Keskustelut Metsänhoito Hirvieläimet, juurikääpä ja ilmastonmuutos

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 69)
  • Hirvieläimet, juurikääpä ja ilmastonmuutos

    Terveisiä Metsätieteen päiviltä. Teemana oli metsät ja ilmastonmuutos. Metlan Michael Müller kertoi tuloksia tutkimuksista joiden mukaan juurikääpää aiheuttavat sienet hyötyvät todennäköisesti ilmastonmuutoksesta. Roudaton korjuuaika eli tartunta-aika pitenee, sienen kasvukausi pitenee, korjuuvauriot lisääntyvät, sienet leviävät pohjoiseen. Itiölevintäisenä juurikääpä leviää tehokkaasti ilmavirtojen mukana.

    Viesti käytännön metsätaloudelle olisi, että juurikäävän torjunta kantokäsittelyllä on ulotettava pohjoisemmaksi. Lisäksi torjuntaan ja metsänuudistamiseen olisi saatava uusia ratkaisuja.

    Käytössä olevien puulajien kysymys ja uudistamistapakysymys ovat ratkaisua vailla, erityisesti männyn tyvitervastaudin kohdalla, kun karummilla kasvupaikoilla puulajivalikoima on rajallinen. Jos hirvieläimiä on liikaa, ei juurikääpäalueen puulajin vaihto eli istuttamalla onnistu.

    Kysymys kuuluu, mitä uudistamisen vaihtoehtoja meille jää jäljelle: kylvö, luontainen uudistaminen ja jatkuva kasvatus?

  • MJO

    Istutaan mehänpoika mäntyä. Hirvet on ammuttu, ei niitä ole enää liikaa. Vaikka niitä olikin 2000 luvun vaihteessa.

    mehänpoika

    MJO:lle:
    Männyllä hirvituhoille altis taimikkoaika on ainakin 15 vuotta, joskus jopa 10 vuotta enemmänkin. Vaikka lumen alla olleet männyntaimet selviäisivät paremmin hirvikartjan syönnöksiltä, on nykykäytännön vallitessa 15 vuoden aikana odotettavissa hirvien lisääntyminen, koska hirviporukat koko ajan pyrkivät hirvikantojen tasoittamiseen.

    Tasoittaminen ei minkään hirviporukan alueella onnistu valtakunnallisella 85 000-100 000 hirven talvikannalla. Sillä saadaan vain eri alueilla ja eri vuosina alueen männyntaimikot hirvien hampaissa enemmän tai vähemmän kelvottomaan kuntoon. Kesällä tietysti rauduskoivun taimet ovat edelleen kovilla, jos joku niitä on vielä uskaltanut istuttaa.

    Ensin täytyy saada varmuus hirvikantaa tuntuvasti leikkaavasta hirvipolitiikasta. Vasta sen jälkeen on järkevää ryhtyä riskialttiisiin männyntainten laajempialaisiin istutuksiin kuusenjuurikääpäalueille.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos pyritään vähentämään harvennuskertoja tautivaaran vuoksi , on energiapuun kasvattaminen taimikossa unohdettava. Riskeistä pitäisi olla jo riittävä näyttö tämän vaihtoehdon hautaamiseksi. Varmin keino on raivailla lehtipuu maahan kaatamalla harvaan istutetusta taimikosta vaikka useampaan kertaan ennen kasvuston sulkeutumista.

    Kuluneen kesän korjuuvauriot eivät vielä näy tilastoissa , mutta jo edellisten vuosien korjuun epäonnistumiset energiapuukohteilla (yli 50% kohteista)ovat selkeä merkki siitä , että tätä vaihtoehtoa ei voi suositella metsien terveydentilan kohentamiseksi.
    Energiaksi voi toki kasvattaa pelkästään lehtipuuta tai korjata haketavaraa jo valmiiksi pilalla olevista kohteista. Niitäkin on jo Suomessa aivan riittävästi.

    Korjuukertojen vähentäminen (myös mönkijäajelut sulan maan aikaan kuusikoissa) pienentää puustovaurioita ja tautiriskiä. Kannattaisikin ottaa pohdintaan , montako käsittelykertaa metsä yleensä tarvitsee. Korkeintaan pari harvennusta ja päätehakkuu riittävät normaalisti . On mös vilautettu ajatusta , että pelkkä päätehakkuu ja uudistaminen tämän jälkeen olisi joissakin tapauksissa paras vaihtoehto sekä taloudellisuuden , että metsän terveyden kannalta.
    Jatkuvan kasvatuksen ”urbaaniharsinta” ja taimikoiden riuduttaminen raippaviidakossa heikentävät metsien terveydentilaa kaikkein varmimmin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suorittavan kanssa samaa mieltä että energiapuuksi kasvattaminen ei tarkoita taimikonhoitojen laiminlyöntiä. Vähintään yksi, rehevimmillä paikoilla vähintään kaksi taimikonhoitoa ennen energiapuun korjuuta. Itse teetin juuri ennakkoraivauksen energiakohteelle, jossa koivu on kuusen ylispuuna (pääsi etukasvuiseksi taimikonhoidon laiminlyönnin takia).

    Energiakorjuun vaihtoehtona voi sekastrategiassa ajatella pieniläpimittaisen lehtipuuston raivausta lannoitteeksi eli jätetään metsään, kun se on hoitanut tehtävänsä pääpuulajin oksikkuuslaadun parantajana.

    Niin ja vielä huomio puulajeista. Ilmaston muuttuessa olisi riskien minimoimiseksi hyvä olla puulajikirjoa mistä valita. Ihan kuin osakemarkkinoilla, ei laiteta kaikkia munia samaan koriin (puulajiin). Markkinoita emme voi ennustaa, mutta arvelisin että ilmaiseksi syntyvät ns. vähäarvoiset puulajit voivat olla hoidettuina arvopuita tulevaisuudessa koska ne ovat harvinaisia järeinä yksilöinä.

    jees h-valta

    Tuo suorittava sitten jaksaa kammotella tuota energia-asentoa taimikossa. Kun talvella esim. tehdään ei pitäisi syntyä mitään korjuuvaurioita. Eri tietysti jos koneketju ei osaa työtänsä.
    Tätä nyt vain tehdään jatkuvasti ja se on yksi osa taimikonhoidon monipuolisia vaihtoehtoja. Jos nyt tänä kesänä yleensäkin rähmitään metsässä niin varmasti tulee vaurioita. Kun koko kesä on uitu maastossa. Mutta normaali kesänä luonaa hyvin esim. mäntykankailla. Ja halusi suorittava tahi ei sitä nyt vain mennään ja koko ajan paremmalla tätsillä.

    suorittava porras suorittava porras

    Se ,että ”hommaa tehdään jatkuvasti” ei todellakaan tarkoita sitä , että siinä olisi hiventäkään järkeä. Taimikoitakin jätetään ”jatkuvasti” ja ”aktiivisesti” hoitamatta.
    Ei tule kulumaan montaakaan vuotta , kun taimikoihin ei enää sukelleta energiarisuja penkomaan konevoimin. Stoppi tulee viimeistään silloin , kun työmuodon( lue pelkän päätöksenteon työn aloittamisesta) tukeminen loppuu. Toinen syy , miksi taimikoiden tuhoaminen energiahakkuin tulee tiensä päähän on , että sitä hillitään suosituksia muuttamalla.
    Energiapuun korjuussa tapahtuneet epäonnistumiset ovat johtaneet siihen , että metsäkeskukset valvovat ja tarkastavat tulevaisuudessa tehostetusti kyseisen työmuodon tapahtumia. Painopiste harvennusten tarkastuksista siirretään pääosin energiapuusavotoiden tarkastuksiin jo tulevalla hakkuukaudella. Kun saadaan riittävästi tietoa , suositukset muuttavat muotoaan varmasti
    ….kukaan ei kuitenkaan kiellä ketään lyömästä päätään seinään…siksi vain suosituksia muutetaan.

    jees h-valta

    Ai, suorittava on sitten lopettelemassa e-hakkuita ja niiden tukemista.
    Kovin erisuuntaisia viestejä tässä kyllä on itse kuullut ja nähnyt. Tosin taantumahan nyt voi lopettaa muutenkin lähes mitä vain, työllistävääkin. Mutta aika on kuitenkin muuttumassa juuri e-puun käytön huimaan lisääntymiseen joten se tulee jatkumaan ilman minkään sortin tukiakin.

    mehänpoika

    Ensin pitäisi ymmärtää, miksi energiapuukohteita syntyy kuusentaimikoiden päälle. Minun mielestä ainakin huomattava osa sellaisesta tilanteesta johtuu liian tiheänä pidetyn hirvikannan aiheuttamasta hirvivahinkoriskistä. Joudutaankin käyttämään jopa keväthalloille arkoja kuusentaimia, joita hirvi ei niin mielellään syö vielä taimikkovaiheessa. Jos olisi käytetty vesakon kanssa kilpaa kasvavia rauduskoivun taimia, ei päällyspuustoa olisi kehittynyt.

    Kun heinettyvä alue on ehditty istuttaa kuusentaimilla, joutuu nopeampikasvuista lepän ja hieskoivun vesakkoa kasvattamaan reikäperkaamalla tai verhopuuston harvennusten avulla niin kauan, että kuusentainten latvat ohittavat ensin vatukon korkeuden ja sitten hallariskirajan, ehkä 1-4 metrin pituuteen saakka. Siinä ajassa päällä oleva lehtipuusto saavuttaa korjuukelpoisen hakerankakohteen puumäärän.

    Päällyspuuston kaato kuusentaimien väliin tulisi metsänomistajalle niin kalliiksi, että on kannattavampaa antaa kohde metsähakkeen ostajan korjattavaksi. Siitä tulee hieman vahinkoa vaikka korjuu tehtäisiin huolella. Kuitenkin joku euro kantohintaa tulopuolelle ja hieman korjuuvauriota on parempi kuin suuri taimikonhoitotyökustannus ja osa taimista kuitenkin peittoon rankojen alle.

    Verhopuiden poisto kuusentaikoiden päältä korjuuvaurioineen vähenisi tuntuvasti, jos metsien uudistamisessa pystyttäisiin riskivapaasti käyttämään myös rauduskoivun ja männyn taimia. Silloin vähempiarvoiset lehtipuut joutuu metsänomistaja pitämään kurissa jo alusta lähtien.

    suorittava porras suorittava porras

    En ole lopettamassa kumpakaan. Energiapuuhakkuut vain kohdistuvat tulevaisuudessa järeämpiin puustoihin. Tuistakaan en ole päättämässä , enkä tarkastusten tuloksista.

    Moneltakaan ei liene jäänyt huomaamatta , että tuet on jo nyt puolitettu .Toisaalta energiahommat on pysäytetty vähäisten tukien loppumisen vuoksi. Tukien suuntauksestakin on tihkunut ennakkotietoja , joiden mukaan ne kohdennetaan jatkossa taimikoiden varhaishoitoon. Nuoren metsän kunnostukset jäävät metsänomistajan omin varoin toteutettavaksi.

    jees h-valta

    Tuolla Helsingin metsäpäivillä todettiin että TULEVAISUUS ON KENEENKULJETTAJIEN TAIDOSSA. Eli esim. jatkuvan kasvatuksen hakkuilla on koneenkuljettajan ammattitaito ratkaisevassa roolissa. Aika hyvä olisi suorittavankin alkaa hioa jo sorminäppäryyttä kuntoon kun tulee e-kohteet ja jk-kohteet vielä peliin mukaan.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 69)