Keskustelut Metsänhoito Hirvet ja luonnontaimet

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 100)
  • Hirvet ja luonnontaimet

    Merkitty: 

    ”On myös todettu, että nimenomaan istutetut taimet maistuvat paremmin verrattuna luonnontaimiin”. Makasini 8/2017 erkoistutkija Juho Mattila. Samaa ajatusta tarjosin metsälehteen aijemmin Mutta asiaa ei julkaistu.

    Ilmeisesti asiaan sisältyy nyt tieteellistä eleganssia, kun saman asian ilmaisee erikoistutkija.

    Lieneekö muilla käytännön metsureilla vastaavia kokemuksia.

    Hyvää Uutta Vuotta!

    sa-ta

  • Planter Planter

    ”Jos kunnioitetaan omistusoikeutta, niin Planter saa metsästä vaan omalla maallaan tai sellaisella, johon saanut luvan. Silloin suuri osa metsistä jää edelleen hirviporukoille, mutta joku pienikin vuokraamaton alue voi vaikeuttaa merkittävästi metsästystä.”

    Ajatukseni oli, että metsä olisi edelleen vuokrattuna seuralle, eikä siten vaikeuta seuran metsästystä. Jos tuhot pysyvät kohtuullisesti kurissa, ei aiheuttaisi mitään toimenpiteitä.

    Jos kuitenkin käy kuten on monesti käynyt, että kolme viikkoa jahtikauden alkamisen jälkeen seura ilmoittaa, että luvat ovat loppu ja taimikkoni pullistelee hirviä, niin jotenkin tuntuisi oikeudenmukaiselta, että saisin itse ”paikata” tilanteen.

    Pankkiluvat metsänomistajille?

    Tämä johtaa surkeaan loppuun, kun metsästäjät vanhenevat ja samaan aikaan viranomaiset keksivät uusia rajoituksia sen sijaan, että miettisivät miten metsästystä pystyttäisiin helpottamaan.

    Timppa

    Lupamaksuillahan ainakin periaatteessa katetaan niitä hirvivahinkoja.  Sen verran pienet ne ovat, ettei niillä ole merkitystä siihen, että metsästetäänkö hirviä vai ei.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täällä on aiemmin kovastikkin vedottu siihen että luvat maksavat maltaita. Itse asiassa se hinta, jonka olen kuullut on jo toistakymmentä vuotta vanha ja senkin olen unohtanut. Siis mitä se hirvilupa sitten maksaa?

    Minusta tämäkin keino pitää olla käytettävissä, niin tärkeästä asiasta on kyse.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    Timppa

    Aikuinen hirvi 120 ja vasa 50 euroa.  Ei niihin hirvenmetsästys kaadu.  Norjassa on hankalampaa.  Kuulemma siellä kaatolupa maksetaan eläimen ruhopainon mukaan.  Ruho pitää rahdata johonkin punnittavaksi.

    Visakallo Visakallo

    Lupavirkamiesten on herättävä vallitsevaan todellisuuteen. Pelko siitä, että lupapolitiikkaa jotenkin höllentämällä hirvet ammuttaisiin loppuun, on täysin turha. Tämä ei ole poliittinen eikä uskon asia, vaan puhtaasti matemaattinen. Useimpien hirviseurueiden tämänhetkisten jäsenten enemistö koostuu suurten ikäluokkien edustajista, eli nykyisistä seitsemänkymppisistä. Nuoremmat ikäluokat ovat heistä keskimäärin vain puolet, pienimmät vain reilun kolmasosan. Kaiken lisäksi nämä pienennät ikäluokat asuvat enimmäkseen pääkaupunkiseudulla ja muutamassa maakuntapääkaupungissa. Heidän harrastuksensa on yleensä jossain muualla kuin metsällä jossa hirvet ovat. Jokainen palstan hirvenmetsästäjistä voi rehellisesti kysyä itseltään, kuinka moni heidän jälkikasvustaan jatkaa hirvenmetsästystä. – Oikeat päätökset syntyvät tosiasiat tunnustamalla.

    jees h-valta

    Ei alkanut metsästämään minunkaan poikani vaikka häntäkin kyörättiin jopa jahdeissa mukana ja yritettiin innostaa kotoakin. Mutta aivan muut jutut ovat vieneet enkä edes moiti. Niin tylsäksi on hirvenmetsästys saatu nykyjermujen toimesta. Kyllä siinä on metsästäjillä iso peiliin katsomisen paikka. Ei siellä äijien jorinoita jaksa nuori kauaa kuunnella ja kun jahdataan se todellisuudessa on vilun värjötystä jossain tienposkessa tuntikausia näkemättä hirvestä tai koko jutusta juuri yhtään mitään. Ja kun joskus sitten kaato saadaan se on äijien roisia kenttähuumoria suoraan per….tä! Kun ei osata edes käyttäytyä saati ottaa nuoret huomioon.

    suorittava porras suorittava porras

    Se , paljonko hirviä kaatuu , ei ole enää luvista kiinni . Sen voi päätellä siitä , että lähes 20% pyyntiluvista on jäämässä tältä kaudelta käyttämättä . Riistaviranomaisten tavoite oli yli 90%:n käyttöaste . Metsästykseen on käytetty yli 4500 päivää enemmän , kun vuonna 2016  ja miestyötunteja kertynyt yli 300 000 enemmän  , kun viime kaudella.

    Mitä tulee harrastuksen jatkuvuuteen , on ainakin oma pesue (4) kiinnostunut aivan muista asioista, kun hirvistä . Itsekin harkitsen vakavasti toisia harrastuksia . Esim. fasaanijahti olisi vähemmän sitovaa . Harrastukseen sopivan aseenkin hankin kesällä ja ampumaharjoitukset olen aloittanut muutama vuosi sitten. Kymmenen viikonlopun pimeästä pimeään kestävät  metsästystapahtumant hirvien parissa eivät oikein enää jaksa sytyttää . Muutaman tunnin lintujahti omaan tahtiin tarjoaan enemmän sisältöä elämään . Samaa miettii varmasti moni nuorempikin metsästäjä .

     

    jees h-valta

    Niin, suorittava olisi voinut tarkentaa että metsästyksen irvikuvan, pimeästä pimeään tapahtumat. Myös tarhafasaanien ”metsästys” aivan yhtä irvokasta pelleilyä, muka metsästystä. Tosiaan, kuten suorittavankin jälkipolvi, monen muunkin metsästäjän jälkipolvi on todennut metsästyksen lähinnä tylsäksi ampumaharrasteen jatkoksi jossa kaikki luonnossa samoilu, saaliin vaaniminen, onnistuneen jahdin ilo, saaliin kunnioittava käsittely ja sukupolvelta toiselle periytyvät jahtitarinat, ne ovat nykyään aivan jotain muuta. Sitä tylsää älypuhelimen seurausta saa kaveripiirissä riittämiin joten elämykset haetaan muualta. Jopa salille tahi seuraurheilun pariin monen matka. Oman pojan harraste ovat vanhojen autojen entisöinti, ei museoautojen vaan oikeaan liikennöintikäyttöön saneeraus. Myös ulkona monenlainen touhuilu vanhan torpan isolla tontilla kuuluu kuvioon. Itse lopetin metsästyksen todella myös turhautuneena liian ison aikamäärän tuhraamiseen aika lapselliseen touhuun. Kun metsästettäisiinkin mutta kovin paljon aikaa vehdataan seuratouhuissa täysin turhaan.

    Planter Planter

    Vuosi sitten riistahallinnon teema oli väittää, että hirvikanta on pienentynyt vuosituhannen alimpaan tasoon. Hirvien piilottelu ei kuitenkaan onnistunut.

    Nyt tämän vuoden teema on, että lupia on, mutta ei pystytä kaatamaan, vaikka on yritetty entistä kovemmin.

    ”Se , paljonko hirviä kaatuu , ei ole enää luvista kiinni . Sen voi päätellä siitä , että lähes 20% pyyntiluvista on jäämässä tältä kaudelta käyttämättä . Riistaviranomaisten tavoite oli yli 90%:n käyttöaste .”

    Riistaviranomaisten tavoite oli 80% käyttöaste. Pankkiluvat 20% jätettiin taas käyttämättä….venkoilu ja selittely jatkuu, mutta on aivan liian läpinäkyvää:

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/syksyn-hirvijahtiin-lisaa-kaatolupia/

    Tässä ketjussa vedettiin jo hädissään oravakolaritkin yhtä suureksi ongelmaksi kuin hirvikolarit….kun ei enää muita selityksiä löydy tyhjäksi kaavitun laarin pohjalta.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Ainakin meillä (rhy)pankki on ollut ”auki” koko syksyn . 20 pankkiluvasta on käytetty puolet metsästysseurojen oman tilanteen ja harkinnan mukaan . Osalle lopuista luvista on joillakin seuroilla olemassa optio , neljää jäljellä olevaa kehotettiin vielä hakemaan .

    ….muuten …jo tähän mennessä on käytetty 40% enemmän pyyntilupia viime vuoteen verrattuna ja 12 on vielä käyttämättä.

    Historiasta sen verran , että vuonna 2014 pyyntilupien käyttöaste laski alle 80%:iin , jonka johdosta lupamääriä tilapäisesti laskettiin.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 100)