Keskustelut Puukauppa Hattu kahdella lipalla

 • Tämä aihe sisältää 104 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten AvatarTimppa toimesta.
Esillä 4 vastausta, 101 - 104 (kaikkiaan 104)
 • Hattu kahdella lipalla

  Joskus kaukaa näkee asiat paremmin. Kävin metsäasioissa Virossa ensimmäisiä kertoja 2000-luvun aivan alkuvuosina. Ihmettelin suunnattomasti, miksi siellä myydän esimerkiksi harvennettua männikköä kiinteistönä noin 5-7 euroa kuutio. Siis metsää, mistä ei saa seuraavaan kymmeneen vuoteen juurikaan tuloja. Suomessa tuolloin vastaavien kohteiden hinnat olivat vähintään kaksinkertaisia.

  Tähän oltiin kuitenkin Virossa totuttu tuolloin jo vuosien ajan. Ja vaikka tiedonvälitys oli tuolloin jo avointa, niin hinnat pysyivät vuodesta toiseen ja ihmiset tottuivat tähän. Se oli maan tapa.

  Tällä hetkellä täytyy ihmetellä Suomen maan tapaa! Isossa kuvassa pyöreän puun hinnat ovat Suomessa kuin valtion säätelemät. Eivät tunne suhdanteita. Markkinoita yritetään hämmentää tarjoamalla mitä erikoisimpia ”etuja”. Storallahan oli esimerkiksi Lahden MM-hiihtojen aikaan ”kulta-asiakasetu”, että myydessään riittävän suuren harvennusleimikon saa yhden 17 euron lipun  aluekatsomoon.

  Nykyisessä huimassa markkinatilanteessa bonukset kaksinkertaistetaan eli hinta joustaa kuutiolta joitakin kymmeniä senttejä.

  Asian toinen puoli on, että uusimpien hintatietojen mukaan Virossa Paldiskin satamassa koivukuidun hinta on 80 euroa kuutio ja havukuidun hinta 70 euroa kuutio. Ja mihin muualle nämä erät menevät kuin Suomeen ja ehkä Ruotsiin. Tämä hintaräjähdys Virossa on aiheuttanut myös sen, että paikallinen Estonia Cell joutuu ostamaan vähän isomman koivukuidun (latva yli 10 cm) hintaa 87 euroa kuutio jaa haapakuidun jopa 78 euroa kuutio.

  Tukkien hinnathan ovat olleet jo pitkään yli 100 euroa kuutio ja nykyhinta mäntytukille noin 150 euroa sahalla.

  Onko mahdollista, että nyt Suomessa puukaupan suhteen elettäisiin tuota Viron noin 15 vuoden takaista aikaa ja on vain ajan kysymys milloin hinnoittelu vapautuu.

  Tarjontahan on tietysti osa dilemmaa. Kyllä Stora ja UPM rohkenevat ostamaan kuidun vaikka ilmaiseksi, jos antajia on!

  Nykyinen tilanne näyttää olevan Virossa se, että nuo harvennetut männiköt hinnoitellaan vähintään 50 euroa kuutio.

 • Timppa

  Kaksi kauppaan on tehty toukokuussa.  Ensiksi myydyn päätehakkuukuusileimikon vei konserni kokorunkohinnalla.  Mäntyvaltaisen n puolet harvennusta ja puolet uudistusta vei saha tavaralajihinnoilla.  Katkonta ei tässä vaikuttanut.  Ensimmäisen kaupan tulos saattoi vaikuttaa hintatasoon.  Tai tietysti myös yleinen kilpailutilanne.

  Puuki

  Pystytkö Timppa vertaamaan sen runkohinnoitellun leimikon tot. kantohintaa eriteltynä puutavaralajeittain ?  Eli vertaamaan lopputulosta sen hetkisen tarjoustason vastaavaan norm. ptv-lajittaisen tarjouksen hintoihin. Oliko eroja ?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Itse jäin miettimään mistä Timppa tiesi etukäteen miten ostajat tulevat apteeraamaan puut… jaa mutta saattaa tietääkin mikäli myy usein samalle ostajalle.

  Onko sellaisia puunmyynnin tilanteita joissa katkonta ei vaikuttaisi lainkaan (muita kuin runkohinnoittelu). Vaikka kahdella ostajalla olisi samat laatuvaatimukset, ei niistä etukäteen tiedä miten ne valmistavat eri mittaisia pölkkyjä ja miten nuo mitat sopivat juuri minun leimikkooni. Jälkikäteen tietää mutta oliko se parempi kuin toisen yrityksen katkonta.

  Timppa

  Ei se runkohinnan vertaaminen ollut vaikeaa, koska ollaan myyty useampia samantyyppisiä kuusileimikoita.  Hyvässä markkinatilanteessa kuusikossa runkohinta on usein selvästi edullisempi.  Minun arvion mukaan muutama prosentti parempi oli runkohinta kuin tavaralaji.  Ja tietysti varmempi.

  Eihän sitä koskaan tiedä mikä olisi ollut edullisempi lähekkäin olevista tarjouksista.  Asiaan vaikeuttaa vielä tukkikokoisten puiden mahdolliset laatuviat.  Siinä on jo vaikutusta kuskillakin.  Joskus on ollut  2 prosentin ero mäntytukkisaannossa  sahan hyväksi.  Ero ei mielestäni johtunut katkonnasta vaan siitä, että konserni pui lengot tyvet kuitupinoon.  Sahalle kelpasi rajalla olevat.

  Mäntyleimikossa kaikki olivat tavaralajitarjouksia.  Männyn mahdollisten laatuvikojen vuoksi saattaa tilanne olla sellainen, ettei ostaja uskalla tehdä tosi kovahintaista rnnkotarjousta, koska laatuvikojen arviointi on jokseenkin mahdotonta.  Kuusikossa riskinä on vain keskitilavuus, joka on nykylaitteilla kai aika helposti arvioitavissa.

Esillä 4 vastausta, 101 - 104 (kaikkiaan 104)