Keskustelut Metsänomistus Hirvikuolemat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
 • Hirvikuolemat

  Taas uutisoidaan hirvien oudoista kuolemista. Muistanko oikein, että ehkä vuosi sitten epäiltiin hirven syöneen kauraa tai muuta viljaa ja sen seurauksena kuollut. Lopen tapaus taitaa kuitenkin olla kokonaan toisenlainen.

  http://yle.fi/uutiset/oudot_
  hirvikuolemat_
  kummastuttavat_jalleen_
  lopella/6411100

 • putte

  Metsästäjä harmittelee ”arvokkaan riistaeläimen” kuolemaa. Varsin yksisilmäinen ja itsekäs näkemys monenlaista harmia aiheuttavasta tuhoeläimestä, joka yhden harrastajakunnan mielestä on ”arvokas riistaeläin”. Hyvä, että RKTL ja Riistakeskus ovat tajunneet pysyä ruodussaan.

  Gla Gla

  Arvokas se tosiaan on, ainakin liikenteen ja metsätalouden kannalta.

  jees h-valta

  Aika hyvin asioiden ytimessä on mehänpoika kirjoituksessaan.
  Olen samaa kummastellut vaikka tuosta en ole ääntä ottanutkaan.
  Jotain on vinksallaan ja miten näissä niksahtaa ihmismieli?
  Voiko metsästäjä hyvin vai pahoin???

  mehänpoika

  Eihän sattumoisin tapahtuvissa hirvikuolemissa pitäisi olla mitään kummasteltavaa. Nykyisin ko. eläimiä kuolee vuosittain hirvikolareissakin 1000 – 2000 kappaletta. Lisäksi karhut ja sudet käyttävät niitä ravinnokseen niin paljon, että se on alkanut vaikuttaa pienentävästi syksyisiä hirvien pyyntilupamääriä.

  Salametsästyksen tuloksena hirviä kuolee vuosittain muutamia kymmeniä. Jokasyksyisessä hirvenmetsästyksessä kuolee hirviä keskimäärin ehkä 60 000 – 70 000 kpl, joista lähes toinen puoli on hirviemon mukanaan kuljettamia vasoja. Tässä olisi todellinen paikka eettisesti ajattelevien ihmisten kummasteluun. Miksi tällaista raakuutta annetaan ihmisten ihan laillisesti tehdä vuosikymmenestä toiseen?

  Esimerkiksi turkistarhausta vastustava kansanliike perustelee kantaansa siten, että ”eläinten tulisi saada toteuttaa lajille tyypillistä käyttääntymistä”. Sitä ei kansanliikkeen mielestä petoeläin pysty pienehkössä häkissä toteuttamaan. Mitähän ennen aikuistumistaan ammuttu hirvenvasa on ehtinyt toteuttaa? Mitähän ennen vasojensa karkoitusta vasansa jahdissa menettänyt hirviemo toteuttaa? Ei ainakaan äidinrakkautta.

  Presidentti Omaba lausui kouluammuskelussa menehtyneiden omaisille lohdutukseksi: ”heillä oli koko elämä edessään”. Näin voisi ajatella myös lohtuna hirviemoille. Hirvenvasoja tosin ammutaan joka vuosi paljon enemmän, ehkä 30 000 kpl.

  Ensin hirvikanta saatetaan mahdollisimman tuottavaksi. Se mahdollistaa joka vuosi runsaasti kaatolupia. Niistä lähes toinen puoli pitää olla vasoja. Kaikki tämä tietää kovasti surua hirviemoille sekä vasoille toteutumattomia unelmia. Tuhansille koituu surua ja murhetta hirvikolareista ja metsätaimikkotuhoista sekä taluodelliset tappiot monelle sektorille. Tällaisen touhun jatkuminen vuodesta toiseen kummastuttaa yksittäisen hirven kuolemiseen verrattuna paljon enemmän.

  mehänpoika

  Metsästäjä voi ihan hyvin. Heillä lienee ihan puhdas omatunto, koska ovat tunnustavat ikiomaa hirvitulilla terästettyä uskontoaan. Sen mukaan heille riittää mielenrauhan saavuttamiseksi se, että joka syksy toteutetaan hirvijahdit näennäisesti säädösten mukaisesti, ja muu aika käytetään samoin ajattelevien seurassa tai omaa raamattua (Metsästäjä-lehteä) lukien.

  Nykyisin erätulille pitää saada piispa tai vähintäänkin pappi julistamaan Joulurauhaa riistalle. Silloin pitäisi kaikkien epäilijöidenkin ruveta uskomaan, että metsästäjät ovat yhteiskunnalle välttämätön ja hyödyllinen Jumalaa pelkäävä ryhmä, jonka toteuttamassa hirvikannan säätelyssä ei ole arvosteluun aihetta. Esimerkiksi vasojen tappamisen etiikasta ei edes keskustella.

  jees h-valta

  Niinpä. Oma suhteeni eläimen elämään on kunnioittava ja vasaa en pystyisi ampumaan. Tänäillan metsäkierroksella luulin jo päässeeni näkemään suden pimeänhämyssä. Kun koko sopi hyvin ja asento oli juuri siinä mallissa (aika kaukana) kuin voisi suden olettaa jähmettyvän seuraamaan minut havaittuaan. Hetken riitelin itseni kanssa että onko se ilves vai susi. Mutta koko ei sopinut ilvekseen. Mutta kun aikansa tölläiltiin niin sitten mentiin. Ja pettymys suuri kun se olikin vain valkohäntäpeura. Mutta sitten iski luonnonystävän luonne ja vein sille tuleviksi päiviksi vähän purtavaa.
  Vaikka olikin aika lähellä haapa-aitaani. Onhan niitä asustellut sisäpuolellakin aitausta. Mutta ilmeisesti pienet metsätoimeni ovat häirinneet sen verran että siirrytty aidan ulkopuolelle.
  Toivottavasti ei jää lumen alle antimet.

  Puun takaa

  Harrastelija kiteytti sanoiksi minunkin ajatukseni, vaikka en itse metsästäkkään. En mitenkään pysty ymmärtämään sitä, että säälitään ammuttua hirvenvasaa. Siinä sentään loppu on nopea verrattuna suden pitkään ja kiduttavaan raateluun. En tiedä mistä johtuu, mutta minulla ei ole koskaan ollut mitään ristiriitaa alueemme metsästäjien kanssa. Yhteistyömme sujuu juohevasti eikä ammutut hirvet syö taimikoitani.

  jees h-valta

  Kuten totesin en ole siitä ääntä nostanut vaan vain itsekseni kummastellut. Kuitenkin olen aina alkavan elämän kunnioittaja ja en näe sitä sen suuremmaksi uhkaksi kannan kasvulle.
  Kunhan annetaan susien myös hoitaa sapuskointinsa. Luontoa ja sen eläinten käyttäytymistä en pidä minään ihmisen arvosteltavana asiana. Sen on evoluutio muokannut tuhansien vuosien aikana.
  Ihminen aseineen saisi noudattaa eettistä suhtautumista eläimiin ja toimia pidättäytyvästi vasojen lahtauksessa.
  Yleensäkkin antaisin luonnolle paljon enemmän vastuuta koko eläinkunnan kannanhoidosta. Ei me ihmiset siellä linnunpoikasiakaan olla tuhoamassa ettei vaan tule liikaa jotain lajia. Metsästysharrastus on kuitenkin VAIN harrastus.

  Visakallo Visakallo

  Luonnonvalinta menee lähes aina niin, että pedot poistavat heikoimmat yksilöt eli vasat tai jollakin tavoin heikentyneet aikuiset. En ymmärrä, mitä pahaa siinä on jos ihminen toimii samoin.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Muistanko oikein, eikös hirvikannan suurin ongelma tällä hetkellä ollut naaraiden liian suuri osuus verrattuna uroksiin? Eli naaras&vasapareja pitäisi pyrkiä poistamaan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)