Keskustelut Harrastukset Hirvieläintilanteen päivitystä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 196)
  • Hirvieläintilanteen päivitystä

    On kulunut kaksi kolmivuotiskautta, jolloin alueelliset riistaneuvostot ovat asettaneet hirvitiheystavoitteet 59:lle hirvitalousalueella. Hirvikannan hoitosuunnitelma on ollut voimassa saman ajan, kuusi vuotta ja sähköinen hirvitiedon keruujärjestelmä viisi vuotta. Aika tuntuu riittävältä uuden systeemin sisäänajoon, joten lienee sopiva kohta tarkastella saavutettuja tuloksia.

    Valtakunnallinen talvikantatavoite on ollut 76 000 ja määrän pitäminen 68 000 – 85 000 hirven välillä, hirvitiheyden vaihdellessa eri hirvitalousalueiden välillä.

    Luken riistahavainnot.fi sivuston hirvitietotaulukosta laskien alla olevasta kuvasta puuttuvan vuoden 2015 hirvimäärä on 105 000. Tämän vuoden (2020) arvio tulee maaliskuussa.

    Ensimmäisen kolmivuotiskauden (2015-2017) ajan hirvimäärä on pysytellyt. 102 000 – 105 000 haarukassa.

    Toisen kolmivuotiskauden (2018-2020) osalta ei ole vielä tarkkoja määriä saatavissa, mitään merkittävää muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Oletetaan, että Luken takaisinlaskenta tarkentaa määriä ylöspäin noin 15 000, kuten edellisellä jaksolla. Reaaliaikaiset arviot ovat olleet 86 500 vuonna 2018 ja 87 200 vuonna 2019. Suurella todennäköisyydellä hirvikanta on ollut toisella kolmivuotiskaudellakin noin 100 000.

    Keväällä alueelliset riistaneuvostot asettavat tavoitteet kolmannelle kolmivuotiskaudelle ja aloitetaan syksyn pyyntilupien hakuprosessi. Sitä odotellessa kannattaisi perehtyä taustamateriaaliin ja mitä on odotettavissa. Käytettävissä olevat luvut viittaavat siihen, että maaliskuussa saamme lukea, että tavoitehaarukkaan on päästy, eli hirvimäärä on pudonnut alle 85 000:n. Todellisuus on kuitenkin erittäin suurella todennäköisyydellä toinen.

  • Planter Planter

    Miksi joka kevät luemme uutisista, että hirvimäärä on vähentynyt vaikka se olisi lisääntynyt?

    Selitys on hyvin yksikertainen. Vertailussa verrataan takaisinlaskennalla korjaamatonta määrää edellisen vuoden korjattuun määrää, joka vertailukohta on aina noussut.Tällöin kasvavakin hirvikanta voi muuttua uutisessa jopa pieneneväksi, kuten alla esimerkeissä. Näin uutisoitiin.

    Metsälehden verkkouutiset 5.3.2018

    Hirvikanta pieneni

    Suomessa oli syksyn 2017 jahdin jälkeen noin 88 000 hirveä, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke). Kanta pieneni Etelä-Suomessa 12 ja Pohjois-Suomessa 11 prosenttia vuodesta 2016.

    Metsälehden verkkouutiset 1.3.2019

    Luke:Hirvikanta pienentynyt, suurin hirvitiheys etelä- ja lounaisrannikolla

    Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan hirvikanta on laskenut. Suomessa oli syksyn jahdin jälkeen oli noin 86 500 hirveä. Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 11 prosenttia.

    Metsälehden verkkouutiset 25.5.2020

    Luke: Hirvikanta saatiin lähemmäs tavoitetta

    Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanta-arvion mukaan hirven talvikanta viime metsästyskauden jälkeen oli noin 87 200 yksilöä. Kanta pieneni edellisvuodesta 8,5 prosenttia ja lähestyi valtakunnallista tavoitetta, joka on 68 000–85 000 hirveä.

    Edellisten uutisten mukaan hirvikanta olisi laskenut
    2017 -11%-12%
    2018 -11%
    2019 -8,5%

    Tämän mukaan vuoden 2016 tarkistettu takaisinlaskettu hirvikanta 102 000 olisi pudonnut 74 000:een kolmessa vuodessa, vaikka se ei ole pudonnut.

    Ehkä uutisoinnissakin olisi sorvaamisen varaa, jonkilainen varauksellisuus mukaan näihin otsikoihin, koska kaikki edellä mainitut uutiset ovat seuraavina vuosina todettu paikkaansapitämättömiksi.

    Metsälehti lienee kuitenkin ainoa, joka on selkeästi tuonnut esiin sen, että arviot eivät ole pitäneet paikkaansa. Voisi ehkä jatkaa samalla linjalla, tuomalla esiin, miksi ne eivät pidä paikkaansa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lisäksi pitäisi tarkastella, kuinka hyvin hirvitalousalueittaiset hirvikannan arviot pitävät paikkansa. Voisi olettaa, että uusimmat arviot ovat vähintään saman verran aliarvioita kuin valtakunnalliset luvut? Niiden epätarkkojen kanta-arvioiden avulla sitten tarkastellaan, osuiko ARN:n asettama tavoite yhteen toteutuneen kannan kanssa. Alueellisiin lukuihin voisi siis tehdä varmuuden vuoksi jo korjauksen etukäteen, tai ainakin katsoa, toteutuiko tavoite jos korjattu luku osoittautuukin myöhemmin oikeammaksi.

    Seuraavan kolmivuotiskauden tavoite tulisi olla se että jokaisella hirvitalousalueella

    1. asetettaisiin tavoitteet niin, että myös sidosryhmät hyväksyvät ne, ja että

    2. seuraavalla 3-vuotiskaudella päästäisiin kannan määrällisiin ja rakenteellisiin tavoitteisiin.

    pystykorvat

    Harmaalla alueella hirvikanta on sitten joko sopiva tai liian pieni. Jos se on liian pieni niin sehän pitää kohottaa tavoitetasolle. Hoitakoot ne joilla kanta on liian suuri sen kohtuulliselle taholle.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Kuudessa vuodessa havainnot ovat vähentyneet kuvan mukaisesti. Ei tunnu uskottavalta, että näin lyhyessä ajassa metsästystavat tai metsästäjien huomiokyky olisi muuttunut niin paljon, että hirviä havaittaisiin noin paljon vähemmän.

    Syyllinen löytynee sähköisestä hirvitiedonkeruun järjestelmästä tai sen käytöstä. Joko tapahtuu virheellistä tiedon syöttöä, tiedon korjausta tai järjestelmässä on ohjelmointivirheitä. Näyttäisi, että Luke:lle menevät havaintotiedot ovat virheellisiä. Luulisi, että viidessä vuodessa olisi opittu käyttämään järjestelmää ja mahdolliset virheet huomattu, joten todennäköisimmältä tuntuu, että tiedonkeruujärjestelmä hukkaa havaintotietoja.”

    Ei se järjestelmä mitään tietoja hukkaa. Jos  vuosien 2012-2015 välisen ajan kaatomäärät olivat keskimäärin 33500/vuosi ja sitä seuraavina(-16-20) vuosina 53200 yksilöä/ vuosi eli 20 000  enmmän vuotta kohti,  vähenevät havainnotkin varmasti. Jokainen kuollut elukka lasketaan havainnoksi ennen saaliiksi kirjaamista.

    Jotkut seurat olivat jopa jättäneet virheellisesti kaadetut eläimet pois havaintojen listalta vielä vuosikymmenen puolivälissä. Virheen laajuudesta ei ole tietoa , mutta paimenkirje asian tiimoilta saatiin. Nykyisin järjestelmä muistuttaa oikeasta käytännöstä. Nykymuodossa tietojen kirjaaminen on varmasti tarkempaa , kun paperiversioiden aikaan. Tuolloin muisteltiin monesti epätoivoisesti ja vaihtelevalla menestyksellä syksyn tapahtumia , kun havaintokortin viimeinen jättöpäivä oli käsillä. Nyt tiedot kirjautuvat välittömästi tapahtumahetkellä tai viimeistään päivän päätteeksi ja ovat kaikkien käytettävisssä jo seuraavana päivänä. Vanhan käytännön mukaan vasta seuraavana vuonna.

    Se , mikä näyttää pysyvän vakaana , on naaraiden säästäminen , kun epäilys hirvikannan alenemisesta alkaa vaivata. Naaran sijaan ammutaan uros ja, jos vasoja on niukasti , pyyntilupa käytetään uroshirveen kahden vasan asemasta.Omalla hirvitalousalueellani uroksia on kaadettu 200 kappaletta suositusta enemmän ja naaraita 30 kappaletta suosituksia vähemmän . Vasojen määrä oli äsken numerolleen sama suosituksiin nähden. Vaikuttaa vahvasti siltä , että pankkiluvilla on kaadettu vain uroksia ja kaadettujen hirvien kokonaismäärä ylittää 160:llä sunnitteessa esitetyn määrän. Tämä siis K-S 2:lla. Oman rhy:n alueella uros/naaras suhde on 50/50% , mutta vasoja ”puuttuu” vielä 20 yksilöä suunnitellusta määrästä ja taitaa jäädä puuttumaankin.

    Visakallo Visakallo

    Aamulla raivaukselle mennessäni kolme tuoretta hirvenmakausta oli aivan työmaani vieressä. Samoja polkuja kulkevan kuin minäkin, ja metsätiet ovat myös ahkerassa käytössä. Sama mukavuudenhalu niillä näkyy olevan kuin minullakin.

    pystykorvat

    Jaha.

    Kahden vasan luvalla ammutaan uros. !

    Olihan se sellainenkin sääntö olemassa muutama vuosi sitten mutta  vuosi sitten  ssemmoista lupaa ei  ollutkaan. Meilläkin muutamat halusivat tuota tapaa jatkaa vanhasta muistista.  Piti ihan pomon paperista näyttää että ei ole luvallista. Päättyvän kauden sääntöä en tiedä kun pidin välivuoden.

     

    Timppa

    Meillä ammuttiin 4 vasan lisäksi 7 aikuista, joista 5 oli naaraita, vaikka selvästi oli nähtävissä meidän mailla hirvikannan lasku.  Tämä on täysin yksiselitteistä.  Oli tyhjiä ajoja vaikka koirat olivat hyviä.  Takavuosina ei koskaan tapahtunut niin.  Myös havainnot vähenivät.  Sen sijaan havatuista kaatoprosentti oli varmasti 50.  Siis ainakin yksi porukka on hoitanut hommansa.

    Ainakin meillä hirvikanta on pudonnut selvästi alle puoleen siitä mitä se oli takavuosina.

    Havainnot eivät muuten kerro todellisuudessa mitään hirvikannasta.  Oletetaan, että mäessä on 5 hirveä ja koira ottaa niistä ajoon yhden, niin se kirjautuu yhdeksi.  Jos siellä mäessä onkin vain yksi, jonka koira ottaa ajoon, niin taaskin on vain yksi havainto.  Tietysti sieltä mäestä saattaa tulla joku karkkohirvi yksinään näkyviin, mutta perin epäluotettava tuo havaintoihin perustuva kannan arviointi on.

    Toinen tarkkuutta heikentävä tekijä on koirakannan laadun paraneminen.  Ovat laajahakuisia ja löytävät entistä paremmin hirviä.  Ainakin meillä metsästys oli tänä vuonna pelkkää juhlaa kahden loistavan koiran ansiosta.

    pystykorvat

    Jos ei halua lisääntyviä yksilöitä ampua niin ainahan voi kääntää selän sinnepäin mitä ei pidä nähdä.

    suorittava porras suorittava porras

    Tarkennetaan sen verran ,että on vain pyyntilupia ja suositus niiden käytöstä . Yhdelle porukalle oli kiintiöity viisi pyyntiluvista käytettäväksi vasoihin=10 vasaa. Kaatoivat vain kaksi vasaa ja yhdeksän aikuista kymmenellä pyyntiluvalla. Jos olisi toimittu suosituksen mukaan , 5 aikuista ja 10 vasaa olisi ollut pois päiviltä. Nyt pääluku jäi yhteentoista. Neljä ylimääräistä ahmattia jäi taimikoihin. Tämä tapa yleistyessään pitää hirvikannan epävakaana.

    Muistutan Timpaa tilanteesta 7 vuotta sitten. Vaikka oli neljä huippukoiraa käytössä , oli tyhjiä viikonloppuja. Sitten vedettiin henkeä muutama vuosi monien muiden toimiessa samoin. Hirvien määrän suhteen käytiin toteamassa ,missä on perälauta.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Näillä kulmilla hirvet eivät ole tänä syksynä mellastaneet, eikä jälkiäkään ole oikeastaan näkynyt.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 196)