Keskustelut Puukauppa Hankintakaupan minimierä

 • Tämä aihe sisältää 24 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten AvatarPuuki toimesta.
Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)
 • Hankintakaupan minimierä

  Merkitty: 

  Kuinka pieniä puueriä yhtiöt yleensä ostavat tienvarresta? Olisi noin 15 siemenpuuta a noin 1 m3.

 • isotee

  Ei ole minimierää, täysin sovittavissa oleva asia myyjän ja ostajan välillä – niin kuin kaupoissa yleensäkin. Paljon vaikuttaa minkälaista tavaraa, minkälainen ostaja, minkälaisen tien varteen puut saa ajettua jne.

  Viimeksi möin tien teon yhteydessä n. 15 m3 hyvälaatuista mäntytukkia paikalliselle sahalle. Hyvin kelpasi. Latvapöllit tein polttopuuksi.

  Burl

  Jos moottorisahan vaihtaisi motoon hankintahakkuille, niin miksi ei isokin firma voisi myyjän ilmoittamaa motomittaa hyväksyä maksuperusteeksi? Tietenkin silloin on oltava molemminpuolinen luottamus ostomiehen kanssa takana, mutta kyllähän saapuvia puueriä mitataan tehtaalla, vaikka mistä tulisivat.

  Paikallinen hakeyrittäjä on viime vuosina maksanut myymistäni puista laatimani rätingin mukaan. Tietysti siinä on puut ajaneen metsäkonefirman kalibroidun kuormainvaa’an kertomat tonnit perusteena ja Luken kertoimet laskelman pohjalla. Jo laki puutavaran mittauksesta velvoittaa toimimaan säntillisesti. Läpinäkyvä homma, samaan tapaan kuin jos ostat suolakurkun kaupasta ja halutessasi voit punnita sen kotona tarkastaaksesi, että se painaa sen mitä pitikin.

  Jätkä

  Laki puutavaran mittauksessa sallii suunnilleen kaikki mahdolliset mittaustavat, jos ostaja ja myyjä on sen hyväksynyt. On tehty puukauppuja niin, että ostaja ja myyjä ovat ehkä eriaikaan nähneet puuvarastolla olevat puut. Sopivat puumäärät ja laskevat kauppasumman. Paperihan siitä on tehtävä, mutta kun molemmat ovat tyytyväisiä, ei siihen ole kenekään mahdollisuutta pistää näppejään.

  Puumäärä todetaan tavalla tai toisella.

  Puuki

  Puutavaran mittaus pitää tapahtua mittauslainsäädännön mukaan työmittauksessa. Luovutusmitta voidaan tehdä vaikka sopimalla ilman mittaustakin jos niin sovitaan.

  3 k-kuutiota on pienin erä , jonka ostaa sopimuskumppani. Hinta ei tietystikään ole sama kuin esim. rekallisen myynnissä.

   

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)