Keskustelut Harrastukset Hirviä esitetään rauhoitettaviksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)
 • Hirviä esitetään rauhoitettaviksi

  Riistanhoitoyhdistykset entisen Oulun läänin alueella esittävät roimia supistuksia hirvenkaatolupiin.

  Muun muassa Pudasjärven riistanhoitoyhdistys on puoltanut lupaa 900 hirven kaatoon. Viime syksynä lupia alueella oli lähes 1 400. Kuusamossa yhdistys puoltaa kaatolupia reilulle 700 hirvelle, kun viime vuonna määrä oli yli 900.

  Siikajokilaaksossa kaatolupia oli viime vuonna lähes 550. Nyt yhdistys puoltaa lupaa alle 180 hirven kaatamiseen.

  – Viimeistään vuoden kuluttua Siikajokilaaksossa hirvenmetsästys pitäisi rauhoittaa kokonaan, sanoo Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Rankinen.

  Siikajokilaakson hirvenkaatotilastot kertovat tylyä tarinaa. Huippuvuonna 2003 alueella kaadettiin 622 aikuista ja saman verran vasoja. Viime syksynä aikuisia hirviä kaatui 233 ja vasoja 243.

  Tänä keväänä Siikajokilaakson riistaväki anoi yli 300 kaatolupaa, mutta yhdistys puoltaa vain 177 lupaa.

  – Näyttää siltä, että syksyllä jahdin päätyttyä metsästäjät toteavat, että hirviä on vähän. Mutta kun tullaan huhtikuuhun, niitä näyttäisi olevan taas paljon, Rankinen päivittelee.

  Riistakeskus tekee päätöksen hirvilupien määrästä heinäkuussa.

  Ensio Karjalainen Yle Oulu

 • Visakallo

  +

  Korpituvan Taneli

  Tavallisestihan ne ovat metsästäjät, jotka eivät hae lupia tarpeeksi.

  Homma on nyt hiukan valinkauhassa. Elleivät hirvivahingot oleellisestri ala vähentyä, pitää koko nykyisen kaltainen lupakäytäntö poistaa ja tehdä hirvestä vapaata riistaa.
  Kyllä riittää metsästäjiä sitten. Ei haittaa seurojen ukkoutuminen, eikä ole nuorista metsästäjistä pulaa. Seuroihin pääsyn vaikeushan tässä suurin tekijä on ukkoutumiseen ollut.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Voidaanhan ne hirvetkin rauhoittaa kunhan annamme myös petojen vapaasti lissäntyä. Kyllä sieltä määrä löytyy ennenpitkää joka pitää hirvet kurissa.
  Samallahan ratkeaa myös toinen ongelma eli aseethan voidaan silloin myös kerätä yksityisiltä ihmisiltä nurkista lojumasta pois.
  Kun ei tarvettakaan enää ole.

  jees h-valta

  Tulisihan siinä enemmän ongelmia hirvestäjien pakastimen täyttämisessä. Ei aivan autoon nojailu enää riittäisi.
  Nythän kymmenestä seitsemän vähintään notkuu ja loput kolme tai mies ja koira kulkevat metsässä.

  suorittava porras

  Hirvenkaatolupia haetaan hyvin vaihtelevasti. Toiset seurueet haluaisivat ampua naapureidenkin hirvet , toiset taas hakevat lupia varovaisesti todellisen kannan edellyttämän määrän. Metsästyksen muututtua jossakin päin Suomea kaupalliseksi hirvet ammutaan vaikka viimeistä kantturaa myöten. Saaliiksi kelpaa elukka kun elukka , kun luvasta on kerran maksettu.
  Tämä valitettavasti vaikeuttaa todellisen kannan määrittämistä ja lupien kohdentamista sinne , missä olisi kenties tarvetta vähentää hirvien määrää.
  Sudet eivät ratkaise hirviongelmaa . Ne saattavat ainoastaan lisääntyessään aiheuttaa ihmisten lopullisen kyllästymisen niihin. Jo nykyinenkin petomäärä aiheutta voimakasta vastustusta , kun sudet ravinnon puutteessa siirtyvät taajamien tuntumaan.

  Metsästyksen täydellinen vapauttaminen johtaisi myöskin ojasta allikkoon. Hirvien määrän arviointi vaikeutuisi entisestään ja yksittäisten metsästäjien ahneus saattaisi asiat entistä enemmän sekaisin.

  Varteenotettava todellinen hirvikannan hallintakeino olisi yhteislupamenettelyn laajentaminen hirvitalousalueiden laajuisiksi. Tällöin olisi huomattavasti helpompi puuttua mahdollisiin ongelmakeskittymiin. Yksittäisten seurueen ja vielä pitäjän kokoinenkin alue on liian pieni alue liikkuvan ja vaihtelevan hirvikannan hallitsemiseksi. Laajalla metsänomistajien tarpeet huomioivalla yhteistyöllä on mahdollista hoitaa hirvitilanne kuntoon nopeastikin . Petojen lisäämien ja metsästyksen vapauttaminen saattaisi johtaa vain isompiin ongelmiin .

  Puun takaa

  Harrastelija kirjoitti täyttä asiaa!

  jees h-valta

  No eipä se harrastelijankaan asiantuntemus oikein huippua ole.
  Monta monituista vuotta Riistanhoitopiiriin yhteyksissä olleena (nykyinen Riistakeskus) on aina sanottu etteivät he lupia panttaa.
  Kyllä se on hakijoista kiinni ollut. En usko että heillä on asiaa mitään syytä valehdella. Kyllä se syy löytyy hirviporukoiden lihankasvatushaluista. Ahneudesta saada paljon ja helposti saalista.

  Salonpoika

  Jesse kirjoittelee niinkuin asiasta täysin tietämätön voi kirjoitella.Vuoden 2000 jälkeen on riistanhoitopiiri myöntänyt meille viitenä vuotena kaatolupia haettua vähemmän.Esim.haettiin 140 myönnettiin 100, haettiin 100 myönnettiin 73, haettiin 34 myönnettiin19. Kun on itsellä paperit asioista ei tarvitse arvailla eikä riistamiesten satuja uskoa.Eilisiltana tuli jahtipäälliköltä viesti että tämänvuotiset luvat on myönnetty hakemuksen mukaisesti,lisäystä viimevuotiseen 15%.

  jees h-valta

  Kyllä se salonpoikkeli niin että en kirjoita tästä tietämättömänä silloin jos minulle kyseisestä organisaatiosta näin kerrotaan.
  Mielestäni silloin on kyse minunkin harhauttamisesta.
  Mutta ainakaan näissä kohdin mitä olen Satakunnan Riistakeskuksen kanssa asioinut ei ole tarvinnut epäillä heidän puheitaan.

  A.Jalkanen

  Hirvikannan tarkempia arvioita toivottiin uutisissa tänään. Yhtenä ongelmana nykyisessä kannassa nähtiin naaraiden suhteettoman suuri osuus, joka ainakin johtaa suureen vasatuotttoon.

  Hirvikannasta sanottiin myös, että sitä ei saa päästää liian alas, koska se on tärkeä ravinto suurpedoille. Tuommoista perustelua ei ole ennen kuultukaan. Noh, ne suurpedot taitaisivat selvitä aika lailla paljon pienemmällä hirvimäärällä. Samoin me ei-metsästävät metsänomistajat!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)