Keskustelut Tekniikka Hyvä teräketju moottorisahaan

 • Tämä aihe sisältää 157 vastausta, 40 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarPer Ä Reikäs toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 157)
 • Hyvä teräketju moottorisahaan

  Merkitty: 

  Teräketjujen hinta ja laatu eivät aina kulje täysin samaa jalkaa.
  Tosin varmana vihjeenä voisi pitää suuntaa, että kun teräketjuja saa 4 -5 kpl kahdellakympillä, niiden laatu ei kehumista kestä.
  Olen aikojen saatossa sahaillut aika monella ”merkkiketjulla”, joista osa on jo jäänyt historian hämärään.
  On ollut jopa suomalainen Fiskars – teräketju, joka ei kylläkään vakuuttanut millään osa-alueella.
  Oli Sandvik – ketjuja, jotka olivat ”ihan hyviä”, mutta loppu siitäkin tuli.
  Nyt on johonkin kauppaan tullut minulle uusi merkki: Archer, joka on ainakin merkkinä australialainen, mutta en ole vielä kokeillut, vaikka mieli tekisi. Suonenjokinen liike myy sitä alle kympin kpl, joten ainakin se on edullinen.
  Mielestäni yli kahdenkympin hinta teräketjusta on kipurajoilla, vaikka laadussa ei olisikaan sanomista.

 • topintam topintam

  Stihlillä mennään, oli jonku aikaa sitten tarjous jossain messuilla 10e kpl tuli otettua kantokassillinen että riittää.

  Carltonia kans tarjouksesta 3kpl/10e siinä se vasta ketju… ei oo mennyt kuin 1 ja sekin taatusti ainut. Toiset odottaa tallin seinällä. Parhaiten pärjää kun antaapi siellä roikkua.

  Jätkä pätkät

  Kerran olimme ostamassa teräketjuja hakkuukauden alkaessa.
  Jakson aikana tarvitaan vähintään sata teräketjua, ostomäärä riippuu lähinnä pakkauskoosta.
  Kaikki ketjut 1,3 – 325 – 56, taikka pikkutilhin 50 lenkkisiä.
  No Virtain Arskan liikkeessä kun on Tilhin edustus, pyysimme tarjouksen ja sieltä lähdimme ostamaan.
  Arska ei oikein sulattanut kauppoja, kun hänellä oli niin perusteellisen edullisia Carltonin ketjuja, hän väänsi ja käänsi.
  Lopuksi hän tunnusti, että heillä ei ollut hyllyssä kuin muutama Tilhin ketju.
  Kaupat tuli, mutta ketjut tulivat myöhemmin – Arska toi ne henkilökohtaisesti perille.
  Äijä ei meinannut uskoa, että me ”ei kustakkaan Carltonin ketjuihin päin”. Oregonia olisi voitu harkita, jos edullista.
  Myös viilat ostetaan isoissa erissä.

  Jätkä pätkät

  Nyt olisi kiinalaista teräketjua tositarjouksessa kyläkaupalla: 5 ketjua kahdellakympillä!
  Myös terälevyjä on edullisesti: Kympillä kaksi laippaa, tai kahdellakympillä kaksi träketjua ja kaksi laippaa.
  Taidan hakea tuon laippatarjouksen, onhan ne kestäneet noissa kiinalaisissa sahoissakin.

  moranoltoleras

  Heissan vaan, tuosta teräketjuhommista voin kertoa oman kokemukseni, 37v ajalta. Ensin käyttötarkoitus ratkaisee, omilla pojillani jotka urhoollisesti jatkavat metsurin hommia on yhteneväiset mielipiteet kuin minulla. Näin asiaan, nykyiset kierroskoneet on tarkkoja viilauskulmistaan, varsinkin säätöhammas sillä jos on voimaa paljon voi ajaa alennetulla hampaalla, jos voimaa vähemmän käytössä pitää säätöhampaan olla ylempänä, ja ketjua ei kannata viilata koukuksi, tulee vaarallisen takapotkualttiiksi silloin, ja tylsyy nopeammin. Erittäin hyvä hinta/laatusuhde minun mielestä on tri-link ketjuilla, eivät ihan vastaa stihl ketjun kestävyyttä mutta kun saa 2tri-linkkiä yhden stihl ketjun hinnalla, niin hyvä ostos. Ja santaisiin pihakoivuihin suosittelen norrköping ketjua, on muuten yllättän kestävä kun pari kertaa ensteen kiristää siis sisäänajaa hyvin, saa 2 ketjua kympillä puuilosta, tosin vain 13″ laippaan. Mutta ei tule parku jos naulaan käypi?. Ja teräketjuöljyksi suosittelen teboil motoa, on sitkoa riittävästi.

  Hiluxmetsuri

  Jaa.

  Vähänlaisesti on kokemusta muista kuin Stihlin ketjuista. En oo muita koskaan käyttänyt. Ei veny juurikaan, viilat pystyy hyvin ja puru lentää. Yhtään ei ole mennyt poikki. Tiiä sitten oisko parempia. Mulle on välttänyt, mutta minähän nyt en paljon sahaakaan.

  Jätkä pätkät

  Tavallaan keljutti, kun jouduin purkamaan asuntovaunua ja sen seinien palastelua piti tehdä moottorisahalla, jossa oli uudenkarhea Tilhin ketju.
  Ketju kyllä leikkasi tavallista seinää kevyesti, vaikka siinä onkin alumiinipinta ulkopuolella. muutama alumiinikiskokin meni helposti.
  Mutta löytyi sieltä myös galvanoituja kiskoja alareunasta, jotka pärähtelivät ilkeästi sahanterässä.
  Puoltamaan alkoi teräketju ja nyt fundeeraan, pitäiskö ostaa teroituskone, kun luultavasti menisi pari – kolme viilaa terän kunnostuksessa.
  Toisaalta nuoretherrat ovat tulossa polttopuunhakkuuseen, jolloin saattaa teroitustarve vielä lisääntyä. Periaatteessa pidän viilalla teroitettua ketjua kaikkein purevimpana.

  torppari

  no eipä sitte kannata tilihen ketjuja ostella jos vielä joutuu metallihommiin ottamaan rälläkän etta sua putket katkastua.
  johtusko tuo rissojenkii suurkulutus sahurista itestään..ketjun kireys yms..kyllä rissallaan yli 20 ketjua pääsee

  sahahan on ollu aena mehturin paras kaveri..kaekki muut on vastaan saha yksin puoltaa

  Jätkä pätkät

  Meneehän niitä ketjuja samalla rissalla vaikka kuinka monta, varsinkin, kun ei osaa viilata ketjua teräväksi, vaan vaihtaa aina uuden, kun entinen tylsyy.
  Täällähän on jotkut kertoneet sahaavansa jopa kahdeksan tankillista enskaa päivässä ja ilman eväitä. Viilaavat ketjun kerran viikossa ja samaa viilaa käyttävät sahan eliniän.
  Joillakin taas on sahassa alkuperäinen ketjukin, vaikka sillä on sahattu jo kymmenen vuotta – joka vuosi melkein tankillinen.

  torppari

  kyllähän sitä ketjua joutuu hipsimään vähintään jokatoesella tankilla.. uus ketju kun laetetaan nii hipastaan purupiitä vähä alemmas ja aenahii oregonia joutuu hipsimään pyöröviilallakkii.. (siis sahalle)..wua melekeinpä aenahii ms 2 satasella kaheksan tankkia kuusikon enskalla pärräyttää iliman ruisleipee.. näkkyy imasevan kolome tankkia tuntiin. ei ilikiä taukoo pittee joka tankin jäläkeen eikä tarvii jokatoesella tankilla viilata..mutta selekävaevaselle hyvä peli

  lisäyksenä vielä:
  aikoinaan kävin hirrenveisto kurssin. siellä oli ketjut viilattava ohjurien kanssa salvokset tehtiin suurinpiirtein polttamalla.. ei paljon puru lennellyt. oli sahajauhoo

  StihljaEchoMies

  Sahailen pienellä kesämökkipalstalla joka kesä noin 10 mottia. Ketjuihin liittyen olisin kirjoittanut muutaman lauseen. Ensimmäisen Stihl sahan MS200 kylkiäisiksi sain muutaman Stihlin ketjun. Myin kaksisatasen pois ja ostin isomman MS250e sahan. Palvellut hyvin kalvojen vaihtoa lukuunottamatta. Käsittääkseni kalvot ihan normaalia kulutustavaraa. Alussa käytin muutamaa kaupassa kylkiäisiksi saamaani Stihl ketjua. Sitten erehdyin tarttumaan pariin vinkuintialaiseen ketjutarjoukseen. Ketjut tylsyivät erittäin nopeasti, etenkin paksumpaa puuta sahatessa. Stihl ketjun ikä vinkuintialaiseen ketjuun verrattuna, vaikuttaisi olevan noin viisinkertainen. Pari näistä humpuukiketjuista meni poikki kevyessä kuormituksessa ja viimeisin rikkoi sahani purukopan. Olisi periaatteessa voinut rikkoa sahankin. Heitin halpisketjut roskikseen. Siirryin takaisin Stihl ketjuun. Uutta laippaa vanhan tilalle hankkiessa tartuin Oregonin tarjoukseen, missä paketissa oli laippa ja 2 kpl ketjuja. Oregon laipassa valmistusvika. Sahatessa paksumpaa puuta, puoltaa jonkin verran. Laipassa pieni valuvika. Oregon ketjun taso ei ole likimainkaan Stihl ketjun tasoa. Tylsyy melko nopeasti ja käyttöikä on huomattavasti lyhyempi kuin Stihl ketjun. Summarum: Olen siirtynyt takaisin Stihl ketjuihin ja laippoihin. Olen erittäin tyytyväinen Stihlin hyvään laatuun ja kestävyyteen. Kaikenkaikkiaan kaikki muut paitsi Stihl tuotteet ovat olleet rahan haaskausta. Päänvaivaa on tullut pienen rahasumman tähden, minkä kuvitteli säästävänsä. Loppupelissä ei kannata polkea paskaan pienien rahasummien vuoksi, kun laatutuotteita myydään esim. Lakeuden Koneessa hyvin kohtuulliseen hintaan, etenkin kun käyttää hyväksi paljoustarjoukset. Sahoista olen kuullut samankaltaisia tarinoita. Halpissahoista on kertynyt vaikeuksia toisen ja kolmannen jälkeen. Lopulta monet ovat heittäneet halpissahat kaatopaikalle tai metallinkierrätykseen. Ei ole minkään arvoista ostaa esim. Kiinassa kyhättyjä tekeleitä. Kiinalaiset ovat senverran huolimatonta sakkia, että siellä kyhätään heikkolaatuisista osista, vielä huonolaatuisempia tuotteita. Ei kannata mennä pilaamaan ammattimiehen , eikä kesälomalaisen kallista aikaa jonkun romun kanssa. Olen jututtanut entistä metsuria tällä teemalla. Hänenkin kanta on että laatu löytyy Stihl, Husqvarna ja Echo tuotteista.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 157)