Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Viewing 10 replies - 111 through 120 (of 696 total)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • oksapuu

    Tiesitkö muuten että hirvilehmä katkoo vasikalle latvoja syötäväksi?

    Katkoo niitä taimikon latvoja vaikka vasikka olisi jo ammuttu. Eiköhän tämä ole tässä, keksippä taas uusi nimimerkki…

    Visakallo

    suorittava: ”lehtipuu ei saa missään vaiheessa ohittaa kasvussa havupuuta.”

    Tiedät varmaankin suorittava, kuinka monta raivauskertaa tuo käytännössä tarkoittaa kylvömännikössä!

    suorittava porras

    Tuossa vuosituhannen vaihteessa tiheän hirvikannan alueella hakatussa 50 hehtaarin aukossa on selvitty yhdellä raivauskerralla. Tarvitaan korkeintaan kaksi kertaa ,jos varhaisperkaus toteutetaan silloin ,kun vesakko on sormen paksuista.

    Tämä nyt vielä kertauksena. Sopii tulla tarkistamaan ,onko hirvivahinkoja. Lähden mieluusti oppaaksi. Olin aukkoa tekemässä , joten kylvömännikön kehitys on kiinnostanut ja poikkean alueella vuosittain.

    Taviokuurna

    Kyllä Ruotsin metsäalan ammattiväestä iso osa harrastaa metsästystä, myös hirven pyyntiä,  tuhojen määrät löytyvät inventointien tuloksista, Ruotsissa ovat hirven vasojen painot pudonneet osassa maata aika pahasti, kertoo siitä, että laitumet köyhtyvät kuusettamiseen ja yliapehtimiseen.

     

    Visakallo

    Kovin hidaskasvuista on lehtipuu Keski-Suomessa!

    arto

    Ruotsissa etelä osissa tuhoton villisika kanta. Syövät kaiken mikä ruuaksi kelpaa.

    mehänpoika

    ”Suorittavan portaan” opeilla ei havupuun taimikoihin saa nykyisen hirvikannan ja politiikan vallitessa ollenkaan jäämään  rauduskoivusekoitusta.

    Jos hirvipolitiikkaa ei nopeasti muuteta, ja kuitenkin rauduskoivua halutaan sekapuuksi kuten metsänhoito-ohje edellyttää kuusentaimikon kohdalla, on ainoa mahdollisuus jättää etukasvuisia rauduskoivun taimia. Tietysti vain silloin jos niitä on suht tasaisesti hirviltä säästynyt. Ehkä vähintään 200 ra-ko tainta/hehtaari.

    Männyntaimikkoon kuusenkasvumaille ei etukasvuisia ra-koivua pitäisi jättää. Mänty kärsii koivujen varjostuksesta enemmän kuin kuusi. Samanmittaisina mäntyjen joukossa ra-koivut olisivat ok, mutta harvoin nykyisin säästyvät hirviltä.

    Hirvet siis ohjaavat metsiä enemmän tai vähemmän kuusivaltaisiksi tai kuusikoiksi. Kuusikoissa ovat tiedossa jo lähivuosikymmeninä ilmaston lämmetessä erilaisten tuhojen lisääntymiset.

    Hirvikantaa tulisi harventaa voimakkaasti jo ennen vuoden vaihdetta. Huhupuheilta hirvien vähyydestä tulisi katkaista siivet ja käyttää myös Joulun alus hirvien vähentämiseen. Jo nyt tiedetään, että kuusentaimikoihin koivusekoituksen saanti on heikkoa. Vaurioitettuja tietysti olisi runsaasti.

    suorittava porras

    Hirvet vähissä. Viime kauden lupien käyttöaste Keski-Suomessa oli 79%. Tähän mennessä 65%  ja tuskin enää paljon nousee. Turha siis höpöttää isommasta uhasta metsätaloudelle. Kaksinkertaisellakaan määrällä ei metsän kasvu ole kärsinyt. Metsien kasvu on lisääntynyt tasaisesti vmi:n tulosten perusteella  .  Puumäärä lähes kaksinkertaistunut 60-luvusta hirvistä huolimatta .Nyt enskojen riukuuntuminen on hieman hidastanut metsien kokonaiskasvua.

    Edelleen suurin uhka on lumi-ja  tuulituhot ja niitä seuraavat hyönteistuhot. Leväperäisyys taimikoiden hoidossa luo pohjaa edellä mainittujen uhkien realisoitumiselle.

    PS. En ota kunniaa nykyisten hoitomenetelmien tuottamista tuloksista. Ne ovat niiden kehittäjien ja kokeilijoiden ansiota. Eturivin metsänomistajat ja metsäyhtiöt niitä käyttävät. Eivät käyttäisi, jos menetelmät eivät olisi toimivia. Menneisyyden vankienkin olisi aiheellista siirtyä jo kiireesti nykyaikaan.

    Kalle Kehveli

    Metsästäjät vähissä, keski-suomen tyyliin autolla ajelemalla ei saa kaikkia hirviä hengiltä.

    Visakallo

    Hirvenmetsästykseen vaikuttaa toki myös työelämän muutos. Ei työelämässä olevat pysty lähtemään hirvimetsälle kuin viikonloppuisin. Minäkin muistan vielä sen ”vanhan hyvän ajan”, kun firmoissa oli tyhjiä työpisteitä hirvenmetsästyksen aikaan. Eipä onnistu sama enää ainakaan yhtä laajasti.

Viewing 10 replies - 111 through 120 (of 696 total)