Keskustelut Harrastukset ”Hirvi muuttaa pohjoiseen”, lämpöstressikö ajaa?

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)
 • ”Hirvi muuttaa pohjoiseen”, lämpöstressikö ajaa?

  Karjalainen 24.11.2012
  Uutisen ”lämpö laihduttaa hirvenvasoja” yhteydessä olevan väliotsikon alla on metlan tutkijan Juho Mutalan selostus tuoreen tutkimuksen tuloksista, jonka mukaan ”hirvet hakeutuvat pohjoiseen”.

  Tutkijan mukaan ”nykyistä lämpimämmät kesät voivat aiheuttaa hirville lämpöstressiä, jonka seurauksena hirvikantojen painopiste siirtynee vähitellen pohjoisemmaksi”.
  ”- Lämpöstressin vaikutuksista hirviin on kuitenkin toistaiseksi ristiriitaisia tuloksia, Matala huomauttaa tutkimusohjelman loppuraportissa.”

  ”Myös kauriit siirtyvät pohjoiseen.”
  ”- Ilmastomuutoksen vaikutus hirvieläimiin on talvien lauhtumisesta, lumipeitteen ohentumisesta ja lumisen ajan lyhenemisestä johtuva kauriiden leviäminen pohjoisemmaksi sellaisille alueille, jolta löytyy niille sopivia maisemia, Matala tietää.”

  ”- Hirvituhot ovat pahimmat talvina, jolloin lumipeite tulee aikaisin ja on runsas. Tällöin hirvet kokoontuvat pienille talvielinpiireille, jolloin pienikin hirvikanta aiheuttaa suuria paikallisia vahinkoja.”

  – Kyllä tuntuu tutkimusohjelma hirvi/ilmaston lämpeneminen ylhäältä päin määrätyltä ja siten väkisin tehdyltä. Olisi varmasti ollut paljon tärkeämpää tutkittavaa hirveenkin liittyen, esim. hirvieläinten aiheuttamien taimikkovahinkojen yhteiskunnalliset kustannukset.

  – On varmaan tutkijoiden moraali joutunut melkoiselle koetukselle johtopäätöksiä tehdessään ja tutkimustuloksista uutisoidessaan.

 • Tarja Tarja

  Minnesotassa hirvikanta on äkillisesti romahtanut niin, että metsästäminen on jouduttu kokonaan kieltämään.

  ”Based on the aerial survey conducted in January, the new population estimate is 2,760 animals, down from 4,230 in 2012. The population estimate was as high as 8,840 as recently as 2006. At the current rate of decline, it could be gone from the state in 20 years, wildlife officials say.”

  Eli viime vuonna hirviä oli 4230, mutta nyt enää 2760. Syytä tutkitaan. Epäilevät loisia tai lämpenevää ilmastoa tai niiden yhdistelmää. Kun kesällä on liian kuuma, hirvet eivät jaksa syödä riittävästi talven varalle.

  Juttu löytyy täältä: http://www.startribune.com/local/190017351.html

  jees h-valta

  Voi Timppa kun viimeksi juuri tuota ”leikkimistä” valitteli yksi jahtimies porukasta. Suurin osa jahtiajasta pelehditään sillä mitä tämän päivän jahdissa saa ampua. Vaikka luvat ovat täysimääräisenä käytössä!
  Sitten loppupuolella tulee kiire saada luvat ammuttua ja jää jopa ampumatta kun on ”leikkikoulu” riittävästi pyörinyt ”hirvihippasilla”.

  Timppa

  Puhuin vähän eri asiasta. Siitä olen kyllä Jeesmiehen kanssa samaa mieltä, ettei sitä saalista kannata valkata. Viime syksynä meillä oli sellainen sääntö, ettei kahteen viikonlopuun saanut ampua suuria sonneja. No pari käveli passimiehen ohi. mutta kuuliaisesti noudatettiin yhteisluvun haltijan ”suositusta”. Uhkailtiin nimittäin jopa, että jos ammutaan vain sonneja, niin saattaa tula lupamääräyksiin sukupuolirajoituksia. Se tekisi homman tosi hankalaksi. Ei tuo säätäminen kuitenkaan jahdin kestoon vaikuttanut, sillä kriittisenä tekijänä oli vasojen määrä. Lopputulos oli tällä kertaa, että kaadettiin aikuisista 5 lehmää ja 1 sonni. Ja 5 vasaa.

  mehänpoika

  Hirville mieluinen talviravinnon (männyn havu) määrä on vähentynyt, kun vanhemmat männyntaimikot ovat karanneet hirviltä ulottumattomiin ja uudempia on perustettu hirvivahinkojen pelossa huomattavasti takavuosia vähemmän. Esimerkiksi mäntyä ei Etelä-Suomessa kovin paljon ole istutettu pariin kymmeneen vuoteen.

  Hirvi on siirtynyt ravinnon perässä. Pohjois-Suomessa on enemmän karuja mäntymaita ja rämesoita, joten siellä olevat taimikot ovat viime vuosina olleet entistä tehokkaamman hirvenlihan tuotannon piirissä.

  Ylisuurena pidetty hirvikanta, eli harjoitettu hirvipolitiikka, on siis ollut aiheuttamassa hirvikannan hivuttautumista vuosi vuodelta entistä pohjoisemmaksi.

  Melko typerää hirvikannan säätelyn ohjaamista, kun nyt syötetään erittäin hitaasti uudistuvia pohjoisen karuja männyntaimikoita, joita ei kannata kuusen kasvulle edes ajatella.

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)