Keskustelut Tekniikka Hyvä teräketju moottorisahaan

 • Tämä aihe sisältää 157 vastausta, 40 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarPer Ä Reikäs toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 157)
 • Hyvä teräketju moottorisahaan

  Merkitty: 

  Teräketjujen hinta ja laatu eivät aina kulje täysin samaa jalkaa.
  Tosin varmana vihjeenä voisi pitää suuntaa, että kun teräketjuja saa 4 -5 kpl kahdellakympillä, niiden laatu ei kehumista kestä.
  Olen aikojen saatossa sahaillut aika monella ”merkkiketjulla”, joista osa on jo jäänyt historian hämärään.
  On ollut jopa suomalainen Fiskars – teräketju, joka ei kylläkään vakuuttanut millään osa-alueella.
  Oli Sandvik – ketjuja, jotka olivat ”ihan hyviä”, mutta loppu siitäkin tuli.
  Nyt on johonkin kauppaan tullut minulle uusi merkki: Archer, joka on ainakin merkkinä australialainen, mutta en ole vielä kokeillut, vaikka mieli tekisi. Suonenjokinen liike myy sitä alle kympin kpl, joten ainakin se on edullinen.
  Mielestäni yli kahdenkympin hinta teräketjusta on kipurajoilla, vaikka laadussa ei olisikaan sanomista.

 • Metsuri motokuski

  Mielenkiintoinen tuo jätkän havainnot noista ketjuista. Tuo sama toteamus sopii hyvin myös moton ketjuhin. Meillä ainakin tilhin ketjut motoissa ovat olleet ylivoimaisesti parhaita.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Minulla ei noita ketjuja kulu ihan mahdottomasti joten hintakaan ei niin valtavasti ratkaise, eikä tietysti tule niitä kokemuksiaskaan niin hirveästi.
  Sellaiseen päätelmään olen tullut että tilhin ketjuissa pysyn ellei nyt aivan mahdottomia mullistuksia tule. Kohtuu hintaisia ja pystyy viila, kohtuu kestävyys. Mitä noista vaihtelemaan.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Kysyin kerran eräältä sahakauppiaalta, jolla on samanlaista työtaustaa kuin minulla, että miksi stihlin ketjut ovat niin paljon parempia kuin muut.
  Hänellä oli ollut tilaisuus tutustua stihlin ketjutehtaaseen sveitsissä, jolloin oli selvinnyt, että tuotantotekniikka on edistyksellisempi kuin muilla. Tietysti sveitsiläinen laatukin on käsite.

  Eemi.S Eemi.S

  Stihlin RS:ää ja RM:ää tullut käyteltyä pitkän aikaa. Stihlissä sopiva kovuus hyvän teroitettavuuden ja terässä pysyvyyden kanssa. Myös kohtuu venymätöntä materiaalia suurillakin väännöillä ja ketjunopeuksilla käytetessä. Itse olen käyttänyt nykyään ainoastaan noita.

  päin_mäntyä

  Miten ihmeessä se vetoratas voi muutaman ketjun jälkeen olla loppuunkulunut? Meikäläisen tilheissä vetorattaat kyllä kestää, ketjut sensijaan tahtoo kulua aika nopsaan.

  jees h-valta

  Päin_mäntyä, ei ne kulukkaan. En ole koskaan yhtään vaihtanut. Näitä luulosellaisia aina piisaa. Jotka taitaa sahailla vallan muilla reppanoilla kuin ammattisahoilla.

  Jätkä pätkät

  Jos on hiukankaan sellaisia soluja nupissa, joita ihmiset käyttävät ajatteluun, tajuaa sen, että kun vetorissa kuluu kriittisistä kohdistaan hiemankaan, sen kehän pituus muuttuu.
  Kun kehän päälle on sijoitettu ketju, joka on mitoitettu tarkalleen vetopyörän jaon mukaan ja pyörä pienentyy, alkaa ketjun pyöriessä kuulua rutinaa. Se rutina aiheuttaa ktjulle ylimääräistä rasitusta, joka alkaa venyttää ketjua, jonka jälkeen jako ei sovi enää kärkipyörällekään.
  Vetorattaan vaihtoikä on tullut silloin, kun sen halkaisija on pienentynyt 0,5 mm, mutta sitähän eivät ääliöt huomaa, eivätkä edes osaa mitata. Ihmettelevät vaan, kun ketjut jäykistyvät ja katkeilevat ennen aikojaan.
  Avonainen – kiinteä vetoratas kuuluu mökkisahoihin, joiden on suunniteltu hajoavan ennenkuin ratas on kulunut loppuun.
  Vetorissaa käytetään kaikissa ammattisahoissa ja niiden kokoa muuttamalla voidaan myös ketjunopeutta muuttaa.

  Jahnukainen

  Mikähän yhtiö valmistaa dolmarin ketjua?Itsekäytän niitä ja on ollut hinta laatusuhde hyvä.Ne ovat kyllä talttahammasketjuja,mutta niitä dolmari käyttää ensiasennus ketjuina.Toimivia ovat ja tehokkaita.

  arto arto

  Taitaa ne ketjupyörät viedä venyvät ketjut, Jos uuden ketjun laitaa paikoilleen ja pyöräyttää. kulkee vapaasti ei siis takkuile. pyörä silloin ok. en itsekään vaihtele ketjupyöriä, vaikka uusi on varaosissa. vielä vanha ok ja on todella vanha ollut usean vuoden, eikä ole ketjut katkeilleet. sen verran arcerista. joku kirjoitti kovasta ketjusta. sillä on sellainen soveltuu hiekkaisten puitten sahailuun ja rakennus jätepuulle. On karkaistu kovaksi.

  Jätkä pätkät

  Carltonin ketjuissa on ollut AINA pari hammasta, jotka ovat niin kovia, että pilaavat viilan. Sellaisten ketjujen käyttö tulee kalliiksi, kun viila on joka kerralla sökö, kun sillä kihnuttaa liian kovaa hammasta.
  Henkilökohtaisesti pidän Tilhin ketjuista, koska ne ovat sopivan pehmeitä viilata, mutta pysyvät hyvin terävinä ja ovat suhteellisen edullisia, vaikka maksavatkin saman kuin parhaat kilpailijansa.
  Archerin ketjuissa kerrotaan olevan myös karkaisussa vaihtelua ja laippaa moittivat liian raskaaksi, jolloin sahasta tulee etupainoinen?
  Sabre oli myös yksi ketjumerkki, en ole huomannut sellaista enää vuosikymmeniin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 157)