Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuun kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 173)
  • Hankintahakkuun kannattavuus

    Merkitty: 

    Katselin YouTubesta Kiuruveden Metsolan videoita hankintahakkuun kannattavuudesta(4.1.2019). Joku katsoja kirjoitti jo videon kommenteissa ihmettelynsä määrästä, mitä pitäisi päivässä hakata, että työ olisi kannattavaa. Samaa ihmettelen minäkin. Toppi sanoo videossa seuraavaa:”Fakta on se,et ensharvennuksella, oli se nyt se se rungon koko mikä tahhaan,niin se hakkuun päivätuotos pitäs olla yli 15 kiintoo päivässä. Jo sanotaan tuommosella satalitrasella puulla ja mitä pienempään puuhun mennään, niin tottakai sitä isompi.” Pidän kymmeniä vuosia ammattimetsurina työskennelleenä tuota vaatimusta melko järjettömänä. Päteekö tuo vaatimus kaikissa olosuhteissa? Talvella metrin lumessa ja kun puusto on lumista? Päivinä, kun valoisaa on vain muutama tunti? Kun ensiharvennusta tehdään metsässä, josta lähtee vain muutamia kymmeniä kiintoja? Pienempää puuta pitäisi siis saada vielä enemmän?? Jokainen, joka on vähänkin hakannut, tietää, että rungon pienentyessä myös tuotos pienenee, se on fakta. Tuo , mitä Toppi piti vähimmäisvaatimuksena hankintahakkaajalle, on mielestäni hyvä tulos ammattimetsurille ensiharvennuksella hyvissä olosuhteissa. Hankintahakkaajalle ei ole mitään kannattavuusrajaa. Itse tein joskus hankintahakkuun, jossa sain 6 kiintoa päivälle(samalla raivailin moottorisahalla karkeasti). Sain mieleiseni työjäljen, ja pidin hakkuuta myös taloudellisesti kannattavana. Toisessa, samaan asiaan liittyvässä videossa Toppi näyttää käytännössä, miten kannattavuutta saadaan lisättyä. Lähtökohta on tietysti ykkösluokan, melko järeä ensiharvennuskuusikko. Ensin kaadetaan yksi puu siirtelykaadolla. Tyvipölli karsitaan ja katkotaa, latva jää tekemättä. Seuraavaksi kaadetaan toinen runko,tämä ensimmäisen päälle vinottain ristiin ja siinäpä se käytännön opetus onkin. Tempoa pitää kuulemma lisätä. Olisi mielenkiintoista nähdä opetusvideo, ilman mitään välikommentointia, millaista tuhon tuohon yli 15 kiinnon päivävauhtiin johtava työskentely on. Kommentointi sitten jakson lopussa. Parinkymmenen minuutin pätkä riittäisi.

  • Metsänmies

    No ei nyt ollut kysymys  sen kummemmin riukumetsästä, kuin muustakaan. Laitoin vain esimerkiksi. Tein viime talvena ostopalstalta , hehtaarin alueen kuusikon ensiharvennusta , jossa oli paljon suuria ylispuita. Aika paha boorin puute. Tyvestä kuuset saattoi olla yli viisitoista senttiä Tuolla 10 sentin latvaläpimitalla ei monestakaan olisi tullut ensimmäistäkään pölliä. Tein kuitenkin kaikki pinoon. Monta kymmentä kiintoa oli noita tassikoita.

    puhveli

    Olen toiminut nyt päätoimisena metsätalousyrittäjänä v. 2008 lähtien ja   hankintahakannut  moottorisahalla metsissäni n. 12000 mottia, josta olen pitänyt päiväkirjaa jokaisesta hakkaamastani  palstasta. Päivä tuotokset ovat vaihdelleet n.6,5 motin ja 22 motin välillä. Pienimmät tuotokset ovat tulleet pieniläpimittaisista kuusikoista ja isoimmat koivikon ylispuu hakkuista. Sahaus aikani päivässä on ollut n.6 tuntia tehokasta aikaa. Eli tuotos vaihtelee tosi paljon palstan mukaan. Olen katsonut  tuon  Topin hankintahakkuu videot ja muistaakseni siinä oli kyse siitä onko  järkevää hakata metsurityönä vaiko käyttää konetyötä. mikäli käsin tehtynä tuotos jää alle 18 motin on hinnallisesti järkevämpi käyttää konetta. Tässä en ota kantaa jäävän puuston laatuun ja tiheyteen. Tuohon 18 motin lukuihin kyllä pääsee tuommoisissa  ylitiheissä riukuuntuneissa männiköissä, jossa karsinta ja kasaus suoritetaan  videoissa näkyvällä tekniikalla. Mutta ensiharvennus kuusikoissa jäädään kauas siitä.

    Metsänmies

    Kysynkin puhvelilta, miksi olet tehnyt noita alle 18motin keskiarvoon jääviä palstoja, jos ne olisivat olleet kommenttisi mukaan :” jos tuotos jää alle 18 motin on hinnallisesti järkevämpi käyttää konetta. ”?

    Burl

    Noista Kiuruveden Metsolan videoista saa hyvää kontrastia ja vertailupohjaa omalle tekemiselle. Toinen juttu on, kannattaako meidän hankintahakkaajien lähteä tavoittelemaan erinomaisen korkeaa tuottavuutta hakkuulla, kun joka tapauksessa hävitään varmasti konetyölle.

    Tein ensimmäisen ensiharvennukseni 15-vuotiaana ja kuuden tunnin päivittäisellä työajalla laskettuna työn tuottavuus oli 6,7 kiintoa/päivä. Palsta oli hyvälaatuinen männikkö, selkeä kohde aloittelijalle. Sen jälkeen en ole yhtä hyvää ensiharvennuspalstaa tullut tehneeksi, kun ne onnistuu koneellakin. Oma työpanos on ollut yleensä viisaampaa laittaa haasteellisempiin kohteisiin, tyypillisesti olosuhteiltaan nuoren metsän kunnostusta muistuttaviin, vaikka ropsia tekisikin. Tuottavuus on vaihdellut harvennuksilla noin puolesta kuutiosta kahteen per tankillinen, joka kestää pyöreästi tunnin verran. Henkilökohtainen ennätys on noin 25 kuutiota päivässä, kun myrskutyyli oli sattunut kaatamaan juoksevaa tukkinärettä nätisti aukon laidasta.

    Viime savotta oli ensiharvennus noin 12-metrisessä sekametsikössä, jossa kuusta, koivua, mäntyä, leppää ja jokunen haapa ja vaahterakin. Päätin tämän tehdä vajaa vuosi takaperin pysytelläkseni koronaeristyksessä maaseudulla. Päivätuotos oli noin neljä kiintoa.

    Kuutiot ovat huono mittari oman työn arvolle, jos hoitotarvetta on korjuuolosuhteiltaan vaikeissa kohteissa. Konekuskit kiroavat vaikeita kohteita eikä metsänomistajakaan ole sitten hakkuujälkeen tyytyväinen. Moton kopista pitäisi nähdä kymmenen metrin päähän, moottorisahan kanssa käyskennellessä voit vilkaista puita monelta puolelta, kun rauhassa teet. Hyödyt korostuu tulevissa hakkuissa.

    Taannoin tein leimausselostetta omalle tilalle ja mukaan tuli yksi noin 15 vuotta takaperin ensiharventamani kuusikko. Puut on niin suoria, että lenkouden takia ei pitäisi tarvita tukin mitat täyttävää puuta kuiduksi tehdä. Hyvä ensiharvennusjälki näkyy 2. harvennuksen tuloissa.

    Sanoisin kuitenkin, että nuoret metsät kannattaisi hoitaa raivaussahatyönä etupainoisesti niin, että koittaisi edellytykset hyvin onnistuvalle koneelliselle hakkuulle. Ja jos vielä intoa on lähteä hankintahakkuulle, niin sitten rauhallisesta työstä nauttien pääsee hyvään tuottavuuteen.

     

    mehtäukko

    Tuohon Burl’in viimeisiin lauseisiin on haudattu villakoiran ydin.

    Manu ei pärjää mitenkään konetaksoille ja muille se menetelmän tuomille eduille. Taimikot hyvin hoitaen ja laatua vaalien lopputulos on aina paras, ja hyvin järeytyneessä metsässä kustannus hollillaan. Kun tieverkosto on kunnossa, ajomatkat pysyvät kohtuullisina.

    Mutta hyvä että olisi hankintatyön tekijöitäkin.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Raivaussahalla taimikon siihen asentoon, että tosiaan edellytykset hyvin onnistuneelle konehakkuulle muodostuu. Paljon on kannattavuudesta täällä palstallakin puhetta piisannut, kuten myös uudistamistoimien kustannusten korkotuottokannasta.

    Itsellä hankintahakkuu tulokset sieltä häntäpäästä moteissa ja muutenkin kannatavuuden olen mutulla hahmotellut. Tarkat laskijat tuppaavat vain laskujaan tehdä, usein kaiken lisäksi metsäkin perittyä tai edullullisesti sukulais/sukupolvenvaihdos kaupalla hankittua. En tiedä miten toisten tuottavuus /kannatavuus on, itse olen olosuhteisiin nähden tyytyväinen. Hiljalleen tahtia hiljennetään ja ulkoistetaan pikkuhiljaa, jotta voi nauttia tiluksistaan kaikessa rauhassa kasvua ihaillen.

    Metsänmies

    Noihin Burl:in ja Metsäkupsan kommenteihin on helppo yhtyä. Kannattavuus voi olla muutakin, kuin pelkkää taloudellista tulosta.

    Puuki

    Perintömetsät ei ole juurikaan sen edullisempi kuin ostopalstat on olleet. Niitähän myytiin aikoinaan parhaita ”tiskin altakin” etukäteen sopien.  Muistan sen ajan , kun myyntiin tulevat palstat hävisi myynnistä joskus jo ennen tarjouskierrosta.  Vain ne ”paskimmat” rääseiköt jäi usein  muiden ostajien kilpailtaviksi.  ”Etupiiritietoa” käytettiin ilm. silloinkin hyväksi. Ja metsävähennys muuttaa tilanteen perintöverojen maksun ja sen jälkeen suurempien myyntiveromaksujen vuoksi usein melko tasapuoliseksi.  Joku on kehunut joskus tälläkin palstalla niitäkin kauppoja , kun jo ensimyynnillä on saatu palstan kauppahinta kuitattua eikä ole tarvinnut edes kaikkia puita myydä.  Veronmaksajat kustantaa  uuden palstan ostonkin  osittain  verovähennyksen muodossa.  Mutta sopiihan sekin mielestäni koska puun hinnat on halpuutettu muun yhteiskunnan ja varsinkin metsäteollisuuden eduksi.  Typerää koettaa kohottaa ostopalstojen hankkijoita jotenkin muka ylemmäs perintömetsien hoitajia.    Perintöverot n. 12 % metsän käyvästä arvosta , siihen lisäksi suunnilleen joka 3. myyty puu verottajalle.  Metsävähennyksen käyttäjät maksaa vain  max 12 % puun myyntiveroa jos pitävät metsän itsellään tai muuten mulkkaavat palstan arvon matalaksi ja myynnin yhteydessä säästyvät metsävähennyksestä saamansa edun palautukselta. (sen esimerkin esittäjäkin on vieraillut joskus palstalla). Voi lähennellä semmonen kulanssitoiminta jo metsän raiskausta joka ennen oli kiellettyä mutta nykylain myötävaikutuksella entistä helpompi toteuttaa.

    Ja voi kannattavuus olla toki muutakin kuin taloudellista. Vaikkapa kunnonkohotus paikka ”mystisille metsätyömiehille” ja ympäristön pysymistä mukavan näköisenä , puusto kasvukyisenä & terveenä  , marjastuspaikat kunnossa , metsä monimuotoisena ja eläimillekin mieleisenä jne.

    Jätkä

    Manuaalinen hankintahakkuu ei ole suoraan vertailukelpoista koneellisen ensiharvennuksen kanssa.

    Jos lähdetään ensin siitä, että konehakkuupalstalla pitää tehdä ennakkoraivaus, joka on kuitenkin XXX hintainen. Manuhakkuun ennakkoraivausta ei mielestäni kannata missään tapauksessa tehdä, vaan risut kaadetaan M-sahalla hakkuun yhteydessä. Sekin kannattaisi laskea tuloksi.

    Väite, että metsä, jossa päivätuotos jää alle 18,5 kiintoa, kannattaa tehdä motolla, koska se tekisi sen halvemmaksi, on peräaukosta. Mitä pienempi järeys on, sitä hirveämpi hakkuutaksa Motolle kertyy.

    Jos vähänkään osataan laskea, niin lähdetäänpä siitä, että esim 60-litraisesta puustosta iso – kallis hakkuukone ammattikuskin puikottamana harventaa kahdeksassa tunnissa ehkä kolmekymmentä kiintoa. Siitä pitäisi urakoitsijan saada 450 € päästäkseen nollatulokseen.  Kun hankintahakkaaja lumettomaan aikaan hakkaa siitä 10 – 15 kiintoa ja hankintalisästä jää ajokustannuksen jälkeen 13 – 15 €/ kiinto, voi siitä laskea työnpalkkaa / päivä.

    Tuntuu monelle olevan hepreaa sen, että pienikokoista runkoa hakkaa ukko kuin ukko paljon vähemmän / pv, kuin tuntuvasti järeämpää puustoa.

    Jos taas puhutaan manuhakkuun laatuvaatimuksista, niin TES edellyttää sen, että puu hakataan minimiläpimittaan asti, ei jätetä kymmensenttistä latvusta hakkaamatta, jos minimiläpimitta on viisi senttiä.

    Puunkorjuutekniikka vaikuttaa työn tuottavuuteen paljon. Esim rankahakkuu = puut katkotaan 2,7 – 5,5 metrisiksi pölleiksi, katkonta silmävarainen.  Määräpituisen katkonnan ajanmenekki on keskim. 11 % isompi kuin silmävaraisen.

    Kasaus ajouran varteen vie huomattavasti enemmän aikaa, kuin kasaus palstalle suorimalla. Kun urakkahakkuussa  kasaustaksa, vajaakarsintataksa ja katkontataksa riippuvat hyvin paljon työvaiheiden vaatimuksista, pitäisi sen vaikutus työn tuottavuuteenkin käydä selväksi kovapäisimmillekin hankintamiehille.

    Metsänmies

    Tuohon Puukin katkeraan vuodatukseen metsänostajia kohtaan voi lisätä, että metsänostaja ,joka on ostanut metsänsä  palkkatyöstä saaduilla tuloilla, on joutunut tekemään jotain töitä ,jopa vuosikymmeniä ja maksamaan noista tuloistaan huomattavan tuloveron. Perintörahoilla ostettu metsä on tietysti eri asia, siinähän on ollut pienempi verotus, eikä niiden eteen ole ollut välttämättä mitään velvotteita. Olen myös huomannut, että lähes ilmaiseksi saatua perintömetsääkään(vero Puukin mukaan12% metsä käyvästä arvosta) ei aina ole tarvinnut hakata raiskioksi,maksaakseen tuon lähes olemattoman veron. Muutahan tuohon perintöön ei ole ollut pakko tehdä, kuin odotella uuninpankolla edellisen sukupolven poistumista  Ja mistähän tuo 12% puunmyyntivero myyntivero metsävähennyksen jälkeen perustuu?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 173)