Keskustelut Metsänhoito Hakkuuaukkojen heinäpellot

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 133)
  • Hakkuuaukkojen heinäpellot

    Joskus silloin 70-luvulla pellot pantiin pakettiin ja istutettiin puulle. Mäntyäkin monia hehtareita. MHY: neuvojien toimesta.

    Nyt on siirrytty takaisin heinäpeltoihin metsän kustannuksella.

    Kuten Metsälehden jutussa todetaan ”metsäneuvosto” on saanut viitteitä, että istuttamattomia aukkoja on olemassa.

    Kyllä on ja ne lisääntyvät joka kesä. Kiitos uuden metsälain.

    Lue vastaukseni/kommentti Metsälehden juttuun (metsäneuvosto).

  • Lauri Vaara

    Hakkuuaukkojen heinäpellot ovat yksi tulos puun pystykauppojen aiheuttamasta metsätalouden korruptiosta. Ensin metsäyhtiö tarjoaa pystykaupoissa siemenpuu- ja suojuspuuhakkuista ja jatkuvan kasvatuksen hakkuista niin matalaa kantohintaa avohakkuuseen verrattuna, ettei peitteellisen metsän säilyttäviin hakkuisiin kannata ryhtyä.

    Jos puun hinnalla ohjaaminen ei riitä puunmyyjän taivuttamiseen avohakkuuseen, yhtiö korottaa avohakkuun etua ilmaisilla tai alihinnoitetuilla puuntaimilla. Jos sekään ei vielä riitä, voidaan metsänviljely tehdä kokonaan ilmaiseksi. Suomi 24 keskusteluareenalla nimimerkki Ab Surd Oy kirjoitti 5.11.2015: ”Minulle metsäyhtiö ei ole luvannut puukauppojen yhteydessä muuta ilmaista kuin päätehakkuun jälkeiset uudistustyöt.

    Lauri Vaara

    MJO

    Itsenäinen puunkorjaaja lupaisi metsänomistajalle ihan samaa halvempaa hintaa avohakkuusta. Jokainen ymmärtää Lauri sen, että uudistushakkuu on korjuutyön osuudeltaan halvin.

    Sen vuoksi juuri avohakkuun hinta on parempi, verrattuna siemenpuu-, harvennus- tai  jatkuvankasvatuksen hakkuuseen.

    Turha on alkaa kehittelemään mitään salaliittoteorioita.

    Metsuri motokuski

    Onhan ne korjuukulut eri luokkaa päätehakkuussa ja jatkuvan kasvatuksen hakkuissa. Eikä se uuden metsän alkuun saattaminen meidän kuusikoissa ole niin helppoa kuin jatkuvan kasvatuksen apostolit sitä toitottavat.  En tiedä sitten tarviiko ollakkaan mutta hyvä on kuitenkin faktat tunnistaa. Paljon myökin ollaan tehty sellaisia töitä jossa jatkuvan kasvatuksen ideoima metsä on laitettu kokonaan lattiaan kun taimettumista ei ole tapahtunut. Onhan se taimettuminen kuitenkin perusedellytys metsän uudistamiselle, jokaisessa hoitotavassa.

    Timppa

    Kyllä me olemme saaneet saman avohakkuun hinnan myös mäntyjen siemenpuuhakkuista.  Valitettavasti on kuitenkin käynyt niin, että heinäkasvuston lisääntyminen kaiketi typpilaskeutumien seurauksena ja myös aika harvat kunnoliset siemenvuodet ovat tehneet luontaisesta uudistuksesta epävarman.  Äestys ja sen yhteydessä kylvö takaa aika usein hyvän tuloksen.  Valitettavasti kuitenkin tilanne joskus myös sellainen, että vasta  istutus turvaa kunnollisen uudistuksen.

    Siemenpuuasennoista on luovuttu em. syistä.  Ei todellakaan mitään salaliittoja.  Puhdasta biologiaa, jota toimistohuoneessa työskentelevä ei näemmä ymmärrä.

    .

    Puuki

    M-motokuski;

    Puun energiakäyttöä on monenlaista, kuten on metsiäkin joista puuta harvennetaan. Sellunkeitosta ei jää ainakaan uudemmalla tekniikalla energian tuottoon kovin suurta osaa. Ja esim. sahanpurusta tehdään biopolttoainetta. Mutta jos metsät jätetään harventamatta, vähenee tukkipuun saantokin tulevaisuudessa.

    Metsäkoneitakin on jo hybridimoottoreilla varustettuna. Sähkömoottorit vähentää päästöjä metsäpäässä. Liian isot koneet tikkupuiden puinnissa ei voikaan olla kovin taloudellisia eikä vähäpäästöisiä.

    MJO

    Tarkoitin Laurille salaliittoteorialla, että metsäyhtiöille on ihan sama onko puu toimitettu avohakkuulta vai joltakin muulta hakkuulta. Yhtiöillä ei ole mitään intressiä ajaa jotain tiettyä hakkuutapaa.

    Ainoastaan kokonaiskustannus ratkaisee.

    Klapikone

    Kyllä itse ainakin teetän mieluummin siemenpuu- tai suojuspuuhakkuun avohakkuun sijaan tilanteen niin salliessa. Kun kasvamaan jätetään hyvälaatuisia puita esim. 100 – 250 kpl hehtaarille, on metsän tuotto kyllä avohakkuuta selvästi parempi. Kuutio kasvu voi olla puustosta riippuen 5-7 kuutiota / hehtaari.

    Jos suuri osa puustosta on läpimitaltaan luokkaa 20cm, on pääoman  tuottavuus ihan hyvä.

    mehtäukko

    LV…”Hakkuuaukkojen heinäpellot ovat yksi tulos puun pystykauppojen aiheuttamasta metsätalouden korruptiosta. Ensin metsäyhtiö tarjoaa pystykaupoissa siemenpuu- ja suojuspuuhakkuista ja jatkuvan kasvatuksen hakkuista niin matalaa kantohintaa avohakkuuseen verrattuna, ettei peitteellisen metsän säilyttäviin hakkuisiin kannata ryhtyä…”

    Olen toista mieltä. ”Korruptio” on sitä, että asenteella- ”kaikki mulle”, jonkun sortin mo:t ahneuksissaan jättävät uudistustyöt tekemättä.Se on typeryyden yksi huipentuma.

    Tietääkseni metsäyhtiöt maksavat siemen-, ja suojuspuuhakkuussa avohakkuun hinnan. Jk ei kuulu samaan katekoriaan,- ei sitten muutenkaan mitenkään. Se on jotain harvennusharsimista, jossa sieltä täältä epäsäännöllisesti poimittavien suurten puiden korjuun ei pitäisi rutistella pienempiä tai taimia.

    On ymmärrettävää,että sellaiselle puuhastelulle on eri taksat ja puun hinnat.

    Jovain

    Antaahan uusi metsälaki mahdollisuuden keinottelulle, sillä läpimittaluokkien poistaminen toimii metsätilakaupan ja metsien lähes rajoittamattomien hakkuiden, lähinnä avohakkuiden hyväksi. Ei kun puut pinoon ja pohjat kiertoon. Onhan se erään laista keinottelua (korruptiota) tämäkin. Metsätilat ovat hyvin kysyttyjä ja kun rahaa on, tekevät hakatut metsätilatkin (heinäpellotkin) kauppansa. Bisnes on bisnestä ja sillä on valitettavan vähän tekemistä metsänhoidon kanssa. Toisaalta ahdinko se on metsänomistajallakin, jotka ovat pakotettuja myymään metsätilansa ja tekevät sen vielä edulliseen hintaan.

    Vanhastaan myös pystykauppa ohjaa avohakkuille. Tottahan avohakkuu on puun ostajalle ylivoimaisesti edullisin ja tehokkain tapa hankkia puuta ja on kustannustehokaskin siinä mielessä, että on varaa maksaa puusta vielä metsänomistajallekin. Avohakkuut toteutuvat kuitenkin muun metsänhoidon kustannuksella ja varjopuolena on tukkimetsien loppuminen tai ainakin niiden merkittävä väheneminen. Tukista on puute ja sitä sahataan jopa 10 – 12 sentin latvaläpimittaan. Varjopuoleksi on luettava myös metsänhoidon jälkityöt, jotka jäävät metsänomistajan vastuulle ja kustannettavaksi.

    Onhan nykykäytännölle kääntöpuolensa, aihe josta ei haluta keskustella. En tiedä minkälainen mörkö metsiin on pesiytynyt, mutta aihe muuttuu vasten mieliseksi viimeistään, kun mennään uusiin sisältöihin ja ehdotetaan muutoksia nykykäytäntöihin tehtäväksi?

     

     

    mehtäukko

    Kääntöpuolia on moneen asiaan, ja miksipä ei.

    On kuitenkin sellainen kuin arkirealismi: voiko jotain muutosta tai toimintatapaa toteuttaa käytännön työssä tai muussakaan.

    …”Varjopuoleksi on luettava myös metsänhoidon jälkityöt, jotka jäävät metsänomistajan vastuulle ja kustannettavaksi.”

    Tämäkin on metsänomistamiseen liittyvä arkirealismi! Jos sitä ei hyväksytä, on parempi vaihtaa salkku-osastolle.

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 133)