Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Viewing 10 replies - 571 through 580 (of 696 total)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • Nostokoukku

    Pian alkaa taas jokakeväinen vääntö ensi syksyn hirviluvista. Hupaisaa kuulla taas palopuheita varovaisen metsästyksen puolesta, taustatietona tämänkin palstan mielipiteet. Metsänomistajista koostuva porukka tulee luultavasti taas tänäkin vuonna korostamaan maltillisen metsästyksen välttämättömyyttä. Alustus tähän suuntaan tapahtui jo rhy:n vuosikokouksessa.

    Nostokoukku

    Metsästysalueellani iso firma ajaa tienvarret joka kolmas vuosi vesakkomurskaimella. Hirvien kannalta tuo väli on ihanteellinen. Sopivana kesänä murskaus on kuin apulantaa vesakolle heittäisi. Uutta maittavaa kasvua on oikeastaan aina tarjolla. Ja uusi murskaus tulee, kun vesakot alkavat käymään puiseviksi. Taimikon on kyllä hoidettu mallikkaasti, joten se että hyvin hoidettujen taimikoiden seassa ei ole tienvarsi vesakkoa ei pidä paikkaansa.

    suorittava porras

    Lähiympäristössä on runsaasti sekä UPM:n ,että Groupin edellä mainitulla tavalla hoidettuja metsätetä. Hirvet liikkuvat mieluusti niitä pitkin ja napsivat pajukkoa ,kun se on pituudeltaan sopivaa eikä liian puisevaa. Viereiseen hoidettuun taimikkoon ei juuri poiketa, mutta ”syömävaran”  sisältämiin taimikoihin jäljet johtaa helposti.  Syömävaran on viisainta antaa kehittyä vasta ajoissa tehdyn varhaisperkauksen jälkeen. Tuolloin kasvatettava puusto kehittyy nopeasti karkuun hirvien ulottuvilta ja hirvet syövät mieluiten sopivalle korkeudelle kasvavaa vesakkoa täydentäen raivauksen vaikutusta . Mahdolliset vahingot kasvatettaviin taimiin jäävät minimaalisiksi. Varsinaisen th:n yhteydessä syömävaraa voi jättää enemmän ,jos siltä tuntuu. Minä en jättäisi. Männyn latvukset ovat hirvien ulottumattomissa ja sivuiksia joutaakin syödä.

    PS. Juuri saamani tiedon mukaan pyyntilupiin on tulossa 10%n lisäys tulevalle kaudelle. Nähtäväksi jää ,ovatko luvat tarpeen ,kun viime kaudellakin jäi reilu neljännes käyttämättä.

    Makarov

    Siinä metsää omistamaton leikkii asiantuntijaa

    Nostokoukku

    Yhä useampi metsänomistaja asuu kaupungissa, asiantuntemus jää siihen, että metsää ei saa polttaa. Ikänsä metsässä leipänsä eteen töitä tehnyt on huomattavasti parempi asiantuntija metsän suhteen, omistipa metsää tai ei, verrattuna nykyisiin metsänomistajiin. Osoittaako yhä huimaa vauhtia lisääntyvät aukkojen ja taimikoiden oman onnensa nojaan jättäminen miten suurta asiantuntijuutta?

    Rukopiikki

    Kyllähän pajukon saa pidettyä äkäisessä kasvussa kaatamalla sen säännöllisen tiheään. Jos pajukon antaa olla, niin se tappaa itse itsensä. Kasvaa isoksi ja honkiutuu pois.

    suorittava porras

    Keski-Suomen hirvivahingot ovat suorastaan romahtaneet. Vuonna 2018 korvauksia maksettiin 230 000€ ja vuonna.                      2023 enää 17 000€. Hirvikolarit ovat vähentyneet samalla ajanjaksolla 180:stä. 100:aan. Näin muuttuu maailma.

    Nostokoukku

    Mänty-Saimaan mhy:n valtuusto on huolestunut, kun alueella ei ole päästy hirvikannan tavoitetiheyteen 2,7-3,2 hirveä tuhannella hehtaarilla. Tilanne on kuulemma huolestuttava. Samassa kokouksessa todettiin taimikon varhaishoidon jääneen vähäiseksi. Tämäkin tilanne kuuluu olevan huolestuttava. Syytä onkin, hoitamattomat taimikon houkuttelevat kyllä hirviä.

    Makarov

    Juurihan tuossa metsälehdessä luki että metsänomistajista vain 10% hakee korvauksia tuhoihin niin en tiedä onko suorittava jollakinlailla yksinkertainen kun ei tunnu ymmärtävän asiaa.

    Teitten varsilta on turha katsella hirvituhoja sieltä ette löydä kuin yksittäisiä syöntejä. Syvemmälle kun viitsii mennä ja vielä jos raivaussahan ottaa mukaan niin näkee totuuden. Metsätaloudesta elävänä tämmöisiin hirvituhoihin kiinnittää aivan erillailla huomiota missä ne on ja miten niitä pystyisi välttämään. Minulla on esimerkiksi kattavat penkkatieverkostot joita en yhtäkään ole sulkenut. Annan ihmisten niillä liikkua olivatko sitten marjastajia tai metsästäjiä. kaikki liike mikä teille saadaan häiritsee hirvien elämää. Eihän ne tietysti talvella auki ole muuta kuin hakkuiden tai muiden hoitotöiden takia mutta sulanmaan aikaan kaikki on ihmisten käytössä.

    puutuomas

    Näin on. Ainut joka todella tietää hirvivahingot on taimikon raivaaja.

Viewing 10 replies - 571 through 580 (of 696 total)