ja levitin sitä savisen mökkitien ajourille. Heti alkoi paremmin kantamaan ja pitämään. Tuossa mietin että hake kun painuu vähän sinne saven sekaan, niin olisko siellä hapettomassa tilassa , eikä lahoais. Keväällä on tuo tie lähes ajokelvoton kunnes routa sulaa ja kuivuu. Mielenkiintoinen on ensi kevät että mitenkä kestää ajaa. Onko muilla kokemuksia hakkeen käytöstä tämmöisissä kohteissa? Entä kustannustehokkuus, jos tien reunasta raivattua puuta haketuttais tieuralle? Tuossa ei kyllä ajettu pakettiautoa raskaammalla kalustolla.

 • Nalikka

  Talvi on mennyt ja yksi kevään 17 mällikkö on paljastunut lumen alta ja hake on vielä paikallaan. Kyseinen kohta kestää autolla ajaa ja kantaa huomattavasti paremmin kuin muut samantyyppiset kohdat tiessä. Varsinainen mökkitien pätkä on vielä jääpolanteen alla, mutta tässävaiheessa näyttää lupaavalta kyllä.

  Tarkempaa raporttia myöhemmin, eli kunhan kuivahtaa, niin kaivan lapiolla ja katson kuinka syvältä haketta löytyy ja mikä on sen kunto lahoamisen suhteen.

  Ola_Pallonivel

  Lällyksi muuttuu parissa vuodessa ja sitten saa ajaa hiekkaa päälle. Näin ainakin rajanaapurilla, kun sivusta seurasin.

  Jätkä

  Hake lahoaa verraten nopeasti, ainakin jos se on lyöty ryynimäiseksi – Stokeriin sopivaksi tavaraksi. Jos se olisi palahaketta, se kestäisi paremmin ja toimisi kuin karkea sora.

  jos vetelää kohtaa haluaa hakkeen turvin saada kantavaksi, niin kyllä se edellyttäisi minusta ensin suodatinknkaan ja sen päälle haketta paksulti, sitten oikeastaan pitäisi olla toinen suodatinkangas ja mursketta aika reilu kerros.

  mehtäukko

  Juuri tuo lahoaminen tekee hakkeesta kalliin ”kantavan kerroksen”. Sama vähän kuin jotkut aikoinaan latojaan kattoivat hätätilassa muovikelmulla.

  Murskeen ideahan soraan nähden on kantaa kennomaisena kerroksena jossa rosoiset kulmat ja pinnat tukeutuvat toisiinsa.

  Kuinka pehmeä puuhake kestää moista?

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)