Keskustelut Harrastukset Hyvää Juhannusta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 71)
 • mehtäukko

  Kun helle illasta hellittää, ahvenia onkimaan. Joella on tietty putrakko rosvohotun päässä ennen joen virtaa. Siellä ne köriläät mötlyilevät.

  Näissä merkeissä…

  Visakallo Visakallo

  Mitenkäs se Juhannus noin yleensä ottaen meni? Täällä oli maakunta-ajeluja, jalkapalloa, rallia ja formulaa. Arki alkaa nyt käynnillä hierojalla. Sen jälkeen odottaa varhaisperkauspalsta.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Juhannuksen alku meni sähköittö, 46 h poikki. Naapuri mökkiläisellä 91 h, kun oli pienjännitelinjassa vika. Tiestön raivauksia myrskyn jäljiltä ja tiluksien tuulituhojen kartoitusta. Ei jaksanut hyvän Juhannuksen toivotuksiakaan laittaa, kun oli muuta huolta tarpeeksi.Ensin meinasin jättää juhannuskoivutkin laittamatta, mutta lopuksi tomerain hakemaan kaksi kappaletta rapun pieleen koristamaan Mahtikuusi ja kolme edustus mäntyäkin kumoon ja pihakatajakin murtui poikki. Syöksyvirtaus sattui ”pääkonttorin” kohdalle, edellinen vastaava oli v. 1978. Arki alkaa aamulla myrskypuiden karsimisilla taimien päältä ja päivällä on kaupoilla ruokaostoksilla uutta tilalle ostamassa.  Ainoastaan veneajelulla käytiin Juhannuksena makkaran paiston jälkeen, kun ilma oli mitä mainioin, muutoin työn merkeissä osin olosuhteiden pakosta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Itikoiden kanssa taistellessa se juhannus meni, Thermacelliä kului. Suppailua ja sähkömoottorilla ajelua järvellä, uintia. Ruuaksi savustettua hirven filettä.

  Jotkut uudet naapurit eivät ymmärrä, että kello 22 jälkeen ei enää olisi paras aika moottoriveneellä kurvailuun, kun kaikilla mökeillä on asukkaat, joukossa pieniä lapsia, sääksenpesässä myös. 50 vuotta olikin melko hiljaista, kunnes alkoi mökeillä sukupolvenvaihdos.

  Tällä kertaa säästyttiin myrskytyhoilta, mutta tiedän miltä ne tuntuvat, joten myötätunto on teidän puolella kelle niitä nyt tuli.

  Adaptiivinen vakkari oli vähällä aiheuttaa peräänajon, kun meidän edellä ajava auto poistui äkkinäisesti rivistä; autoni reagoi sen jarrutukseen hidastamalla vaikka auto oli jo hävinnyt edestä, eli viiveellä. Hidastuksen saa nollattua kyllä painamalla kaasua heti. Takana tuli iso mersu melko lähellä joten tilanne tuli mersukuskille yllätyksenä, kun vakkarijarrutuksessa ei taida palaa ees jarruvalot. Turvaväli on siis edelleen tärkeä vaikka annetaan automaation hoitaa ajaminen!

  Timppa

  Hyi, hyi Anneli tuo myrkyn kanssa läträäminen

  Tuo hyttystilanne kyllä vaihtelre.  Meidän pihalla Keski-Suomessa on tosi vähän.  Aattona istuttiin juhannusaterialla pitkään illalla verannalla, naiset kesämekoissa, miehet kesäpaidoissa,  Lämpötila oli sopivat eikä hyttysistä tietoakaan.  Ehkä apuna on se, että tuo veranta on melkein 2 m maasta.

  Juomat oli tuonut edustamme Saksaasa, Valmetin asioita siellä Frankfurtista hoitava insinööri.  Laadusta ei ollut valittamista.

  Tuli puheeksi Valmetin vaiheet.  Firmahan on entinen Valtion tykkitehdas Jväskylässä, jossa oli myös Valtion kivääritehdas Tourulassa.  Hyvin hoidetussa sodassa olisi molemmat pommitettu tuusan nuuskaksi ja siinä välissä Jyväskylän keskusta.  Kuitenkin kävi niin, ettei Jatkosodassa Jyväskylään osunut yhtään pommia.  Kaupungin keskellä olevalle Harjulle oli rakennettu tehokas ilmatorjuntajärjestelmä. josta saattoi  ampua kauas matalallakin lähestyviä koneita.  Pommikoneiden ohjaajat pitivät kaiketi  varmaa kotimatkaa parempana kuin suomalaisen pikkukaupungin pommittamista.  Kiersivät Jyväskylän turvallisen välimatkan päästä, pudottivat pomminsa Päijänteesseen ja kirjoittivat raportin nonnistuneesta pommituksesta.  Toisin oli tilanne saksalaisparoilla, joiden kaupunkeja, esim Fankfurttia Liitouneet pommittivat säälimättä.

  USA:lainen paperikonetehdas Beloit teki aikanaan virherekrytoinnin, kun palkkasi jyväskyläisen koneinsinöörin Matti Kankaanpään.  Aikanaan Matti palasi Suomeen Valmetille töihin ja niin paljon tietoa mukanaan, että pystyivät tekemään kunnon paperikoneen.  Sillä tiellä Valmet on edelleen ja tilauskirjat pullistelevat.  Beloitille kävi toisin.  Päätyi lopulta Valmetille.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos Timpalle hienoista historiikeista. Thermacellin käyttöön on kaksi syytä: keittiö kuumenee niin että on aina parempi jos voi syödä ulkona, ja toinen syy on se että ne ovat siskon vehkeitä, ei minun ostamiani.

  Timppa

  Vielä vähän 77 vuoden takaisesta Juhannuksesta.   Silloin suomalaisilla oli tukalat paikat Tali-Ihantalassa, mutta onneksi oli niitä Tykkitehtaan tykkejä ja niihin tarpeeksi kranaateja ja rautatietkin kunnossa.

  Lankomies oli tykistössä laskijana jossain Itä.Karjalassa, kun tuli tuli käsky lähteä Karjalan kannakselle pysäyttämään Neuvostoliiton hyökkäys.  Pääsivät tykkeineen turvallisesti sinne Tali-Ihantalaan ehjiä rautateitä pitkin ja alkoivat ampua.  Ampuivat ja ampuivat.  Joskus 200 tykillä samaa maalialuetta.  Nosti ssuomalaisten moraalia ja laski vastustajien.   Sitä lankomies ihmetteli kuinka rauhassa he saivat toimia.  Neuvostoliittolaisilla oli maataistelukoneita, joilla suomalaisten tykistöasemat olisi paljolti  pystytty tuhoamaan, mutta vähän niitä näkyi.  Lanko sai jostain kaukaa tulleen pienen sirpaleen, joka ei edes lävistänyt ihoa.

  Isävainaa oli haavoittunut Jatkosodan alussa ja päätynyt Jyväskylään vartiokomppaniaan.  Hänen tehtävänä oli johtaa Jyväskylästä lähteneiden tykeillä ja kraateilla lastattujen junien kuljetusta sotatoimialueelle.  Ehjänä hänkin tuli vaikka junien olisi odottanut olevan mieleistä saalista naapurin pommikoneille. Onneksi suomalaisilla oli hyvät hävittäjät ja niissä taitavat lentäjät.   Paluumatkalla hänen vaastuullaan oli sotavankeja.  Kurrankin hän oli yksin samassa vaunussa 50 vanjan kanssa ainoana aseenaan valopistooli.  Olivat kuiten säyseää porukkaa.  Eivät yrittäneet paeta.

  Mettämakuri

  Laguksen Panssari miehet sen loppusodan ratkaisivat saksalaisilla rynnäkkötykeillä, joita suojasivat ryssän sotkilta  kovapäisimmät soturit panssarinyrkeillä ja panssarikauhuilla.

  Tykistöllä ei ollut riittävästi amisuunia.

  AMMATTIMIES AMMATTIMIES

  ME1LÄN OLI JUHANTUS VUOKRAN,ISÄNTÄN KANSA KUIN.ASUNME SAMASA PIHAN,PIIRISÄ MINÄ ASUN PIHA RAKENTUSKESA.NIIN LÄNMITIN SAUNAN SEKÄN-PAISTETIIN MAKARAA SEKÄN.OTETIIN RUOKAN JUOMAA VAIN,E1 OLTUT PUNAN VIINIJÄ.AAMUNLA OLI TUKAN,JUURIT KIPIÄNÄ KUINTEKIN LÄHTIN,TEKIMÄÄN PIHAN PUU HOMAA KUIN.NIIN KOVASTIN PYYTENLIVÄT KUIN.MINULAN SE PUU KAATUU,KOHTILEEN E1KÄN MELKEIN.HYVÄN TILIN MAKSONVAT SEKÄN,MUKAAN VIELÄN UUTET JUHANTUS,JUOMAT VUOKRAN ISÄNTÄN KANSA,JUOTIIN ILTALA POIS NEKIN.E1KÄN OLTUT PUNAN,VIINIJÄ.TÄNÄN LÄHTIN JO RAVUULEN,E1 OLE TUNKOSTA METÄSÄ KUIN.E1 OLE NÄKYNTYT TUNTI,MIEHIÄ EN TIETÄN ONKON,VIELÄN JUHANTUS PÄÄLÄN  VAIKON.ONKON LIIKAN LÄNMINTÄ,HERKÄNLE HIPIÄNLE.

  Metsänmies

  Isäni soti molemmat sodat alusta loppuun. Oli tykistössä. Selvisi pienellä naarmulla. Mieleen sota kuitenkin jäi jossainmäärin loppuelämäksi. Mitä tuohon sodan ratkaisuun(Suurhyökkäyksen torjuntaan) tulee, sitä eivät tehneet yksittäiset joukko-osastot. Kaikki kynnelle kykenevät siihen tarvittiin. Sota hävittiin , rauha ja itsenäisyys voitettiin.

   

   

   

   

  l

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 71)