Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutos ja maankäyttö

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 124)
  • Ilmastonmuutos ja maankäyttö

    Merkitty: 

    IPCC julkaisi eilen raportin, jonka mukaan 70 prosenttia maapallon maa-alasta on ihmisen käytössä, eli käytännössä melkein kaikki viljelykelpoinen ala. Maankäytöstä tulee neljännes kaikista ilmastonmuutosta nopeuttavista kasvihuonekaasupäästöistä. Helsingin Sanomien jutussa Ilmastopaneelin puheenjohtaja ekonomisti Markku Ollikainen esittää maankäyttöön liittyviä päästöjen vähennyskeinoja. Metsänhoidon asiantuntija Markku Remes kirjoittaa vieraskynäartikkelissa metsätalouden mahdollisuuksista ja huomauttaa, että soiden ennallistamisen kanssa pitää olla varovainen: se voi johtaa joissain tapauksissa päästöjen nousuun. Itse olisin positiivisen odottavalla kannalla: nykyhallitukselta on odotettavissa järkeviä esityksiä liittyen maankäyttöön. Yksi peltojen käyttöä ajava voima on maatalouden keskittyminen suurempiin yksiköihin: peltoa on toisaalla liikaa ja toisaalla liian vähän, joten peltojenkin raivaamiselle metsistä voi joissakin tapauksissa olla vielä tarvetta.

    Porkkanoita/hyviä kulutustapoja maankäytön päästöjen vähentämiseen tai hiilinielujen lisäämiseen olisivat esimerkiksi (korjattu versio):

    * Viljelystä poistuvien peltojen ja laitumien metsitystuki

    * Lannan biokaasutus ja kierrätys

    * Jatkuvan kasvatuksen lisääminen turvemaametsissä

    * Tuhkalannoitus turvemaametsissä

    * Lihantuotannon ja kulutuksen vähentäminen

  • harrastelija harrastelija

    Niin, sitten nuo HS:n ja Ylen jutut, joita syötetään arvostelukysyttömille lukijoille. Siellä on entistä enemmän suuriäänisiä ja hyvän näköisiä nuoria naisia, jotka huutavat luonnon puolesta! Itse eivät osaa laittaa edes matoa koukkuun! .. sänkyhommat tuntuu kyllä sujuvan – ilman mitään näkyvää tulosta!

    Tolopainen

    Minullakaan ei ole koskaan ollut nautoja. Suomessa on koiria ja kissoja yli miljoona, eiköhän  ne llopeteta  ensin ja vasta sen jälkeen aletaan puhua ihmisten lihansyönnistä. Syön pääasiassa hirvenlihaa, joten aikaansa edellä tässä ollaan.

    ps. Horsma voittaa vatukon kasvukilpailussa, siitä tulee 2m pitkää, näin se näyttää menevän avohakkuualueella.

    Puuki

    Turvemaiden ennallistaminen vähentää yl. CO2-päästöjä mutta aiheuttaa metaanipäästöjä . Luonnontilaisen suon CO2 hiilinielu on  – 50 – -100 g /v/m²,  CH4 päästöt 2 – 25 g/v/m² .  Mutta koska CH4 on n. 25-30 x haitallisempi kasvihuonekaasu kuin CO2, niin se vastaa aluksi (hajoaa 12 vuoden päästä) n. 55 – 680 g/v/m² Co2 päästöjä.   Nyt kun pitäisi saada nopeasti sidottua kasvihuonekaasuja , niin ei tuo ennallistaminen toimi kuten kuvitellaan.   Lisäksi puhutaan, että CO2 olisi pysyvä kaasu ilmakehässä.   Ei se sitä ole vaan osa sen fraktioista hajoaa samalla tavalla kuin metaanikin. Vain 20 % on pysyvää ja suurimman osan hajoamisajat vaihtelee ~muutamasta 10 vuodesta 130 v:een.

    Mielikuvilla pelataan hyvin pitkälle hiilitasekeskusteluissa ,  kaikki ei toimi samalla tavalla  käytännössä.  Esim. turvekerroksen kasvua ei hyväksytä hiilenkeräyslaskelmiin ollenkaan eikä metaani olekaan haitallinen , kun myydään Hiilipörssistä ennallistamisaneita.

    Naudanlihan tuotannon päästötkin riippuu siitä missä ja miten tuotetaan.  Argentiinalaisen lihan tuotanto & sen tuonti  ja suomalaisen tuotanto ei aiheuta samoja päästöjä. Varsinkin kun peltojen päästöihin voidaan vaikuttaa hyvin paljon viljelytapaa muuttamalla Suomessa.   Lihan syöntihän  ehkäisi dementiaa, sen on jokin tutkimus selvittänyt.

    Tolopainen

    Eiköhän lihantuotanto Argentiinassa kuitenkin aiheuta paljon vähemmän päästöjä kuin Suomessa, täällä naudat pitää ruokkia sisätiloihin.  Kyllä siinä palaa polttoöljyä joka päivä, kun apemylly pyörii traktorin perässä ja lietettä pitää ajaa pää märkänä pelloille. Argentiinassa naudat vaeltelee pampaksella ja syö ruohoa.

    Puuki

    Aika vähän kuluu energiaa yhtä nautaa kohti , kun isoilla vehkeillä ajetaan sonta pellolle ja paaleja tehdään useampi ha tunnissa. Vaikka ei sitä ihan varmaksi tietysti tiedä miten paljon tai vähän niitä päästöjä tulee.  Lannan kompostointi ja biokaasun valmistaminen vähentäisi kyllä metaanipäästöjä.  Pitkä rahtimatka lisää kokonaispäästöjä aika paljon ; ne ulkomaiset laivat seilaa raskaalla polttoöljyllä .    Antibioottien pakkosyönti ainakin vähenee jos ei syö ulkolaista lihaa.

    Tolopainen

    Paaleja ei tietenkään tehdä lainkaan, jos toimitaan vähäpäästöisesti, heinä esikuivataan ja kerätään noukinvainulla aumoihin, moninverroin paalausta nopeampaa, eikä heinää tarvitse kääriä muoviin, josta tulee jätettä vuoden kuluessa. Argentiina on yksi maailman suurimmista naudanlihan tuottajista ja Suomi pienimmistä.

    Keskisuuri karjatila kuluttaa traktorin polttoainetta n.10000l/y.

    Puuki

    No otetaan esimerkiksi toinen E-Amerikan maa, josta tuodaan lihaa. Brasilia, jossa sademetsiä hakataan , puut poltetaan ja maa muutetaan laidunmaaksi. Kuinka paljon tulee kokonaispäästöjä ?

    Lihakarja voi syödä esim. perunoitakin. Niitä kasvaa 25-30 t/ha .                              Heinänteko aumoihin oli 70-80-luvun juttu.  Paljon työläämpää kuin paalaus. Hapotus saattoi pilata lehmien maidonkin joskus.

    pihkatappi pihkatappi

    Torstaina ylen pääuutislähetyksessä ympäristöministeri Krista Mikkonen sanoi että Suomessa metsätalous ei ole ongelma, kun hakkuuaukot istutetaan, hiilen sidonta jatkuu. Hän piti kotimaassakin ongelmana maankäytön muutosta, eli metsäalueiden rakentamista tai muuttamisesta pelloksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Suomessakin lihakarjarodut pärjäävät osan vuotta laitumella mutta märehtijä tuottaa rehun lisäksi märehtimällä metaanipäästöjä. Lehdissä on nyt muuten kirjoiteltu turvepeltojen suurista ilokaasu- eli typpioksiduulipäästöistä. Olisiko noista tullut uusi arvio kun ei niistä aiemmin ole metelöity.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Näkyy sahalan paroonikin (velijussijalkanen) kommentoineen tuota HS:n kirjoitusta. Hänen mukaansa nykymetodeillakin olisi helppo tuottaa 50 miljoonaa kiintoa enemmän puuta vuodessa.

    Poistamalla sorkkaeläimet varsinaiselta puuntuotantoalueelta (20 miljoonaa hehtaaria) avautuu mahdollisuus tuottaa laadukasta puuta 200 miljoonaa kiintoa vuodessa.

    Tähän maahan tulee saada metsätalousministeri nykyisen metsästystalousministerin paikalle. Näin toimien suomesta tulee norjan veroinen rahamahti sillä erotuksella, että norjalta loppuu öljy, mutta meillä puun kasvu vaan kiihtyy, kun nopeakasvuisten lehtipuiden karike aiheuttaa positiivisen kierteen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 124)