Keskustelut Metsänhoito Hirvien karkoitus?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 216)
 • Hirvien karkoitus?

  Elikkäs lähtötilanne on se että on noin 3m keskipituinen mäntytaimikko, joka on kärsinyt jo hirvituhoista. Koivut eivät vaivaa, eli päälle päässyttä koivua tai muutakaan ’vikaa’ taimikossa ei ole eikä tule olemaan. 3 vuotta sitten sain tuhokorvauksia, noin pari sataa euroa hehtaarilta, jolloin todettiin että silloisista noin 2000-2200 kpl/ha männyistä oli viottuneita (edellisen 3 vuoden aikana) noin 1000 kpl per hehtaari. Eli niistä sain korvauksia. Kuitenkin suurin osa oli jo kärsinyt aiemmin vaurioista, eli arvioiden mukaan hehtaarilla on vielä noin 600-700 kpl täysin ehjiä taimia. Paikoin on jopa noin aarin alueita joissa kasvaa ehkä 1-2 kpl kasvatuskelpoisia mäntyjä, aarilla olevat loput 1-5kpl on enemmänkin pensaita kuin puita ja sen päälle on sitten pystyyn kuivuneita kuolleita runkoja muutamia. Alta nousee kuitenkin jonkin verran koivua ja kuustakin näille paikoille täydennykseksi. Alue on kaikkiaan vajaa 9 ha, ja mielestäni vielä kuitenkin pääosin kasvatuskelpoinen jos vain saisin pysymään net hirviöt poissa alueelta vielä talven tai kaksi. Eli kertokaa mitä tehdä?

 • mauser

  Jatkoa: Trico ei tullut kyseeseen, koska maksaa koko alueelle laitettuna reilut 400 euroa (huh), ja lisäksi parin viikon verran työtä. Lähinnä este on tuo työ, koska sopivaa keliä suorittaa noin pitkään kestävä työ ei vain syksyllä ole. Ja toisekseen perheellisenä ja työssäkäyvänä ei vain voi uhrata kahta viikkoa kesälomasta täysipäiväiseen urakointiin, on siis muutakin elämää. Eli jos hirvet jälleen syövät, jo aiemmin vioittuneet taimet, niin alue alkaa mennä jo kehityskelvottomaksi runkolukujen vähyyden takia. Samalla mennennee osa nyt vielä ehyistäkin ja osa edellisestä tuhosta elpyneistä taimista. Alueella on tällä hetkellä hirviä, voisiko sanoa runsaasti, paljon enemmän kuin esim. vuosi sitten. Nähtyjä 3-5 hirven ”laumoja” on useita, sekä joitakin yksittäisiäkin hirviä. Luvat lähialueen porukoilta loppuivat pääosin viimeisen kahden edellisen viikon aikana. Ja koko ajan alueelle tulee lisää muutto hirviä, koska taimikko on talvehtimisalueiden reunamalla, näin on havannoitu ihan jälkien perusteella. Käytännössä talvikanta asettunee ensi talvena ainakin 5-6 hirveen /1000 ha.
  Millä siis estää tuhon tapahtuminen?
  Vai laitanko parit nuolukivet ja annan luonnon hoitaa väistämättömän tapahtuman?
  Aiempina talvina on ollut kaikenlaista viritystä, mutta apuja ei ole paljon ollut. Nimim. hermot tiukalla ”noiden” kanssa.

  köyhälaulaja

  Köyhälaulaja keräsi tuhkaa ja sekoitti joukkoon hiukan kusta, lisäksi vielä varmuudeksi liraus polttoöljyä, eipä kelvaneet taimet joiden päälle oli pöläytetty seosta, aiemmin syötyhin taimiin en torjunta-ainetta hukannut ja niitä oli kyllä vierestä syöty.
  Hyvällä kelillä nopea levittää, oma taimikkoni ei kuitenkan ollut kuin 2-metristä, mikä joudutti levitystä.

  jees h-valta

  Hauskat on konstit mutta oma kokemus kertoilee suokohteiden osalta että se pelkkä tuhkakin riittää. Sitä kun on havunneulasissa hiukkakin niin eipä syö sitä tainta. Mutta ne muut ”arsenikkipitoiset” kyllä auttaa ehkä kiinnittämiseen.
  Joten köyhälaulaja varmasti oikeassa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  On tullut itsekin kokeiltua visakoivulle tervan ja tärpätin seosta, henkiin jäivät vaikka pelkäsin että tökötti voisi tappaa taimet, eikä niitä syöneet hirvet eikä jänikset.

  Mutta nyt kallistun kannattamaan tuota jessen aitauskonstia. 9 hehtaaria on sen verran iso ala, että voisi sopia metsästysseuran kokeilualueeksi, eli riistakeskuksesta aita ja seurasta heput asentamaan. Huolto jää itselle, ei ole kohtuuton kulu. Kun taimikko on iso, kierrätetään aita seuraavalle tarvitsevalle. (Ja Metsälehteen juttu onnistuiko. Voisi tehdä jutun jo siitä Jeessinkin systeemistä.)

  Tosin tälle talvelle sitä ei ehdi asentaa, vai pysyykö kepit pystyssä jos laittaa lumihankeen?

  jees h-valta

  Turha kait sitä on moneen kertaan sohlata. Kyllä sen kevätkesällä sitten kannattaa asentaa. Märkään sulaan maahan on mukava tökkiä muovitolpat. Itselläni on isoin yksittäinen ala 7,9 ha ja ei se sen työläämpi ole. Vuosi-pari niin hirvet kiertää jo nätisti. Paitsi jahtiaikaan voi joku vetää vauhdilla läpi.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Otsikon haulla löytyy muutamia tietoja viimevuotisen sorkkaeläinlaiduntajajärjestön mukakyselystä, jossa mukakysyttiin puuntuottajien mielipiteitä holtittomasta sorkkaeläinlaidunnuksesta.

  Kyseisen erikoisa siantuntevan sepustuksen sivulta 5 löytyy muunmuassa:
  ”Riistavahingot ja konfliktit ovat hallinnassa. -Maanomistajilla ja sidosryhmillä on mahdollisuus vaikuttaa hirvikannan hoitoon.”

  jees h-valta

  Onneksi meillä on sudet. Kyllä luonto omiaan hoitelee.
  Tuo Köyliön susikohinakin sai nolohkon pisteen kun Riistakeskus lasketutti lähialueen sudet. Ja tulos oli aivan tiedetyn kaltainen.
  Susia on se yksi lauma ja se sisältää juuri ne seitsemän sutta kuten tiedettiin. Lähikunnissa ei yhtään jälkeä. Joten HÄVETKÄÄ Kokemäkiläiset ja Huittisten susikahelit.
  Nyt vain toivotaan Satakunnan kannalle kasvusuuntausta kun kanta on edelleen tuolla hentoisella tolallaan. Pari-kolme pientä laumaa kiertää. Mutta nyt jo peura ja hirvikanta menossa juuri sinne kuin pitääkin. Alas ja siellä myös pysyköön. Kiitos Riistakeskuksemme maltilliselle petopolitiikalle!

  jullikka

  Onko arvon raadilla uusia konsteja hirvien karkotukseen taimikosta.

  Itsellä on kokemusta syksyllä männyntaimikkoon levitettävästä tricosta. Hyvin on toiminut, tosin työläs levittää.

  Nyt olisi melkein 10 hehtaaria taimikkoa. Ne oli tarkoitus uudistaa siemenpuilla männylle, mutta pääasiassa hirvien takia ei montaa mäntyä aukolla näy. Mutta onneksi on ottanut jonkun verran rauduskoivua, joten niistä pitäisi metsä tehdä.

  Mutta kuinka suojata koivut hirviltä kesäaikaan? Olen lukenut saippuan käytöstä. Eilen kävinkin niitä kaupassa katselemassa. Samalta hyllyltä bongasin vessanpöntön raikastimia. Niissä oli valmis ripustussysteemi samassa ja hinta 50 senttiä. Ostin niitä muutamaa hajua, jotta voisi kokeilla.

  Jos joku uskoo hirvien säikkyvän näitä hajuja, niin onko mielipidettä mikä haju paras? Saisikohan hajusteita tai vaikka eteerisiä öljyjä jostain halvalla, niin levittä ainetta raakana.

  Kaikki muutkin vinkit tervetulleita.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Ei ole neuvoja ja niksejä annettavana meikäläisellä.Rehellinen vastaus hirvijen karkoitukseen kohtalaiseilta tiluksiltani,suuremmassa mitassa käytännössä melko mahdotonta.Joten itse olen alistunut asian tilaan ja olen metsänhoidollisin ratkaisuin pystynyt minimoimaan hirvituhot.

  Hoidetut ,peratut taimikot,koivua ainoastaan asutuksen lähelle ja kuusi puuta on ollut istutettava enemmän,mitä ilman hirvieläimiä olisi ollut aikomus.Lopuksi vanha totuus,metsästäjä liipasin herkässä maastoon ja lupia runsaasti niin kyllä asiat alkavat hoitua,ettei susia tarvitsi hirvikannan harventamiseksi seutukunnalle odotella.

  torppari

  7,62 karkottaa hyvin ja samalla täyttyy pakastinkin

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 216)