Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 2 vastausta, 291 - 292 (kaikkiaan 292)
 • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

  Merkitty: 

  Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

  Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

  Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

   

   

 • suorittava porras suorittava porras

  Seuramme aktiivijäsen kiertää paikkakunnan kouluissa kertomassa metsästyksestä ja vetää luontokerhoja. Käytössä on myös riistakameroita ,joiden avulla kerholaiset ja koululaiset voivat seurata tapahtumia luonnossa retkien ohella. Voin väittää ,että ko toimintaa vetää paras mahdollinen henkilö siihen tarkoitukseen. Harrasteiden kirjo vaan on tällä hetkellä niin suuri ,että metsästyksen vetovoima ei riitä. Tavallaan olen välittänyt tämän metsästysaktiivinkin tuntoja lukijoille ,kun hänellä riittää tietoa valtakunnan tasolta asti ja toimarin postilta kymmenien vuosien ajalta tältä paikkakunnalta. Hän on kantanut erityistä huolta metsästyksen jatkuvuudesta ja tehnyt asian eteen työmäärän ,josta on saanut lukuisia huomionosoituksia. Lisäksi hän on kasvattanut toimivia koiria eri metsästystarkoituksiin ja saavuttanut huippusijoituksia valtakunnan kilpailuissa. Näitä tyyppejä kasvaa harvassa.

  Tämän lisäksi suhteita koululaisiin ja nuoriin hoitaa seuraamme kuuluva mhy:n asiaan vihkiytynyt toimihenkilö , joka on myös haluttu ja pidetty tiedonjakaja nuorten piirissä. Hän toimii myös yhdyshenkilönä maanomistajien suuntaan . Tarvittava tieto liikkuu ripeästi kumpaankin suuntaan .

  Ensin mainittu henkilö ,kertoi luopuvansa hirvijahdista ja keskittyvänsä nuorten opastamiseen ja jälkimmäinen jäi jahdissa ” puolipäiväiseksi” kiireisiinsä vedoten. Hyvillä tyypeillä on kysyntää muuallakin.

  Kolme rastia viime vuoden hirviporukan osallistujalistaan vaikuttaa varmasti jahdin tuloksiin. Kun koiranohjaaja on metsässä ja puolet porukasta on suojaamassa koiraa valtatien vaaroilta ,ei passiin montaa miestä jää=3.

   

  Nostokoukku

  Hirvetkin ovat nykyaikaistuneet. Ne lukevat Tekniikan Maailmaa ja tietävät mitä kulkusuunnan edestä kuuluva hiluxin romina tarkoittaa. Lisäksi niillä on käytössä Maanmittaulaitoksen kartta-aineisto. Siitä ne valitsevat hirviporukoihin kuulumattomien metsänomistajien taimikot talvilaitumikseen. Niillä on yhteinen päätös, että hirvimiesten taimikoihin ei mennä.

Esillä 2 vastausta, 291 - 292 (kaikkiaan 292)