Keskustelut Harrastukset Hirviä esitetään rauhoitettaviksi

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
 • Hirviä esitetään rauhoitettaviksi

  Riistanhoitoyhdistykset entisen Oulun läänin alueella esittävät roimia supistuksia hirvenkaatolupiin.

  Muun muassa Pudasjärven riistanhoitoyhdistys on puoltanut lupaa 900 hirven kaatoon. Viime syksynä lupia alueella oli lähes 1 400. Kuusamossa yhdistys puoltaa kaatolupia reilulle 700 hirvelle, kun viime vuonna määrä oli yli 900.

  Siikajokilaaksossa kaatolupia oli viime vuonna lähes 550. Nyt yhdistys puoltaa lupaa alle 180 hirven kaatamiseen.

  – Viimeistään vuoden kuluttua Siikajokilaaksossa hirvenmetsästys pitäisi rauhoittaa kokonaan, sanoo Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Rankinen.

  Siikajokilaakson hirvenkaatotilastot kertovat tylyä tarinaa. Huippuvuonna 2003 alueella kaadettiin 622 aikuista ja saman verran vasoja. Viime syksynä aikuisia hirviä kaatui 233 ja vasoja 243.

  Tänä keväänä Siikajokilaakson riistaväki anoi yli 300 kaatolupaa, mutta yhdistys puoltaa vain 177 lupaa.

  – Näyttää siltä, että syksyllä jahdin päätyttyä metsästäjät toteavat, että hirviä on vähän. Mutta kun tullaan huhtikuuhun, niitä näyttäisi olevan taas paljon, Rankinen päivittelee.

  Riistakeskus tekee päätöksen hirvilupien määrästä heinäkuussa.

  Ensio Karjalainen Yle Oulu

 • Iron Man Iron Man

  Kylläpä on taas pullan pehmeältä sp:tä harhaista kirjoitusta.
  Se näkyy olevan hyvinkin yleinen ilmiö että ns.metsästäjät syyttävät vähän kaikesta petoja,eivätkä ymmärrä tai ei ole selkärankaa myöntää että syyllinen löytyy peiliin katsomalla.
  Sp:kin osoittaa todeksi sen että ns.metsästäjillä ei ole juurikaan selkärankaa.

  jees h-valta

  Suorittavahan ei tietysti tunnustanut sarvien tärkeyttä metsästäjille, vai pitäisikö sanoa tärkeilynhalua. Tuon kyllä Riistakeskuksen edustaja myönsi uutisten haastattelussa tai vielä otti itse asian esillekkin.

  jees h-valta

  Huvittaa myös ajatus että joku metsästäjä olisi kuvitellut hirvien määrän vähyyttä.
  Kyllä sitten on sokeilla tussareita, ei voi muuta kuin ihmetellä.
  Täysin luonnosta vieraantunutta sakia.

  suorittava porras suorittava porras

  A.Jalkaselle:

  Hirvien metsille/ taimikoille aiheuttamat haitat ovat valitettavasti vain murto-osa siitä , mitä jotkut aiheuttavat tekemättömyydellään.

  Puhutaan esim . koivupulasta ja kasvatusvaikeuksista. Kuitenkin istutusaloille ilmestyy tuhansia , jopa kymmeniätuhansia koivuntaimia. Puuttuu vain tekijöitä , jotka harventavat ne oikeaan tiheyteen.

  Hirvikannan rakenteesta vielä sen verran , että kanta koostuu paljolti hyvin nuorista yksilöistä , joiden lisääntymiskyky on vielä heikko.

  Miksi sitten sonneja on ammuttu enemmän ? Osittain siksi , että ne ovat aina laillista riistaa. Toisaalta vasta aivan viime vuosina hirvikannan vähennyttyä voimakkaasti on vältetty naaraiden ampumista , koska on epäilty eläimiä olevan vähän. Kun ammutaan naaras , ammutaan usein kolme yksilöä samalla kertaa (vasat sisällä). On myös metsästäjiä , jotka eivat ammu naarasta tai vasaa periaatteen vuoksi . Nyt on kuitenkin jouduttu tilanteeseen , että on verotettu liikaa lisääntymiskykyisiä uroksia.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Olen samaa mieltä tuosta että kyllä koivua tulee metsiin luontaisesti ja sitä pitää hoitaa. Arvoitus on miksi sitä tuodaan Venäjältä. Tämä ei poista sitä tosiasiaa että koivua ja haapaa ei voida haluttaessa viljellä, mm. tyvilahokohteissa, ja sitä että kuusta istutetaan jossain määrin liian karuille kohteille.

  Olisiko sopiva hirvikanta sellainen että korvaushakemuksia tuhoista ei enää tulisi? Paikallisesti tällainen tavoite olisi mahdollista sopia metsäohjelmassa. Jonkinlainen hävikki metsänomistajille vielä jäisi tämänkin jälkeen.

  Kuitupuunkasvattaja

  Eiköhän se pitäisi viimeinkin ottaa järki käteen…

  Maanomistajien pitäisi ottaa valta ja päättää kaatolupien määrästä. Riistakeskus voisi antaa apuna lausuntoja, mutta maanomistajien sana painaisi eniten.

  Miten tähän päästään?

  Pähkäilijä

  Täällä on vakavasti harkinnassa salametsästyksen aloittaminen ensi talvena mikäli parin viime vuoden ajan tapahtunut kehitys jatkuu tänäkin syksynä.

  Asunnon ympäristössä on paljon taimikkoa ja hirvet vierailevat talvisaikaan enemmän kuin kerran tai kaksi. Syksyllä sitten huomaa ettei pihamaalla ehdi olemaan minuuttia pitempään kun ensimmäinen hirvikärpänen alkaa kaivautumaan kohti päänahkaa. Minulle ei vielä ole tullut pahempia ongelmia hirvikärpäsistä mutta tuttavapiirissäkin on ihmisiä joiden pitää rajoittaa syksyisin liikkumista kun saavat pitkään märkiviä haavoja hirvikärpästen puremista.

  Ainut keino hirvikärpäsongelman hoitoon taitaa olla edelleen hirvikannan reilu harventaminen. Samalla se on ainut keino kait pysäyttää Suomen kuusikoituminen entisestään.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)