Keskustelut Harrastukset Hirvet valeuutisten ristitulessa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
 • Hirvet valeuutisten ristitulessa

  Poimintoja YLE: uutisesta 25.11.2017 alla olevassa linkissä:

  ”Hirviä kaadetaan tämän vuoden jahtikaudella lähes vuosikymmenen ennätystahtiin.”

  Kaadetaanko? Vuonna 2010 kaaadettiin noin 69 000, vuonna 2011 noin 59 000.

  ”Tähän mennessä on kaadettu jo yli 45 000 hirveä, kun viime vuonna kaadettuja hirviä oli vuoden loppuun mennessä tuhat vähemmän, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista.”

  Onko näin? Viimevuoden loppuun menessä kaadettiin noin 49700 hirveä. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/syksyn-hirvisaalis-noin-50-000-hirve%C3%A4-1.178390

  ”Pyyntilupia myönnettiin koko maassa 11,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

  Onko näin? Aiemmin uutisoitiin, että kaatolupia on 2017 yli neljänneksen (yli 25%) enemmän kuin 2016.

  https://yle.fi/uutiset/3-9948300

  Palautetaan mieliin, että alkuvuodesta levitettiin uutisia, että hirvikanta olisi painumassa vuosikymmenen alimpaan määrään, vaikka se oli noussut viisi vuotta putkeen ja nousemassa vuosikymmenen ylimpään määrään.

  https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/olisiko-metsalehden-aika-ryhdistaytya/

  Miksi tällaisia valeuutisia pitää levittää, se romuttaa lopunkin luottamuksen riistahallintoon, jos jotain rippeitä on jäljellä.

 • Metsuri motokuski

  Katsotaan ne kaatotilastot sitten vuoden vaihteessa kun jahti on päättynyt. Silloin päästään tekemään yhteenvetoja. On luonnollista että pääosa hirvimääristä kaadetaan jahtikauden alussa ja loppua kohti se alkaa hiipumaan. Osa johtuu siitä että jotkin seurueet lopettavat jahdin ja hirvet palaavat rauhallisimmille alueille. Toisaalta taas ”uunot” ovat tapattaneet itsensä ja fiksuimmat osaavat väistellä koiria ja passimiehiä.

  Planter Planter

  ”Vuonna 2010 on ammuttu nipinnapin sama määrä (50 000) vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Siitä eteenpäin huomattavasti vähemmän.”

  Täytyy muistaa, että Luken Riistahavainnot sivuston 2010..2011 luvut perustuvat hirvihavaintokortteihin, joista jäi palauttamatta 10…20%. RiistaWebissä ovat oikeammat luvut, 2010 noin 69 000 kaatoa. Saa sitten nähdä ylletäänkö tänä syksynä lähes tähän, niin uutisessa ”luvataan”.

  Ylen uutisessa ainoa oikea luku taisi olla Lapin 40% lupien lisäys, muu meni metsään.

  Riistahavainnot.fi sivustolla olisi mukava verratta saaliin kertymistä, mutta käyrät ja tilastot ennen vuotta 2016 eivät pidä paikkaansa. Samoin täälläpäin esimerkiksi hirvitalousalueen VS2 reaaliaikainen verotusennuste (pallurajono) on aivan oman tiensä kulkija, joka ei voi pitää paikkaansa.

   

  suorittava porras suorittava porras

  Siellähän homma etenee hienosti marinoista huolimatta. Se pallukkajono perustuu kerättyyn tietoon , ei luuloon.

  On muuten otettava huomioon , että metsästyspäiviä on kertynyt tänä vuonna viimevuotista vähemmän , kun jahti aloitettiin pari viikonloppua myöhemmin. Eli sitäkin taustaa vasten hirviä on kaatunut ennätystahtiin.

  Planter Planter

  Etenee kyllä, mutta keväällä on syntynyt pelkästään urospuolisia vasoja ja niitäkin vähän, vai miten selitetään pallurajonon alkukohdan hyppäys kevään jälkeen syksyn alkupisteeseen.

  rööri roope

  Mittee teet työksesi porras?

  suorittava porras suorittava porras

  ””Pyyntilupia myönnettiin koko maassa 11,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

  Onko näin? Aiemmin uutisoitiin, että kaatolupia on 2017 yli neljänneksen (yli 25%) enemmän kuin 2016.”

   

  Taas puurot ja vellit sekaisin!

  Puhutaan nyt vain pyyntiluvista , ei yksilöistä .

  Vuonna 2016 oli käytössä 41722, 5 PYYNTILUPAA ja vuodelle 2017 myönnettiin lähes 53000 PYYNTILUPAA.  Montako % pyyntilupien määrä kasvoi ??

  Ojalan laskuopin mukaan kasvua on neljännes , vai ajaako jälleen luulo jälleen kerran faktojen ohi ?

  Planter Planter

  Pyyyntiluvat kasvoivat 25%, mutta YLE:n uutisessa lukee 11,5%, siksi YLE:n uutinen ei pidä paikkaansa ja on siltäkin osin virheellinen.
  Vaikka hyvä on ettei pidä paikkaansa ja lupia on enemmän.

  harrastelija harrastelija

  YLEllä on tolkkujakin toimittajia, mutta nänä joutavat läpän heittäjät varsinkin radion puolella ovat pelkästään ajan kuluttajia. Nämä hannat ja viivit eivät tiedä eivätkä ymmärrä käytännön asiasta mitään, koska käytännön arkea eivät ole kokeneet.

  Keskinäiset naistoimittajien tarinat ovat päiväkotiluokkaa – arvaillaan asioita ja siinä menee tosiuutisetkin sekaisin luulojen kanssa.

  William Munny William Munny

  Vastaus Arnoldille.Ei kuulemma ole hirviä.

   

  eero heikki eero heikki

  Täällä eräällä porukalla on 24 lupa,porukassa on 17 hlö.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)