Keskustelut Harrastukset ”Hirvi muuttaa pohjoiseen”, lämpöstressikö ajaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
 • ”Hirvi muuttaa pohjoiseen”, lämpöstressikö ajaa?

  Karjalainen 24.11.2012
  Uutisen ”lämpö laihduttaa hirvenvasoja” yhteydessä olevan väliotsikon alla on metlan tutkijan Juho Mutalan selostus tuoreen tutkimuksen tuloksista, jonka mukaan ”hirvet hakeutuvat pohjoiseen”.

  Tutkijan mukaan ”nykyistä lämpimämmät kesät voivat aiheuttaa hirville lämpöstressiä, jonka seurauksena hirvikantojen painopiste siirtynee vähitellen pohjoisemmaksi”.
  ”- Lämpöstressin vaikutuksista hirviin on kuitenkin toistaiseksi ristiriitaisia tuloksia, Matala huomauttaa tutkimusohjelman loppuraportissa.”

  ”Myös kauriit siirtyvät pohjoiseen.”
  ”- Ilmastomuutoksen vaikutus hirvieläimiin on talvien lauhtumisesta, lumipeitteen ohentumisesta ja lumisen ajan lyhenemisestä johtuva kauriiden leviäminen pohjoisemmaksi sellaisille alueille, jolta löytyy niille sopivia maisemia, Matala tietää.”

  ”- Hirvituhot ovat pahimmat talvina, jolloin lumipeite tulee aikaisin ja on runsas. Tällöin hirvet kokoontuvat pienille talvielinpiireille, jolloin pienikin hirvikanta aiheuttaa suuria paikallisia vahinkoja.”

  – Kyllä tuntuu tutkimusohjelma hirvi/ilmaston lämpeneminen ylhäältä päin määrätyltä ja siten väkisin tehdyltä. Olisi varmasti ollut paljon tärkeämpää tutkittavaa hirveenkin liittyen, esim. hirvieläinten aiheuttamien taimikkovahinkojen yhteiskunnalliset kustannukset.

  – On varmaan tutkijoiden moraali joutunut melkoiselle koetukselle johtopäätöksiä tehdessään ja tutkimustuloksista uutisoidessaan.

 • MJO

  Ei kannata tutkia mitään. Kysykää Mehänpojalta, sieltä löytyy viimeisimmät faktat ja metsästäjien salaliitot metsänomistajien pään menoksi.

  mehänpoika

  MOJ! Tarkoitat tietysti METSÄNOMISTAJIEN PÄÄN MENOKSI metsästäjien tekemät salaliitot ja muut kikkailut?

  mehänpoika

  Hirvien liikkeitä on ilmeisesti tutkittu pannoitettujen hirvien liikkeiden avulla. Jo 1970-luvun alusta lähtien on hirvikanta ollut hiljaisessa liikkeessä ensin länteen ja sitten pohjoiseen päin. Hirvien pyyntilupapolitiikalla ohjattiin tarkoituksella hirvikannan siirtymistä. Nyt myös Lappi on saanut oman hirvikantansa, samoin hirvikärpäsensä.

  Tämänkään tutkimuksen tiedoilla ei ole muuta merkitystä kuin se, että joku tutkija sai tuhlattua valtion tutkimusvaroja. Varat ovat poissa hyödyllisimmistä tutkimuskohteista. Hirvien liikkeet ovat olleet yleisesti lähes kaikkien tiedossa.

  Vaikka on tehty tutkimus, ei Eteläinen Suomi, ei edes rannikkoalue, ole tyhjentynyt hirvistä. Tuntuu siltä, että hirvieläimet liikkuvat pitkälti ravinnon perästä. Etelä-Suomeen ei ole viime vuosina istutettu kovin paljoa maittavia männyn taimikoita, jotka kävisivät hirvien talviravinnoksi. Ainakin syömättömiä joutuu etsimään pohjoisempaa, koska etelässä on vastassa avoin meri.

  Kauriiden siirtyminen peltoheinää syömästä voi tyssätä odotettavissa oleviin paksulumisiin talviin, kuten oli pari viimeistä talvea myös etelässä.

  MJO

  Joo, sitä tarkoitan. Tai siis tarkoitan, että sinä varmaan näet kaiken metsästäjien toiminnan salaliittona MO kiusaksi ja. haitaksi

  mehänpoika

  Tiedän, että hirvi jakaa mielipiteitä. Juuri siksi siitä on tarpeen kirjoitella. Kun järkeen käyvät syyt joltain toisinajattelijalta loppuvat, ei silti pitäisi sortua henkilökohtaisuuksiin.

  Minä olen suunnannut arvosteluani tämänkin ketjun aloituksessa lähinnä MMM:n alaisten RKTL:n ja Metlan tutkijoiden ammattimoraaliin. Aivan turhaa tutkimusta tämäkin hirvien ”muuttaminen”. Samaa moraalin puutetta olen huomannut osalla hirvestävistä metsäammattilaisista ja metsänomistajistakin.

  Mielipiteen ilmaisemisen vapaus on vielä onneksi meillä kaikilla. Jos johonkin selvään epäkohtaan ei näytä tulevan muutosta, on sen esillä pitämistä tarpeellista jatkaa.

  Hiljaa oleminen jonkun läheisen hirviharrastajan ihmissuhteen säilyttämiseksi, olisi mielestäni todellinen karhunpalvelus yhteiskunnalle, metsänomistajille ja hirviturmissa loukkaantuneiden tai menehtyneiden omaisille.

  6 m3

  Missä liene tuo pohjoinen, kovasti vähän näkyi sorkanjälkiä viikonlopun aikana.
  Jonkun määritelmän mukaan Lappi alkaa Sukevalta, lienevätkö siellä tulossa?

  ”Vain hirvi muuttaa pohjoiseen, maahan kylmään sohjoiseen?”

  jees h-valta

  Ne on vasta täällä pohjois-satakunnassa. Kestää vielä kotvasen ennenkuin kuusmottinen näkee siellä samojen rääppien jäljet.
  Aika pieniäkin vielä osa jäljistä päätellen. Tämän päivän metsäkäynnin saldoa. Aika monet oli uudet jäljet ilmaantunut.
  Että ehkä vaelluskarjan oireita.

  Pinsiön vaari

  Vuosikymmeniä hirvet on muuttanut keväisin ja syksyisin. Meidän maiden pohjoisrajana on pieni joki. Keväisin vapun tienoilla joen reunassa näkyy jäljet että ovat menneet pohjoispuolelle. Syksyllä taas tulevat toiseen suuntaan. Ja 0,5 km idempänä. Paikallisella metsästys seuralla on siinä oikein ”antoisa” passilinja. Paras tulos siinä tähän asti oli yksi isosarvinen, jalkavikainen naaras ja kaksi vasaa. Kaikki laukaukset 10 sekunnin sisällä.

  Nyt vaan riista-aidat teiden varsilla muuttaa näitä reittejä. Tapahtuu laumoittumista. Ja sellaisiin kohtiin jotka ei ennen olleet mitenkään laumapaikkoja. Olen pari sellaista nähnyt ja ainakin metsämiehen silmin katseltuna jälki on kamalaa.

  Mikään lämpötressi ei näitä laumoja synnytä vaan aidat. Toisaalta aidat on tarpeen ettei saa hirveä syliinsä! Likimain kaikki hirviongelmat poistuisi jos talvikanta pudotettaisiin 20000 yksilöön.

  6 m3

  Aha. No jos ne vaeltaa yhtä hitaasti kuin metsäpeurat länteen, (vuosi ja kymmenen kilometriä), niin mitäs tässä nyt sitten menee ennenkuin Harjavallan hirvet on täällä. Ehkäpä noin 40-50 vuotta?

  Iron Man

  Elä perhana kuusmottinen ystäväiseni viisastele vakavalla asialla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)