Keskustelut Puukauppa hankinnasta kysymys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
 • hankinnasta kysymys

  Merkitty: 

  Tein kaverin metsässä motolla pienen hankinta hakkuun, 100-mottia. Itse olen motokuski niin ’liisasin’ työnantajalta koneet joilla tein kaverin hakkuun. Kysymys kuluukin miten verottaja tämän näkee kun kaveri myy puut hankintana, mutta ulkopuolinen tehnyt. Itse otin koivuina tekopalkan noin 30mottia. Miten verottaja katsoo asiaa kun merkkaa hankinta kaupoista saadut tulot mutta ei hankintatyön arvoa tai metsätalouden muita vuosimejoa joihin tässä tapauksessa ulkopuolisen palkka kulut kuuluu. Mutta palkkana oli koivukuidut. Pitäisikö näiden rahallinen arvo merkata 29€x30=870€ muihin kuluihin koska tämän verran kaverille koitui kuluja hakkuusta.

  Vähän sekava kirjoitus mutta vaikea selostaa selvemmin.

 • Ola_Pallonivel

  Kai siitä kuitti pitäisi olla, jos verotukseen meinaa laittaa?

  Muuten on vääristeltävä totuutta ja merkattava, että itse on ajanut omalla kalustolla. Ei verottaja rupea tutkimaan, onko käytössä ollut mönkijä tai kelkka. Polttopuut on sitten pimeää palkkaa, soosoo.

  Tolopainen

  Niin mitäs ilmoitettavaa tuossa olisi verottajalle, kun rahaa ei ole liikkunut. Kerran lupasin kaverille polttopuita ilmaiseksi ojalinjalta. Oli jostain hankkinut moton hakkaamaan. Minullehan se oli aivan sama miten hakattiin.

   

  Panu Panu

  Kaverilta jäi saamatta tulot 30m3 koivuista. Ei siinä sen kummempaa, ilmoittaa verottajalle mitä myymistään puista sai.

  Oma verotuksesi sen sijaan on hankalampi kysymys.

  Tolopainen

  Niin tässä oli kolme osapuolta eikä kaksi. Urakoitsijan luvaton koneen käyttö. Verottaja ei siihen puutu, jos korjattavien puiden arvo menee korjuukuluihin. Niin kävi takavuosina energiapuun pystykaupoissa, ainut tulo tuli Kemera sta. Alvi piti kuitenkin maksaa.

   

  Timppa

  Kannattaisi kyllä pitää omat ja työnantajan asiat erillään.  Ajattelepa, että sille koneelle olisi sattunut jotakin.  Olisi voinut tulla kallis remontti.  Jos moottori olisi hajonnut siellä vieraalla palstalla, mitähän olisit selittänyt?  Joskus on koneita kaatunut tai uponnutkin.  Kuka olisi viulut maksanut.  Sinä vai kaverisi.  Olet siis ajanut luvatta vähintään noin 15 tuntia.  Sen te olettu koneen omistajalle velkaa.  Kannattaa harkita, ettei tee toiste samaa.  Näissäkin asioissa saattaa käry käydä aivan yllättäen.  Kun tuollaisiin puuhiin ryhtyy, niin kannattaa miettiä, että mitä seuraa, kun jää kiinni.

  Omituinen asia.  Nimittäin tänään soitti aivan tuntematon tyyppi, joka kysyi ostaisimmeko 100 m3 hankintapuuta.  Liekö ollut tuo kaverisi?  Joka tapauksessa sanoin, että  myydään, ei osteta.  Kaveri vaikutti jotenkin hämilliseltä.  Olisikohan omatunto kolkutellut?

  suorittava porras suorittava porras

  Kerran minäkin olin astua miinaan hankintahakkuissa. Yhtiön edustaja kyseli , voisinko hakata kauppaan kuulumattomat koivukuidut isännälle. Korvauksesta ei puhuttu mitään. Laskettelin kuitenkin koivut samaan listaan kaupan kohteina olleiden puiden kanssa . Sitten totesin , että sopikaa keskenänne lopusta. Koivua kertyi yllättäen sata mottia ja puiden runkotilavuus oli onnettoman pieni. Se  pudottikin reilusti kaupan kohteena olevien runkojen keskitilavuutta ja korjuutaksa nousi. Jos olisin suostunut hyvän hyvyyttäni alkuperäiseen ehdotukseen. Olisin tehnyt kenties kossupullopalkalla kalliita puita ja samalla kaupankohteena olleiden puidenkin tekotaksa olisi laskenut.

  Nyt onkin vakiintunut käytäntö , että ”isännän puut”kirjataan samalle listalle myyntipuiden kanssa ja yhtiö hoitaa kaupan koukerot. Toimii.

  isaskar keturi

  Sinällään hankintahakkuu muotona ei estä teettämistä kaikkea työtä jollain muulla, mutta jos työstä jotain maksaa kannattaa se veroilmoitukseen laittaa.

  Ylipäätään periaate virallisissa asiakirjoissa on selkeä – kirjataan asiat niin kuin ne on tapahtunut. Verottaja sitten tekee omat johtopäätökset.

  Mielenkiintoista on, onko tuo 30 mottia omasta metsästä otettua puutavaraa elinkeinotoiminnan käyttöön? Hoituisiko sillä? Ja sitten hankintatyön arvo omiin nimiin?

  Kysyisin kyllä verottajalta, kun näissä fuskaamalla ei kyllä voi rikastua.

  Tolopainen

  Nämä on näitä kaverin puolesta kyselyjä.

  Tikkula

  Ainakin minä ilmoittaisin metsänomistajana verottajalle puut tehty hankintana ja piste. Turha tehdä yksinkertaisesta asiasta monimutkaista. Jos tulee kyselyä verottajalta, kertoo että ajoin itse kaverin moottoripulkalla.”Liisaaminen” lienee kyllä luvan kanssa lainaamista josta en ilmoittelisi kellekkään. Ja kyse näin pienistä summista niin veroviraston ”tietämyksen” jättäisin väliin. Tuntuu että tällä palstalla viihtyvät kaikki pilkun viilaajat.

  Tolopainen

  Nämä puutkin menee pystyhinnalla eli arvo 300€ niiden arvo ei ole hankintahinta, kun annetaan kaverille. Moni ei huoli polttorankaa, vaikka olisi kasassa tienvieressä, pitää viedä pilkottuna.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)