Keskustelut Tekniikka Hirvimiehen 1. pyssy

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 176)
  • Hirvimiehen 1. pyssy

    Merkitty: 

    On tietenkin 308 tai 30-06 .

    Erinomainen haittaeliämiä taimikosta hävitettäessä.

    7,62x53R olisi hintansa puolesta myös loistava valinta.

  • Gla Gla

    Eikö patruunan toimivuus ole tärkeämpi kuin kaliiperi?

    vmt

    On ja ei.

    Pienikaliiberisessa kiväärissä marginaalit on pieniä, jos sattuu jonain kertana ei se niin optimaalinen osuma. Se voi olla ihan oikeassa kohdassakin osuma, mutta esim liikkeen takia osuukin olkaniveleen ja siinä on luoti kovilla. Pieni luoti (siis hirviluodiksi) ei vaan kaikkia tilanteita pysty hoitamaan. Pääosan kyllä ihan mainiosti ja otsikon mukaisesksi 1. kivääriksi suosittelisin .308 cal kivääriä.

    Itsellä muotoutunut luottohirvipyssyksi .416 Rem Mag kaliiberin kivääri, jota käyttänyt jo parikymmentä vuotta pääasiallisesti. Vaikka vuosien mittaan lukuisia muitakin kiväärejä olen hankkinut, rakentanut ja testannut, niin tuo se vaan on se luottopyssy. Vaikka tuo on norsullekin riittävä, niin on siinäkin kerran luoti pettänyt, kun tähdet siinä asennossa oli. Ei toki hirvi kauas mennyt ja seuraava toimi normaalista, mutta sen jälkeen vaihtui luotimerkki ja -malli toiseen. Se toiminut moitteetta taas ainakin vuosikymmenen.

    Gla Gla

    Tietenkään mitään 6,5 ei voi verrata 338 tai 416. Mutta kun puhutaan 308 tai siitä ylöspäin, tehon puute tuskin on ongelmana. Lyijyttömällä vaadittu 1900 j täyttyy kirkkaasti 308:llakin.

    vmt

    Ei varsinaisesti tehon puute, kun osuma vaan on optimaalinen. Se huonompi osuma vaan ei aina edes ampujasta johdu.

     

    Luodit on kehittynyt ja kestävät kasassa pääosin hyvin. Mutta silti esim se .308 väljyys asettaa rajoitukset luodin painolle, joka taas vaikuttaa läpäisyyn. Pitää muistaa, että .308 Win alkuperäinen käyttötarkoitus on n 80 kg maali..

     

    Lain energiavaatimus on mielestäni pieni, mutta sillä hoituu kyllä homma 90% tapauksista kunnialla. En siis väitä, että isompaa pitäisi vaatia. Jos olisi tilanne, että vain 1 kivääri saisi olla, niin luultavasti se minulla olisi cal .338 Win Mag.

    Mutta kun vielä saa olla enemmänkin, niin on hirvelle käypäisiä väljyyksissä .308, .338, 9,3mm, .375, .416, ja .458, joissain useampiakin.

    Mutta tärkeintä on osua oikein ja sitten vasta tulee muut asiat, mitkä vaikuttaa marginaalitilanteissa. Oman kaluston näkemys on itselle muotoutunut jo viiden eri vuosikymmenen ajalla hirviä metsästäessä, niin siihen on osunut niitä marginaalitilanteitakin..

    Peuralle ja kaikelle sitä pienemmälle käytän .308 Win cal kivääriä ja siihen se on minustakin tosi hyvä.

    Chrisu

    ……………..

    Metsuri motokuski

    Tuo on ihan totta. Joskus – 80 luvulla metsästettiin hirviä eräältä pv:n varikkoalueella. Siellä oli tutkijoita sen aikaisesta riistakeskukselta.  Silloin ammuttiin hirviä eri kaliberisilla aseilla. Parhaat kaatotehot saatiin pienikaliberisilla aseilla joissa oli suuri lähtönopeus.

    vmt

    Tuo tutkimus oli vähän vajavainen. Siinä ei muistaakseni ollut oikeen isompia mukana ja silloin oli vielä tehdaspatruunapakko ja se aiheutti ongelmia. Toki vaikka .300 Win Mag kaataa hyvin nopealla luodilla (ja .338 vielä paremmin), mutta jälki ei aina ole sitten siellä lihan leikkuussa niin mukavaa…

    Oma subjektiivinen kokemus on, että +10 mm, noin 25 grammaa ja alle 700 m/s osumanopeus on hyvä yhdistelmä.

    Chrisu

    ……………..

    Gla Gla

    ”Mutta silti esim se .308 väljyys asettaa rajoitukset luodin painolle, joka taas vaikuttaa läpäisyyn.

    Näyttää kevyessä luodissa olevan enemmän vauhtia ja se taas näkyy jouleissa, kun vauhti vaikuttaa toiseen potenssiin. Massan kerroin on 0,5.

    Gla Gla

    ”Täytyy muistaa, että lain vaatimat joulet ovat minimivaatimuksia – eivät välttämättä mitään optimaaleja kaatotehoja.”

    Tavanomainen 308:n joulemäärä näyttääkin olevan lähes kaksinkertainen lakirajaan. Eiköhän se riitä. Ruotsissa on suosiossa kuulemma 6,5×55 ja ilmeisesti toimii. Tuskin muuten olisi suosittu. Sillä mennään rimaa hipoen Suomessa. Ruotsin säännöistä en tiedä, mutta ehkä hirvetkään ei laista tiedä. Osaavat silti kuolla.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 176)