Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

 • Tämä aihe sisältää 384 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Visakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 384)
 • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

  Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

   

 • Visakallo

  Kyllä ne hirvet syövät jonkin verran sitä metsän kasvuakin, silloin kun silppuavat hyvin hoidetun taimikon. Eniten kärsii tietysti metsänomistajan rahapussi, mutta sehän ei tietenkään muita kiinnosta. Parhaimmat töhnäaivot löivät jopa koko asian leikiksi, kun kerroin, kuinka vahinko voi olla kymppitonnin  luokkaa hehtaarilta. Meille, jotka olemme hoidettujen taimikoiden hirvivahingoista oikeasti kärsineet, asia on turhankin tuttu, eikä naurata yhtään.

  Tomperi

  Hirvien syömä puumäärä ei näy valtakunnan tilastoina vähentyneinä kuutioina tai hiilitonneina.  harvoin tuho on täydellinen, mutta kustannuksia aiheuttava kylläkin.  Se on jännä juttu että ns firmojen metsien hirvivahngoista vähemmän on juttua.

  mehtäukko

  Aloituksen sanat on vähän kummallisesti asetettu ja ”ns firmojen metsien hirvivahngoista vähemmän on juttua”, olisivat samalla viivalla.

  On yksityisomistus ja yhteisöt jotka painivat täysin eri sarjoissa.

  Ja hirven syönnissä jurppii sekä määrä, että laatu jolla tuhoutuu tehty työ sekä hukkaan heitetty aika.

  Reima Muristo

  Hirvien taimi tuhot on paikallisia, ne ei keskiarvo taulukoissa näy. Firmoilla työ on maksullista, niillä ei ole tarvetta joka varpua inventoida.
  Suurin metsätuholainen firmoissa on väärin tehty harvennus. Harvennuksen jälkeen korjataan tuulituhot.

  Metsuri motokuski

  Eikö tuulituhot pääosin johdu ilmastosta eikä väärin tehdystä harvennuksesta ? Toki aukkojen laitaan voi jättää  harventamattoman alueen joka estää tuulen pääsyn kuvion sisälle. Mutta muuten sitä tuskin voi estää jos se on kerta tullakseen.

  suorittava porras

  Jos taimi on tökätty kivien päälle , tuuli ”korjaa” sen harvennuksen jälkeen. Tuskin ehtisi kehittyä tukiksi ,vaikka tekisi mitä.Jk:n yksikseen töröttävät kuuset ovat tuulelle helpompi kohde.

  Reima Muristo

  Harvemmin alan lehdissä on kuvia tuulituhoista kohteissa joihin on tehty 1-3 vuotta sitten harvennus. Firmoilla on tekemisen ja puupulan vuoksi taipumusta tehdä harvennuksia ja päätehakkuita kohteisiin joihin yksityinen ei edes saisi lupia. Tuhoista sitten enemmän on näitä kuin mediaseksikäitä hirvi- ja hyönteistuhoja.

  kim1

  Kuinka suuria ne laatu- ja kasvutappiot olisivatkaan,jos joka paikkaan istutettaisiin oikeaa puulajia..?

  Visakallo

  Jos näin olisi tehty, meillä olisi hirvikanta nyt 1 /1000 hehtaaria.

  mehtäukko

  ”Väärin tehty harvennus” on pitkälti jo umpitiheän riukuuntuneen eh, jossa riski tuulelle ja lumelle on ”tietoinen” valinta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 384)