Keskustelut Metsänomistus Hirvikuolemat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
 • Hirvikuolemat

  Taas uutisoidaan hirvien oudoista kuolemista. Muistanko oikein, että ehkä vuosi sitten epäiltiin hirven syöneen kauraa tai muuta viljaa ja sen seurauksena kuollut. Lopen tapaus taitaa kuitenkin olla kokonaan toisenlainen.

  http://yle.fi/uutiset/oudot_
  hirvikuolemat_
  kummastuttavat_jalleen_
  lopella/6411100

 • mehänpoika

  Nykyisten petomäärien vaikutus hirvikantaan on mielestäni minimaalinen. Petokantoihin on lisäksi kohdistumassa kovat vähentämispaineet, joten hirvikantojen vähentäminen tulee hoitaa muulla keinoilla.

  Luonnonvaraisten eläimien poikaset ja pennut ovat normaalisti eläinsuojelullisesti rauhoitettuja. Siihen pitäisi päästä myös hirvikannan säätelyssä. Koska hirvenvasan ”pentuvaihe” jatkuu vielä metsästyskaudelle, tulisi hirvikolarien ja taimikkovahinkojen minimoiminen hoitaa muuten kuin vasoja tappamalla.

  Vasojen tappaminen emiltä ei pitäisi kuulua sivistysvaltion menetelmiin metsästysharrastuksessakaan. Pyritäänhän myös sodassa lapset säästämään.

  Visakallo Visakallo

  Ja mitähän nuo ”muut keinot” mahtaisi olla?

  mehänpoika

  Harrastelija: ”Jos vasat jätetään kaatamatta, niin hirvikanta nousisi välittömästi.”

  – Onkohan tuo loppuun ajateltua?

  – Jos esim. 5 metsästyskautta sitten olisi alettu toteuttamaan vasat säästävää hirvestystä muuten aivan nykykäytännön mukaisesti jo toteutetuilla pyyntiluvilla, olisi meillä ilmeisesti vähemmän vasoja tuottava hirvikanta.

  Yhdellä luvalla olisi saanut kaataa vain yhden aikuisen tai emästään vierottuneen nuoren hirven. Pyynnin kohteina olisivat silloin olleet uroshirvet ja ilman vasaa liikkuvat muut hirvet. Näin vasat olisivat säästyneet tappamiselta ennen emon karkoitusta, eli hirvestys olisi siltä osin eettistä.

  Tietysti olisi helppo puolustella nykykäytäntöä emästään vierottuneiden nuorien hirvien hirvikolarialttiudella. Tähän helpotuksena olisi toimva pyyntiluvista vapaa hirvieläinten metsästyskäytäntö, jossa emä vasoineen olisivat aina rauhoitettuja.

  Jos urokset ja vasatuotto saataisiin metsästyksellä vähenemään, vähenisivät ennenpitkää myös metsätaimikkotuhot. Näin hirvestyskin olisi kansalaisten silmissä hyväksyttävämpää.

  mehänpoika

  Hirvikantojen vähentäminen ilman petoja toteutuisi ehkä parhaiten luopumalla hirvieläinten pyyntiluvista.

  Nykyinen ”hirvikannan säätely” pyrkii maksimoimaan hirvenlihan tuoton. Metsästyksen eettisyydelle on ummistettu silmät pyyntilupien myöntämisessä ja metsästysohjeissa.

  jees h-valta

  Harrastelija oikeassa. On tosiaan täysin hölmöläisten hommaa syöttää kotieläimiä susille. Kannattaa suojata ne jos niistä todella pitää. Hirvien syöttäminen susille taas on jatkunut jo kauan ennen kuin harrastelija edes on sen hölmöksi alkanut mieltää.
  Ja metsästys on ihmisen keksintö. Luonnolla ei ole varattuna metsästäjille erikseen sovittua harrastuskarjaa. Ne ovat juuri niille luonnon asukeille suunniteltu.

  jees h-valta

  Tämä homo sapiensin ”kohtuus” vain on niin naurettavalla tasolla ettei sillä luonnon tasapainoisesta eläinkunnasta voi edes puhua ääneen. Vaikka ollaan muka älyllisen ylivertaisia pelätään muutaman kymmenen kilon nelijalkaista kuin ruttoa.
  Mitä älyn jättiläisen touhua tämmöinen on?

  Peräkylän Tarzan

  Harrastelija kirjoittaa asiaa!

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Niin kirjoittaa.

  Taksonomisesti tämä oma lajimme on trooppinen päiväeläin, joka on täällä kaikkein haitallisin vieraslaji. Esimerkiksi supikoira, joka on suden, hirven ja karhun ohella täydellisen sopeutunut tähän ilmastoon, on tämän kauas ekologisesta lokerostaan harhautuneen lajin älyllisesti surkeimpien yksilöiden harjoittaman ankaran vainon kohteena.

  Peräkylän Tarzan

  Nöyrä pyyntö: Voisitteko auttaa minua ymmärtämään jeesmiehen ja mehänpojan ajatusmaailmaa etenkin noiden hirvenvasojen suhteen. Miksei niitä voisi ampua? Samaan aikaan pitäisi kuitenkin olla susia raatelemaan niitä hengiltä! En kerta kaikkiaan käsitä heidän ajatuksiaan.

  jees h-valta

  Pitää vain käsittää luonnosta ja sen eläimistä jotain käsittääkseen myös suden saalistuksen. Ja syötävää niille piisaa kyllä metsästettiin tai ei. Sen verran väsynyttä on metsästäjäkuntamme ettei enää siinä mielessä uhkaa hirvieläinkannan riittävyyttä myös niiden luontaisille saalistajille.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)