Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutos ja maankäyttö

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 124)
  • Ilmastonmuutos ja maankäyttö

    Merkitty: 

    IPCC julkaisi eilen raportin, jonka mukaan 70 prosenttia maapallon maa-alasta on ihmisen käytössä, eli käytännössä melkein kaikki viljelykelpoinen ala. Maankäytöstä tulee neljännes kaikista ilmastonmuutosta nopeuttavista kasvihuonekaasupäästöistä. Helsingin Sanomien jutussa Ilmastopaneelin puheenjohtaja ekonomisti Markku Ollikainen esittää maankäyttöön liittyviä päästöjen vähennyskeinoja. Metsänhoidon asiantuntija Markku Remes kirjoittaa vieraskynäartikkelissa metsätalouden mahdollisuuksista ja huomauttaa, että soiden ennallistamisen kanssa pitää olla varovainen: se voi johtaa joissain tapauksissa päästöjen nousuun. Itse olisin positiivisen odottavalla kannalla: nykyhallitukselta on odotettavissa järkeviä esityksiä liittyen maankäyttöön. Yksi peltojen käyttöä ajava voima on maatalouden keskittyminen suurempiin yksiköihin: peltoa on toisaalla liikaa ja toisaalla liian vähän, joten peltojenkin raivaamiselle metsistä voi joissakin tapauksissa olla vielä tarvetta.

    Porkkanoita/hyviä kulutustapoja maankäytön päästöjen vähentämiseen tai hiilinielujen lisäämiseen olisivat esimerkiksi (korjattu versio):

    * Viljelystä poistuvien peltojen ja laitumien metsitystuki

    * Lannan biokaasutus ja kierrätys

    * Jatkuvan kasvatuksen lisääminen turvemaametsissä

    * Tuhkalannoitus turvemaametsissä

    * Lihantuotannon ja kulutuksen vähentäminen

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Euroopan metsät ovat hävinneet maatalouden vuoksi pelloiksi ja laitumiksi.

    Hyvää luettavaa olisivat myös kirja ”Suomalainen aarniometsä” sekä metsänhoidon ohjeet. Meidän oloissa luontainen monokulttuuri on lähinnä vain karukkokankaan männikkö (jäkälätyyppi ja kanervatyyppi).

    Jos metsänhoito tasapäistää elinympäristöjä ja lajivalikoimaa, ratkaisu ei ole tietenkään hoitamattomuus kaikkialle, mikä romahduttaa talouspuolen, vaan harkittu hoito. Jätetään tärkeät elinympäristöt pääosin hoidon ulkopuolelle ja talousmetsäkuvioilla toteutetaan muita luonnonhoidon konsteja: jätetään sopiviin kohtiin valumakenttiä, perustetaan säästöpuuryhmiä ja riistatiheikköjä, poltetaan puuryhmiä, lisätään lahopuuta sinne missä se ei haittaa metsänhoitoa, säästetään sivupuulajeja, pidetään hirvieläinten kannat kurissa, muokataan sopivasti, tehdään karuilla kuvioilla, rannoilla ja turvemailla jatkuvaa kasvatusta.

    Muuta?

    Reima Ranta

    Visakallo: ”Näin varmasti onkin, mutta millä perusteella pidät toisten käsityksiä ja kokemuksia metsänhoidosta yksinkertaisempina kuin omiasi?”

    No en pidä! Pahoittelut, jos sellaisen kuvan olen antanut.

    Ole nyt Visakallo tyytyväinen metsänhoitoosi. Teet sitä juuri siten kuin yhteiskuntakin haluaa ja vielä tukee sitä taloudellisesti. Kohtuutonta on kuitenkin odottaa, että kaikki olisivat aina samaa mieltä joka asiasta kanssasi ja hattu kourassa kaikkia ajatuksiasi kumartaisivat.

    Minä en metsätaloudesta mitään ymmärrä. Pöljän tuurilla seilattu aallonharjaa.

     

    Visakallo Visakallo

    Reima Ranta: ”Ole nyt Visakallo tyytyväinen metsänhoitoosi.”

    Niinhän minä olenkin, ja olen siitä täällä kertonut. Metsänhoitoni on ollut myös taloudellisesti palkitsevaa, josta olen erityisen tyytyväinen.

    Gla Gla

    AJ: ”Muuta?”

    Suositaan kuusen jälkeen koivua, koivun alla kuusta ja yleisesti ottaen sekametsiä. Ja ennen kaikkea, luodaan tällaiselle metsänhoidolle edellytykset.

    sitolkka

    On se hyvä, että meillä ei ole enempää puulajeja kun näiden vähäistenkin kanssa on näin vaikeaa.

    jees h-valta

    Saishan niitä enemmänkin olla. ja olisikin jos todella haluttaisiin monipuolistaa puun käyttöä esim. puusepänteollisuudessa. Meillä on siihen monia hyviä puulajeja mutta kun vain isot jyrää eli massatuotantoa pitää pyörittää eikä muuta edes tuetakkaan valtiovallan toimesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Just luin jostain – ehkä Vuokon kirjasesta – että tuoreita kankaita on valtaosa meidän metsänkasvatuspaikoista. Siispä kuusi/koivu-vuorottelulle on isot pinta-alat käytettävissä. Oikein suositeltavaa. Samoin ”sivupuulajit”: vaikka niille ei ole markkinaa ne tuottavat tärkeitä ekosysteemipalveluja ts. lisäävät monimuotoisuutta – monet eliölajit ovat niistä riippuvaisia.

    Gla Gla

    Mitä tarkoitat Sitolkka?

    jees h-valta

    A.J. TAAS törmätään myös totaaliraivauksen onnelaan!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmastovouhotusta! Petteri Taalas latelee numeroita kehiin. Kopioin tärkeän puheenvuoron tähän kokonaisuudessaan. En usko että Elintarviketeollisuusliitto tai Taalas tästä pahastuu.

    https://www.etl.fi/ajankohtaista/blogi/puheenvuoro-viileita-jarkiratkaisuja-ilmastokysymyksiin

    Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas

    Ilmastonmuutos on vähintäänkin tämän vuosisadan suurimpia haasteita ihmiskunnalle. Aiheesta on liikkeellä paljon tietoa mediankin kautta. Välillä isot ja pienet asiat menevät sekaisin.

    Suomessa erityispiirteenä on ollut ruokavalion ja metsäsektorin nostaminen keskiöön. Ilmastoteema on tuottanut uutta vettä myllyyn eläinperäisen maatalouden tai Suomen taloudelle tärkeän metsäsektorin kyseenalaistajille. Asioiden mittasuhteiden arviointi onkin tärkeää, jotta keskusteluun saadaan selkärankaa.

    * * *

    Kaksi kolmannesta tähänastisesta lämpenemisestä johtuu kivihiilen, öljyn, maakaasun ja pienessä määrin turpeen käytöstä. Hiilidioksidipitoisuus on noussut noin 150 % sitten esiteollisen ajan, erityisesti edellä mainittujen fossiilisten polttoaineiden käytön vuoksi, ja vaikutus säilyy ilmakehässä satoja vuosia.

    Toisen tärkeän kasvihuonekaasun, metaanin, pitoisuus on noussut vajaat 260 %, ja se vastaa noin kuudenneksesta nyt havaitusta lämpenemisestä. Metaania syntyy etenkin trooppisesta biosfääristä, märehtijöistä ja riisin viljelystä, ja sen elinikä ilmakehässä on noin 12 vuotta.

    Kolmas tärkeä kasvihuonekaasu, typpioksiduuli, on tuottanut noin 6 % lämpenemisestä, ja sitä syntyy muun muassa pelloilla mikrobitoiminnassa. Sen pitoisuus on kasvanut noin 120 %, ja elinikä on reilut sata vuotta.

    Juuri julkaistun IPCC:n maankäyttöä koskevan raportin mukaan maankäytön muutokset, metsien hävitys ja ruokasektori vastaavat noin 23 % tähänastisesta lämmityksestä. Vaikutus tulee paljolti metaanin ja typpioksiduulin pitoisuuksien kasvun myötä sekä peltojen raivauksen kautta. Metsien osalta keskeinen haaste on pysäyttää ei-uusiutuvien trooppisten metsien hävitys Brasilian ja Indonesian kaltaisissa maissa.

    * * *

    Eräs ilmastonmuutoksen suurimmista haasteista liittyy sateisuuden muutosten vaikutukseen ravinnon tuottamiseen kasvavalle maailman väestölle. Keskimäärin korkeilla leveysasteilla, kuten Suomessa sademäärät ovat kasvussa, kun taas esimerkiksi Välimeren alue, laajat alueet Afrikassa, Etelä-Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ovat jo muuttuneet kuivemmiksi, ja trendin odotetaan jatkuvan.

    Lämpötilan nousu lisää haihtumista ja meriveden pinnan nousu voimistuvien trooppisten myrskyjen kanssa johtaa kasvavassa määrin rannikkoalueiden viljelysmaiden suolaantumiseen. Jäätiköiden sulaminen vähentää kasteluveden määrää maailman suurissa joissa.

    Afrikan väestö on voimakkaassa kasvussa. Useiden Afrikan maiden talous, työllisyys ja väestön elinehto on maatalous. Afrikan maataloustuotanto on jo kärsinyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista, ja trendin odotetaan jatkuvan ainakin lähivuosikymmenet. Tämän odotetaan johtavan kriiseihin ja pakolaisuuteen, ja paine kohdistunee erityisesti Eurooppaan.

    * * *

    Globaalissa mielessä maataloudessa on nähtävissä kaksi merkittävintä haastetta. Ensinnäkin noin 70 % maailman peltoalasta on valjastettu tuottamaan karjalle rehua. Lisäksi uutta peltoalaa on raivattu hävittämällä ei-uusiutuvaa, hiilinieluna toimivaa sademetsää.

    Karjalle kasvatetusta rehusta saadaan vain murto-osa ihmisten ravinnoksi verrattuna tilanteeseen, jossa pellolla olisi viljelty suoraan ihmisravinnoksi kelpaavia kasveja. Tämä on globaalissa mielessä jopa ilmastokysymystä suurempi syy vähentää rehulla tuotetun lihan käyttöä. Ilmaston kannalta märehtijöiden ja riisinviljelyn metaanipäästöt ovat huomionarvoisia seikkoja.

    Toinen haaste liittyy ruokahävikkiin. Vähintään neljännes maataloustuotannosta haaskataan nykyisin ruokaketjun eri vaiheissa. Ruokaketjun rationalisointi onkin eräs tapa parantaa ruokaturvaa ja vähentää tuotannon ilmastovaikutuksia. Tämä pätee myös meihin kuluttajiin. Ostamme ja valmistamme ruokaa yli tarpeemme, ja näin kasvatamme tarvittavaa peltoalaa ilmastovaikutuksineen.

    * * *

    Parhaillaan on käynnissä mediankin masinoima ilmastobuumi. Meille tarjoillaan huolestuttavia, valitettavasti tosia uutisia ilmaston tilasta, meitä syyllistetään lentämisestä, ruokavaliosta, autoilusta, biotaloudesta ja niin edelleen. Esille ovat nousseet yhden asian liikkeet ja asiantuntijat, jotka lisäävät ilmastoahdistusta.

    Kansalaisten ja poliittisten päättäjien on vaikea päättää, mikä on totta ja viime kädessä merkittävää ilmasto-ongelman ratkaisemiseksi. Osa kansalaisista pitää koko aihepiiriä turhana vouhotuksena. Itse suosittelen pitämään jäitä hatussa ja tekemään rauhassa järkeviä ratkaisuja ilmasto-ongelmien ratkaisemiseksi. Keskeiset raamit on luotava YK:n, EU:n ja valtioiden tasolla.

    Meille kansalaisille kannattaa tarjota houkuttelevia ilmastoystävällisiä keinoja tehdä arkisia valintojamme. Maalämpö on taloudellisesti järkevä lämmitysmuoto. Vähäpäästöisestä autosta maksetaan vähemmän veroja. Pyöräily ja kävely ovat parantavat henkistä ja fyysistä terveyttä. Eläinrasvojen ja punaisen lihan käytön vähentämisillä saavutetaan terveyshyötyjä.

    * * *

    Olen saanut seurata suomalaisia ja viime aikoina globaalejakin ruokatrendejä. Sitten 60-luvun alun muutokset ovat olleet dramaattisia, ja muutos on parhaillaankin käynnissä. Tämä on sekä tuottajille että teollisuudelle uhka ja mahdollisuus.

    60-luvun opiskelijaperheessämme syötiin varsin ilmastoystävällisesti: puuroja, perunaa, sieniä, kala- ja kasviskeittoja. Sota-ajan vanhempieni unelmaruokaa, kokolihaa oli tarjolla harvoin; joulukinkun jämiä syötiin vielä tammikuussa. Työläisperheissä ruuan kalorimäärät olivat tärkeässä osassa; rasvasta saatiin polttoaine ruumiilliseen työhön.

    Nykyisin oma arkiruokani on paljolti kasviksia, marjoja, hedelmiä, kalaa ja äyriäisiä. Viikonlopun perheaterialla nautimme usein itse pyydystettyä riistaa, kesäisin Saimaan kaloja. Perheemme nuoriso puolisoineen suosii maukkaita kasvisruokia, mutta liharuuallekaan ei nyrpistetä. Laajenevaan perheyhteisöömme ei ole eksynyt tuomitsevia absolutisteja.

    Lopuksi on syytä todeta, että esimerkiksi ruokavalion tai Suomen metsätalouden muutoksilla emme kykene ilmasto-ongelmaa selättämään. Se onnistuu vain fossiilisista polttoaineista luopumalla. Maa- ja metsätaloudella voidaan tehostaa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

    Suomessa on hyvä seurata muun maailman kehitystä ja tehdä kylmän viileitä järkiratkaisuja, joista monet ovat meille kansalaisille talouden ja terveyden kannalta houkuttelevia. Ilmaston muuttuessa on myös hyvä varmistaa Suomen oman maataloustuotannon elinvoimaisuus.

    Professori Petteri Taalas on Genevessä sijaitsevan Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri.
    Kuva: WMO

     

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 124)